A Magyar Államkincstár friss adatai szerint a kincstári költségvetéssel rendelkező, központi költségvetési szervek adósságállománya július végén 56,94 milliárd forintra rúgott, ami 2,22 milliárdos növekedésnek felel meg a június végi szintekről. A kincstár közlése külön kitér arra, hogy a statisztika tartalmazza a megyei önkormányzatoktól átvett költségvetési szervek és a megyei, fővárosi, városi önkormányzatoktól átvett egészségügyi intézmények tartozásait is.

Ez (vagyis az állami fenntartásba vétel) az oka annak, hogy a közel 57 milliárd forintos adósságállomány egyúttal soha nem látott csúcsot jelent. A költségvetési szervek tartozásai február óta folyamatosan növekednek, két év alatt pedig pontosan megduplázódott az adósságállomány (ennek elsődleges oka az önkormányzati intézmények állami átvétele).

A költségvetés fejezetei közül még mindig az Emberi Erőforrás Minisztériuma a legnagyobb adós. Júliusban ennél a tárcánál lévő szerveknél növekedett leginkább a tartozásállomány: 2,4 milliárd forinttal 38 milliárd forint fölé. Jelentős tartozásnövekedés volt tapasztalható az előző hónapban a Belügyminisztériumnál, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál viszont fél milliárdot meghaladó mértékben csökkent a tartozás.

A részletekből kiderül, hogy a költségvetési szervek 6,918 milliárd forinttal tartoznak az államnak, míg a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány 50,021 milliárd forintra rúgott július végén.