Újra kell gondolni a nyugdíjrendszert - itt a javaslat

A társadalom elöregedése miatt idővel fenntarthatatlanná válhat a jelen alkalmazott nyugdíjrendszer. Dezse Tivadar nyugdíjjogi szakértő, a Szegedi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem Jogi Karának oktatója viszont egy hibridrendszert javasol a jelenlegi felváltására, amely az alacsony járadékok helyzetét is rendezné.
Szabó Dániel, 2018. július 26. csütörtök, 12:01
Fotó: Shutterstock

A jelenlegi rendszerben feszülő kihívások, problémák kezelésére nem elegendő csupán a nyugdíjkorhatár vagy a járulékok emelése, a nyugdíjkassza hosszú távú egyensúlyban tartásához rendszerszintű átalakítás szükséges - mondta el a szakértő a Magyar Hangnak, aki szerint kiemelten fontos lenne a kiegészítő nyugdíjrendszerek szerepének újragondolása.

Az övé egy hibridrendszer, amely megtartja a jelenlegi felosztó-kirovó rendszert, de kiegészítené egy befektetés jellegű megoldással is. Sokban hasonlít a Dezse által javasolt a magánnyugdíj-pénztári rendszerhez. Itt is két részre osztanák a befizetett járulékokat: egy rész közvetlenül a nyugdíjak kifizetését fedezné, a másik viszont befektetésként egyéni számlára kerülne.

A szakértő által vázolt rendszer így ötvözné az OECD által javasolt nyugdíjkorhatár-emelési megoldást - a nemzetközi szervezet szerint a fenntarthatósághoz 7 évvel kéne eltolni a belépési kort -, de lehetővé tenné a korai kivonulást a munkaerőpiacról. Így megjelenne egy alsó korhatár is, amelynek elérését követően először az egyéni számlán kezelt befektetés és annak hozamai adnák a nyugdíjat, ezt nevezik évjáradéknak. Majd amikor eléri a magasabb nyugdíjkorhatárt az illető, akkor veszi át a nyugdíjfizetést az állam, amely szintén egyéni számlán tartaná nyilván a befizetéseket. Ez utóbbi pedig az életjáradék, amelyet haláláig kap a nyugdíjas - írja a lap.

Dezse szerint a rendszer egyik előnye, hogy az alsó korhatár rugalmas lenne, vagyis a dolgozó a korhatárak között eldönthetné, meddig akar dolgozni. A döntését megalapozná, hogy tisztában lenne az egyéni számláján összegyűlt pénzmennyiséggel. Aki viszont tovább dolgozik, annak hosszabb a tőkegyűjtési szakasz és rövidebb a felhasználás ideje, azaz magasabb évjáradékot kap majd később.

A szakértő ráadásul úgy látja, hogy a nyugdíjrendszer finanszírozhatóságát rövid távon nem a demográfiai folyamatok lehetetlenítik el, hanem a rugalmatlan korhatár. Vagyis hogy az általános szabályoktól egyedül a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők esetében lehet eltérni. Más ezt akkor se tehetné meg, ha vállalná a csökkentett nyugdíjat. Pedig Dezse szerint számos életszituáció elképzelhető - például egészségügyi, szociális, munkaerőpiaci ok - amikor szükség lenne a korai nyugdíjra. Ellentmondás rejlik abban is, hogy a 40 év után nyugdíjazott nők 4-6 évvel kevesebbet dolgoztak a többieknél, mégis teljes összegű juttatást kapnak, igen nagy kiadást okozva ezzel a nyugdíjkasszának.

Problémásnak tartja azt is a jelenlegi rendszerben, hogy azt az inflációhoz igazították, nem pedig a bérek emelkedéséhez. Ezért évről évre értéktelenebbé válnak a nyugdíjak. A nyugdíjprémium kompenzál ezen valamennyit, de az egyszeri juttatás, a nyugdíj összegébe nem épül be. Valamint az is gond, hogy 2012 végén eltörölték a járulékplafont, vagyis a magas keresetűek is a teljes bérük után fizetnek járulékot. A nyugdíjkassza bevételei ettől nőttek, de a megállapított nyugdíjaknál a 2013-tól elért magas jövedelmek jelentős emelkedést okoznak majd hosszú távon is, vagy összességében deficites a megoldás.

Legyen inkább sok gyerek!

Másik megoldást javasolt Botos Katalin közgazdász, a Népesedési Kerekasztal szakértője, aki szerint a kormány családbarát politikájába is illik, hogy azt javasolják, a nyugdíj megállapításánál vegyék figyelembe a szülők által felnevelt gyermekek számát, és azoknak az életük során a társadalom számára hajtott hasznot. A nyugdíjrendszer megváltoztatását a 35 évesnél fiatalabbak esetében kellene bevezetni, hogy felkészülhessenek az új rendszer feltételeire.

A fotó forrás: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.07.28 03:48

@csontosica73:
talan azert foglalkoznak vele, mert a gdp nagy reszet a ferfiak termeleik, akik halalukig dolgoznak, mert olyan magas a nyugdijkorhatar, szemben a nokkel, akik siman 15-20 eveket elnek nyuggerkent. igazitsuk az atlagos elettartamhoz a nyugdijba menetel idopontjat, mindenkinek legyen 7 ev. lehet sirni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csontosica73, 2018.07.27 12:39

@krix6: Bizony ez is egy olyan nyűg amiről nem akar tudomást venni az értelmiség és a politika. Csak javasolom a nagyokos tudósoknak, hogy ezzel is foglalkozhatnának, ha nem a politika kiszolgálása lenne a céljuk meg a külföldre fizetett nyugdíjjak és egyéb juttatásokról is lehetne tanulmányokat készíteni milyen hatása van és lesz a magyar bűdszére!!! Ezzel miért nem foglalkoznak a társadalom tudósok a szociólógus tudósok meg az összes pénzügyi nyilatkozó vagy károgó nagyokos. Erre kellene gombot varrni, nem a polgárt pukkasztani, hergelni olyan dologgal amiért megdolgoztak és befizették becsülettel a járulékokat. Hja ez már nem hergelés, ez már nem megy, nem merik megtenni vagy csak a megbízás erre terjedt ki? Na innentől kezdve komolytalan és hiteltelen számomra az összes szarkeverő kiszolgáló okoskodás és a média is, akik leközlik az ilyen elferdített agymenéseket.!!! Gagyi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.26 23:00

@Darabont1453:
Jó a példa!
Valóban nem a nyugdíjasokat kell szívatni amíg van 1-1.5 millió ingyenélő cigó.
Vígan meg lehetne oldani az idősek ellátását pl. a cigók munkába állításával.
A haszon dupla lenne, ők is termelnének nem kellene segélyt fizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.07.26 22:23

@krix6: " Nem a nyugdíjrendszert kell újragondolni hanem a javak elosztását. "

Na igen. Nem kellene 1 millió cigányt állami segélyen tartani, holott a javarésze munkaképes korú. Nem a 65 év fölöttiek megszivatásán kellene gondolkodni, hanem Orbán tessvíreinek a munkába állításán. Állítólag ők Magyarország munkaerő tartaléka...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.07.26 21:39

"Újra kell gondolni a nyugdíjrendszert"

Nem a nyugdíjrendszert kell újragondolni hanem a javak elosztását.
Számtalan esetben kimutatták már, hogy nyílik az olló a dolgozó által megtermelt haszon és az érte kapott fizetés között.
A dolgozó egyre kisebb részét kapja a munkája gyümölcsének!

Az utóbbi években (30-50-év) hatalmasat nőtt a hatékonyság, játszi könnyedséggel kéne eltartanunk a nyugdíjasainkat de a fönti ok miatt mégis gondokat jelent.
Most meg felfut a robotizáció, ezért még jobb LENNE a helyzet HA a vállalatok nem nyelnék le a hasznot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html