Nagyon megcsappantak a nyugdíjszámlák

Hiába a kormányzati és a jegybanki akarat, hogy az emberek tudatosságát növeljék és azok jobban készüljenek fel a nyugdíjas éveikre: a nyugdíj-előtakarékossági számlák és a tartós befektetési számlák száma is csökkent a nyár végéig tartó egy év alatt - írja a Világgazdaság.
Szabó Dániel, 2019. október 17. csütörtök, 17:03
Fotó: Getty Images

A lap szerint a jegybank statisztikái azt mutatják, hogy augusztus végén a nyugdíj-előtakarékossági számlákból (nyesz) már csak alig több, mint 107 ezret vezettek a kisbefektetők, ez 7,1 százalékkal - bő nyolcezerrel - kevesebb az egy évvel korábbinál. Miközben a tartós befektetési számlák (tbsz) száma is csökkent: már csak 313,4 ezret, hozzávetőleg 40 ezerrel - 11,2 százalékkal - kevesebbet tartottak nyilván a tavaly nyár végi mennyiségnél.

A kezelt vagyon mennyisége is vegyesen alakult: a nyesz-állományban 1,9 százalékkal, 468,2 milliárd forintra csökkent az összeg, míg a tbsz-eknél 4,7 százalékos éves bővülést után 2720,9 milliárdra hízott a vagyon. Összesen a megtakarítások értéke 3190 milliárd forintra nőtt, ami 3,7 százalékos növekedés 2018 augusztusához képest.

A tbsz-ek és nyesz-ek számának zsugorodásában több tényező is szerepet játszhatott - magyarázza a lap, amely szerint az előtakarékossági számlákat inkább a tbsz-ekbe fogatták át.

Már a nyár végén is az látszott a korábbi hónapok statisztikái alapján, hogy elpárolognak a megtakarítások.

HOZZÁSZÓLÁSOK