Nincs ember - mit lépnek a cégek?

Többezres, esetenként több tízezres munkaerőhiányról számoltak be a Világgazdaság érdeklődésére a különböző ágazatokból.
Domokos László, 2017. november 28. kedd, 07:12
Fotó: Pixabay

Ma már gyakorlatilag nincs olyan munkakör, ágazat, amelyet ne sújtana a munkaerőhiány Magyarországon - mondta Szűts Ildikó, az országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke a lapnak. A szakember például egy vidéki autóipari beszállítói cégtől úgy értesült, hogy mindegy, milyen a leendő dolgozó végzettsége vagy képzettsége, csak legyen két keze, két lába, és tudjon beszélni. Szűts szerint a közfoglalkoztatottak egy részét is lehetne on the job képezni, akár szakmunkásnak, akár a kereskedelemben vagy a víziközmű-szolgáltatásban érzékelhető munkaerőhiány enyhítésére.

A balatoni vendéglátásban súlyos gondokat okozott a nyáron a szakács- és felszolgálóhiány, az egészségügy pedig már évek óta szenved attól, hogy kevés az orvos, a szakápoló. A KSH adatai szerint az egészségügyi-szociális szektorban több mint 7 ezer, míg a feldolgozóiparban 20 ezer betöltetlen álláshely volt a nyáron.

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint 3 ezer pék, illetve sütőipari dolgozó hiányzik, de hasonló gondokkal küszködik a húsipar is, ahol hentesek, húsipari szakmunkások kerestetnek. Ráadásul nem feltétlenül esnek egybe a hivatalos statisztikai adatok az ágazati szakmai érdekképviseletek számaival.

Egyes felmérések szerint akár háromszázezer ember is elhagyhatja Magyarországot a következő években - mondta a lapnak
Szűts Ildikó.

Címlapkép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2017.11.28 14:35

"úgy értesült, hogy mindegy, milyen a leendő dolgozó végzettsége vagy képzettsége, csak legyen két keze, két lába, és tudjon beszélni"
Igen valóban lassan itt tartunk, ezt meg tudom erősíteni. Viszont mivel nincs szakmunkás több, a meglévőket kell megtartani minden áron. Főleg a legjobbakat. Így simán elérhető egy jó szakmunkásnál a 300.000 vagy akár afölötti nettó alapfizetés (készenléti díj, túlórák, bérpótlékok, cafeteria, egyéb juttatások nélkül).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2017.11.28 14:14

Ha majd látok forintokat is az álláshirdetésekben,
ha majd ingyenesen és tanfolyami díj befizetése nélkül is lehet majd vizsgázni egyes szakmákra,
ha majd a HR-esek válaszolnak az 50 évesek önéletrajzaira is,
akkor talán majd elhiszem, hogy ez az állítólagos munkaerőhiány nem csak parasztvakítás azért, hogy a multik olcsó munkaerőt hozhassanak ide külföldről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html