Nincs fedezet Orbán akciótervére - 200 milliárdos bukó lehet a telekomadó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint 2013-ban az államháztartás hiánya a GDP 2,4 százaléka lehet – így harmadik évben teljesíti Magyarország a három százalékos küszöböt. Az MNB elemzése nem vette figyelembe a 300 milliárd forintos adó- és járulékcsökkentési programot, ám erre a 2013-as költségvetés tervezetében nincs fedezet.
Papp Zsolt, 2012. július 5. csütörtök, 10:32
Fotó: Napi.hu

A kormány az idén a GDP 2,5, jövőre 2,2 százalékra szeretné csökkenteni az államháztartás hiányát - ennek értelmében készült el a 2013-as költségvetés tervezete is. A jegybank szerint jövőre a tartalékok törlésével 2,4 százalék lehet az államháztartás hiánya, vagyis jövőre már harmadik évben teljesítheti Magyarország a három százalékos maastrichti hiánykövetelményt. A MNB mindezt a 2013-as költségvetésről készült elemzésben írja le - ugyanakkor a hétfőn bejelentett 300 milliárd forintos adó- és járulékcsökkentést - vagyis a kormány munkahelyvédelmi akciótervét - nem vették figyelembe. Az elemzés azonban megemlíti, hogy a költségvetés tervezetében nincs fedezet erre az akciótervre.

A 2,4 százalékos hiány csak úgy érhető el, ha törlik a százmilliárdos országvédelmi alapot, enélkül a hiány a GDP 2,8 százaléka lenne - mondta Baksay Gergely, az MNB elemzője a jelentést bemutató sajtótájékoztatón. Emellett Matolcsy György az országvédelmi alapot a 300 milliárdos adócsökkentés fedezeteként törölné el. (A kormány 100-100 milliárdot az MNB és az államkincstár tranzakcióinak megadóztatásával szeretne beszedni.) Az MNB elemzői felhívják a figyelmet, hogy az alap eltörlésével nem maradna a 2013-as költségvetésben semmi olyan tartalék, amely az évközi makrogazdasági kockázatokat tudná kezelni.

Az MNB szerint mind az idén, mind jövőre elmaradnak a bevételek a kormány által tervezettől, a kamatkiadások viszont alacsonyabbak lehetnek 2013-ban a büdzsében tervezettnél. Ennek oka, hogy az MNB elemzésében számol az IMF-megállapodással, pontosabban annak kamatpályára gyakorolt pozitív hatásával.

200 milliárdos bukó lehet a telekomadó

A törvényjavaslat jogszabályi megalapozottsága közel sem teljes: nem fogadták el a tranzakciós adót, a biztosítási adót, az útdíjról szóló előterjesztést - sőt láthatóan még a költségvetés maga sem végleges - mondta az MNB elemzője. A fő kockázat, hogy a 2013-as költségvetésben már most sincsenek szabad tartalékok - húzta alá Baksay. A céltartalékokat gyakorlatilag elköltötték, az általános tartalék pedig nem tekinthető szabad tartaléknak, hisz azt hagyományosan mindig elkölti a kormány év közben az előre nem látható kiadásokra.

A kockázatok többsége a magasabb hiány felé mutat. Az esetleges EU/IMF megállapodás elmaradása növelné a kamatkiadásokat. Nagy kockázatú az Európai Bíróság eljárása telekommunikációs különadóval kapcsolatban várható döntése. A büntetés mértéke akár 200 milliárd forint is lehet - vagyis a 2013-as, de lehet, hogy csak a 2014-es költségvetésből ennyit kell majd visszafizetni az érintett cégeknek. (A 2010-ben bevezetett telekomadó ugyanis ellentétes az uniós szabályokkal, így ezt az eljárást szinte biztonsan elbukja a magyar állam - a szerk.)

Az e-útdíj bevétele is kérdéses

Az elektronikus útdíj féléves bevezetése is kockázatos, nem teljesíthető a 75 milliárdos bevétel, hiszen még a közbeszerzési eljárásokat sem írták ki. Ráadásul a bevezetésnek komoly költségei is lesznek, így a bevétel alig 32,5 milliárd forint lehet az MNB elemzői szerint.

