Nukleáris megállapodást kötöttünk Olaszországgal

Megállapodott egymással egy nukleáris kutatási megállapodás alapjairól az olasz kormány és Magyarország - írta csütörtöki számában a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap.
MTI-Eco, 2011. május 5. csütörtök, 10:54
Fotó:

A római keltezésű tudósítás szerint Olaszország negyedik generációs atomenergia-kutatásokat akar folytatni. Olyan, a legmagasabb biztonsági szintet képviselő nyomottvizes reaktorról van szó, amelynél az orosz atom-tengeralattjárókban alkalmazott technológiát is felhasználnák. A kutatási és együttműködési megállapodás középpontjában a paksi atomerőmű áll - írta a lap.

A tudósítás szerint noha az olasz kormány a fukusimai katasztrófa hatására félretette az atomenergia felhasználásához való visszatérésre vonatkozó terveit, ugyanakkor külföldön élen akar járni a kutatásban.

Az olasz-magyar megállapodás szerint a következő öt évben megterveznék egy negyedik generációs, francia EPR (Európai Nyomottvizes Reaktor) technológiát és az olasz ENEL energiaipari vállalat know-how-ját is felhasználó negyedik generációs reaktor prototípusát - állt a Wirtschaftsblatt cikkében.

HOZZÁSZÓLÁSOK