Nincs egérút az állami nyugdíjhoz

A kormány tegnap reggel elvetette a magánnyugdíjpénztárból a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszalépést megengedő módosító javaslatot - írta az Index. Az ötletet, amely lehetővé tette volna az ötven éven aluliaknak a változtatást, a gazdasági miniszter ellenezte.
NAPI Online, 2007. október 19. péntek, 07:53
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A módosító javaslatot sem a beadás előtt, sem a beadás után nem tárgyalta az MSZP frakciója - mondta lapunknak az egyik beterjesztő, Szabó Lajos szocialista képviselő. Majd kiderült, hogy az SZDSZ-frakció nem támogatja az elképzelést, ezért Gegesy Ferenccel együtt visszavontuk a javaslatot - mondta Szabó.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár vezetője, Nagy Csaba a közvetlenül a nyugdíj előtt állók, valamint a most korengedménnyel nyugdíjba vonulók esetében elfogadhatónak tartott volna egy ilyen intézkedést, hiszen az érintett tagok a nyugdíjig visszamaradó idő rövidsége miatt valóban magasabb nyugdíjat remélhettek volna az állami rendszerből.

Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elnöke, Fórizs Sándor szerint egyébként a Pénzügyminisztérium által becsült 150 ezer helyett valószínűleg "csak" mintegy százezres lehet a kérdésben érintettek létszáma. Közülük is legfeljebb feleannyian lehetnek, akik végül a visszalépés mellett dönthettek volna. A magánpénztári rendszer mellett szól, hogy az itteni megtakarítások (az állami társadalombiztosítási szisztémával ellentétben) örökölhetőek, ráadásul egyösszegű kifizetésekre is mód van. Az Évgyűrűk egyébként kidolgozta azt az új programot, amely új járadékszámítási modelljükhöz hasonlóan (Napi, 2007. szeptember 19.) a tb-től várt nyugdíj összegét is képes előre jelezni. A programot a kassza novemberben ismerteti majd, de lapunk kérésére néhány számítást már most is sikerült elvégeztetni.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy ötven év felett valóban jobban jár az, aki a magánkasszák helyett az állami nyugdíjat választja. Ez azonban csak a jelenlegi feltételek mellett és nem is minden élethelyzetben (minél magasabb az iskolai végzettség, annál kevésbé) egyértelmű. A következő év január elsejétől kezdődően a nyugdíj összegének kiszámításakor a nettó jövedelmet és nem a nyugdíjjárulékkal növelt összegét veszik figyelembe, aminek következtében az induló nyugdíjak összege szakértők szerint átlagosan a mostaninál hat-nyolc százalékkal alacsonyabb lesz. Hasonló csökkenés persze nem következik be a magánkasszáknál. A képet alaposan árnyalja a nyugdíjkorhatár 65 éves korra tervezett kitolása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK