Azonnali utalás: új szakaszba lép a rendszer (pontosítva)

Szeptember elsejétől kezdődik az azonnali átutalás második fázisa. A rezsifizetések is alapjaiban alakulhatnak át - írta az Azénpénzem.hu.
Domokos László, 2020. augusztus 24. hétfő, 10:48
Fotó: Napi.hu - Hornyák Dániel - Képünk illusztráció.

A bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, amely továbbra is a napközbeni elszámolásban maradt. Jövő keddtől, azaz szeptember elsejétől válik lehetségessé, hogy a vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezeljék. A béreknél megszűnik az a most még tapasztalható jelenség, hogy két azonos asztalnál dolgozó kolléga fizetése - mivel nem ugyanannál a hitelintézetnél van folyószámlájuk - nem azonos napon érkezik a számlájukra - írta a pénzügyi portál.

Így a szeptember 1-jén esedékes bankszámlás nyugdíjkifizetés is a pénzügyi szupersztrádára kerül. Ennek persze nem szabad érzékelhető változást hoznia a nyugdíjasok számára, hiszen ezek az ellátások eleve (a folyószámlára érkezők és a postás által kézbesítettek egyaránt) tervezett dátumúak. Nem mellékes viszont, hogy minden bizonnyal nem ismétlődhet majd meg az a tavaly januári botrány, amely azért tört ki, mert a nyugdíjak számlára folyósítása késett - állapította meg az Azénpénzem.hu.

Megszólalt az államkincstár

A Magyar Államkincstár az esedékes járulékokat (nyugdíjak és egyéb jogcímű család támogatási összeget) 2020 szeptemberében, továbbá az azt követő hónapokban változatlan módon, a Giro Zrt. által üzemeltetett éjszakai elszámolási rendszeren (IG1) keresztül továbbítja az ellátásra jogosultak számlavezető bankjainak.

Bármilyen változás (például a nyugdíjak azonnali utalási rendszerben történő megküldése) a Giro Zrt. és az elszámolásban érintett kereskedelmi bankok bevonásával megvalósuló, átfogó eredményes tesztelés és előzetes, hivatalos ügyfél tájékoztatást követően történhet - közölte a Magyar Államkincstár.

És mi lesz a rezsiszámlákkal?

Az igazi változás a rezsiszámláknál jöhet. Sokan ugyanis azért "nem állnak le" a sárgacsekkről, mert saját kezükben szeretnék tartani, hogy mit mikor fizetnek ki. Ez pedig az úgynevezett fizetési kérelem megjelenésével csekk nélkül is megoldható.

A fizetési kérelem lényege ugyanis, hogy e tranzakcióban nem pénzt küld, hanem kér a kezdeményező. Aki pedig megkapja a fizetési kérelmet, maga döntheti el, hogy eleget tesz-e neki. A teljesítésre a jogszabály elméletben 60 napot ad, de a rezsicégek türelme aligha terjed eddig. Ráadásul lehetséges a résztörlesztés, de megjegyzés is írható a tranzakcióhoz (ez például csőtörés után, vagy a vitatott fogyasztás esetén hasznos).

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2020.08.25 13:02

Ez mind nagyon szépen hangzik, csak az hiányzik a cikkből, hogy mivel ez átutalás vonatkozik rá a bankja által áthárított tranzakciós illeték, tehát végső soron emeli a rezsiköltséget, valamint ebből kifolyólag nem minősül kártyás vásárlásnak (így nem kerül be az esetleges éves kártyaforgalomba, ami bizonyos bankkártyáknál befolyásolja az éves kártyadíjat), ill. esetlegesen hitelkártya visszatérítés sem jár utána. Tehát ami eddig a szolgáltatónak került többe (sárga csekk), az ezentúl a fogyasztónak kerül többe (fizetési kérelemmel indított azonnali átutalás után áthárított tranzakciós illeték).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html