Nőtt a cégek száma Budapesten

Gazdasági válság ide vagy oda, Budapesten 2009 végén 1,2 százalékkal több regisztrált gazdasági szervezet volt, mint egy évvel korábban, így számuk meghaladta a 393 ezret.
Domokos László, 2010. február 26. péntek, 09:55
Fotó:

A társas vállalkozások száma 3,5 százalékkal, 232 ezerre emelkedett, míg az egyéni vállalkozásoké 2,3 százalékkal, 140 ezerre csökkent - derül ki a KSH részletes adataiból. A múlt év egészében negyedévről negyedévre is emelkedett az összes regisztrált szervezetek, valamint ezen belül a társas vállalkozások száma, az egyéni vállalkozásoké viszont folyamatosan csökkent. A jelek szerint tehát az erős felszámolási hullámot a gazdasági szereplők előremeneküléssel kompenzálják.

A fővárosban gazdálkodási formák szerint a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) száma nőtt a legjobban (8,7 százalékkal), így már 133,5 ezer van belőlük, míg a részvénytársaságból 4,7 százalékkal lett több, így 2,8 ezer van belőlük. A beltag számára korlátlan anyagi felelősséget jelentő betéti társaságok (bt.) száma tovább csökkent, tavaly 4 százalékkal lett belőlük kevesebb, így már csupán 75 ezren vannak Budapesten. A szövetkezetek száma még nagyobbat esett, 2009 folyamán minden ötödik megszűnt, így 2009 végén ezekből már alig nyolcszáz működött.

Tavaly folytatódott az egyéni vállalkozások évek óta tartó háttérbe szorulása. A KSH adatai szerint Budapest területén az egyéni vállalkozások négytizede rendelkezett vállalkozói igazolvánnyal, számuk 12 százalékkal lett kisebb 2009-ben, így már csupán 62 ezren vannak.

A fővárosban regisztrált 393 ezer gazdasági szervezet 95 százaléka vállalkozási formában működött, ez azonos az országos aránnyal. A budapesti vállalkozások több mint hattizede társas vállalkozás, ez viszont jócskán eltér az országos 36 százalékos aránytól. A 141 ezer regisztrált egyéni vállalkozás 46 százaléka mellékfoglalkozásúként, 36 százaléka főfoglalkozásúként, 19 százaléka pedig nyugdíjasként szerepelt a nyilvántartásokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK