A tőkepiaci szereplők számára központi garantőri funkciót ellátó KELER KSZF Kft. csütörtöki taggyűlésén döntés született a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 5,1 millió forint névértékű üzletrészének felosztásáról.

A felosztás után a BÉT-nek 2,38 millió, az MNB-nek 2,72 millió forint közvetlen részesedése keletkezett. A 20 millió forintos törzstőkével alapított KELER KSZF Kft. idén január 1-jén kezdte meg működését, kezdetben a KELER Zrt.-nek 75 százalék mínusz 1, a BÉT-nek 25 százalék plusz 1 szavazata volt a társaságban. Mivel az MNB a KELER Zrt.-ben is tulajdonos, közvetett részesedése eddig is volt a KELER KSZF-ben. A mostani tranzakció nyomán a jegybank 53,33 százalékos, a BÉT 46,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a kft.-ben. Az MNB-nek a közvetlen tulajdonszerzésre a jegybank törvény ugyancsak január 1-jei módosításával nyílt lehetősége.

A Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) Zrt. tavaly novemberben döntött arról, hogy a tőkepiaci szereplők számára nyújtott központi garantőri funkciót önálló társaságba szervezi ki. A biztosítékok kezelését végző KELER KSZF Kft. az idei évtől központi szerződő félként a tőzsdei ügyletek pénzügyi teljesülését garantálja - a KELER készfizető kezessége mellett. Az értéktári és elszámolási tevékenységet továbbra is a KELER Zrt. látja el.