A gyógyszerkiadásoknál a kiadáscsökkentés nem tartható, hiszen még az idei intézkedések sem teljesültek. Az MNB szerint a gyógyító-megelőző kiadások nominális befagyasztása sem biztos, hogy tartható, itt egy 15-20 milliárdos túllövés sem zárható ki.

A 2014-es büdzsé 100 milliárdos lyukkal indul

További kockázatot jelent a kormány 300 milliárdos munkahelyteremtő akcióterve -amely még nem is szerepel a költségvetési tervben. A pénzügyi tranzakciós illetékből 282 milliárd forintot vár a kabinet - ezt a feltevést a MNB elfogadta, annak ellenére, hogy nincs még végleges törvény. Ugyanakkor a hiánycsökkentő hatás alacsonyabb is lehet, hisz az államkincstárra kivetendő százmilliárdos bevételi terv nem biztos, hogy tartható. Ráadásul az MNB-nél keletkező százmilliárdos veszteséget a költségvetésnek 2014-ben pótolnia kell - vagyis a 2014 büdzsé már eleve egy száz milliárdos lyukkal indít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

brunn, 2012.07.07 15:40

Csodálkoznék, ha lenne fedezet Orbán "akciótervére".
Amúgy, az egészet nem kell olyan komolyan venni, le fogják legalább a felére csökkenteni. Ki fogja rajta (rajtuk) számon kérni? Senki. Most minden esetre piszok jól hangzik, legalább olyan jól, mint a hasonlóan komolyan bejelentett 1 millió munkahely (amit észbe kapva, pár nap múlva "finomítottak", hozzátéve a 10 év alatt kitételt.
Bizony, nagyon komoly ember a mi miniszterelnökünk! Kár, hogy annyit lódít, hülyít, időnként egyenesen hazudik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.07.05 19:11

@Axxtro:

Aha!:)))

Ezek szerint tudatosan nem teljesítik a saját költségvetéseiket, szándékosan nem teljesítik a lépten-nyomon meghirdetett ilye-olyan programjaikat, előre kitervelten kitermelhetetlenül magasabb kamatozású hitelekkel váltják ki a lejáró hiteleket és végezetül - nem mintha nem lehetne sorolni reggelig az elbukott okosságaikat - sikerként lehet elkönyvelni a jelenlegi recessziót is!:)
Olé!
Orvos látott?DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.05 13:12

@Axxtro: Pont ez gondolom én is.

Idézném az egyik most látható cikk címét megfejtésül: Éhezés is jöhet még.

De még mennyire!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.05 11:51

@Axxtro:
"A kormány eddig még mindig kivágta magát minden ellenzék által vizionált slamasztikából"
S ennek következményeit élvezzük már 2 éve: csökkenő foglalkoztatás, csökkenő reál- és nominálbérek, rekorder ÁFA, a társadalom 80%-ának egyre rosszabb helyzete.

A hiányzó fedezet az örök probléma: Valahogy mindig nagyon későn jönnek a részletes szabályok, s nem képesek igazat mondani.

3. Széll Kálmán Terv lesz ebből, mert megint évi 300 mrd-nyi (a GDP 1,5%-a) lyukat ütnek a költségvetés bevételi oldalán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Axxtro, 2012.07.05 11:27

"Nincs fedezet Orbán akciótervére"

Sebaj, majd lesz.

A rendszerváltás óta egyetlen kormány sem volt, amely ennyire tudta volna, hogy mit csinál. Ezen mit sem változtat az álbaloldali értetlenkedők siserehada.

A kormány eddig még mindig kivágta magát minden ellenzék által vizionált slamasztikából, az ilyen Papp Zsolt féle huhogányok legnagyobb bánatára.

Kezdenek nagyon unalmasak és hiteltelenek lenni a politikailag motivált címek, gazdasági előrejelzések és kutatások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html