Sovány vígaszt kaptak a Nők40-es nyugdíjasok

Változás 2019. január 1-jétől, hogy az a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy, aki a nyugdíj folyósítása mellett munkaviszony keretében végez munkát, ez alapján nem válik biztosítottá, és a keresetei után nem fizet nyugdíjjárulékot - figyelmeztet az adózóna.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. január 24. csütörtök, 20:44
Fotó: Napi.hu

A Nők40-esek esetében ezen munkaviszonyukból származó kereseteket nem kell figyelembe venni a kereseti korlátnál, azaz a nyugdíj mellett fennálló munkaviszonyukból származó kereseteik alapján a nyugellátásukat nem lehet megszüntetni - írja a portál.

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Saját jogú nyugdíjat az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint a Nők40 kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek részére lehet folyósítani. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás kerülhet folyósításra.

Mindkét ellátástípus esetén a folyósított ellátásnak a munkavégzés, keresőtevékenység miatti szüneteltetésére a saját jogú nyugdíjra vonatkozó, a nyugdíjtörvényben rögzített jogi szabályozást kell alkalmazni.

Mint korábban megírtuk: neves nyugdíjszakértők szerint a korhatár előtt nyugdíjba vonuló nők a rendszer sajátosságaiból eredően immár lényegesen kevesebb nyugdíjat kapnak, mint azok, akik korhatáron vonultak vissza, különösen az elmúlt három évben. Így a Nők40 mellett továbbdolgozni, nem épp a legkedvezőbb konstrukció.

HOZZÁSZÓLÁSOK