Csapdába került sok nyugdíjas

A napokban jelent meg a hír, hogy sok alacsony jövedelmű ember veszíti el jogosultságát gyógyszerkeretre, gyógyászati segédeszközökre, gyógyászati ellátásokra amiatt, hogy nem emelik a minimálnyugdíjat. Sok támogatási összeget ehhez a 28 500 forinthoz kötnek Magyarországon. Erre a hírre reagált most Dávid Ferenc, a VOSZ korábbi főtitkára, jelenleg a Demokratikus Koalíció szakértője.
Szász Péter, 2019. december 5. csütörtök, 11:55
Fotó: Pixabay

Köztudott, hogy a legkisebb havi öregségi nyugdíj összege több mint egy évtizede nem emelkedik, és ez a - jelképesnek is tekinthető - mérték jövőre sem változik. Látva a forint árfolyam kedvezőtlen alakulását, érdemes ezt az értéket euróban is leírni: pillanatnyilag 85 euró havonta - írja a szakember a Népszava.hu-n.

Jelenleg számos normatív pénzbeli társadalombiztosítási és családtámogatási ellátást ehhez kötnek, többek között

  • Az anyasági támogatás az öregségi nyugdíjminimum 225 százaléka, azaz 64125 forint.
  • A gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és gyermeknevelés támogatás (gyet) az öregségi nyugdíjminimum 100 százaléka, azaz 28500 forint.
  • Az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (EGYT) az öregségi nyugdíjminimum 95 százaléka, azaz 27075 forint.
  • A jövedelemmel nem rendelkező időskorúak járadéka az öregségi nyugdíjminimum 85, 100 és 135 százaléka lehet.
  • Foglalkoztatás-helyettesítési támogatás is folyósítható: ennek havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százaléka, 22800 forint. 

Ezek mellett azt sem szabad elfelejteni - írja Dávid Ferenc -, hogy több mint 17 ezer ember esetében ennél alacsonyabb összeg - sokuknál persze csak résznyugdíjként - került megállapításra. A 28 500 és 50 000 forint közötti sávba eső mintegy 28 ezer személy döntő többsége viszont teljes jogú öregségi nyugdíjas, rövid szolgálati idővel és igen alacsony kereset után befizetett járulékkal.

A probléma az, hogy megemelnék ezt a 28 ezer forintot például 40 ezerre, akkor az 50 és 100 ezer forint között kereső nyugdíjasok lennének felháborodva. Ha pedig ők is megkapnák a kért emelést, akkor jönnének a 100 és 150 ezer közötti ellátásban részesülők.

A szakember szerint átgondolt és koherens nyugdíj-, család- és szociálpolitika hiányában pillanatnyilag az tűnik a legegyszerűbb lépésnek, ha a százalékos értéket (110 illetve 150) úgy változtatják meg, hogy a mai jogosultsági szintek (31 350 forint és 42 750 forint) legalább olyan mértékben emelkedjenek, hogy a jelenleg támogatásban részesülők közül senki ne essen ki a rendszerből, senki ne érezze magát vesztesnek. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy itt rendkívül hátrányos helyzetű családokról és egyénekről van szó garasoskodásnak tehát semmi helye - olvasható a cikkben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2019.12.06 21:47

A cikkből arra a következtetésre lehet jutni, hogy egyes szakembereknek sincs teljeskörű fogalma arról, hogy mi is ez a 28 ezer 500 Ft, amit az öregségi nyugdíj legkisebb összegének neveznek. Az öregségi nyugdíjnak a szó valódi értelmében nincs legkisebb összege. Az öregségi nyugdíj az alapjául szolgáló keresetnél több nem lehet. Ha az 10 ezer Ft/hó, akkor az öregségi nyugdíj is annyi. Ezért nyugdíj és nem szociális segély ill. "alanyi jogú" juttatás. A minimum összeg egy korábbi nyugdíjszabályozási struktúrából maradt meg, értelmetlenül. A jelenlegi nyugdíjtörvény eltörölte volna, de ez a 2010-es évek körüli politikai harcok miatt elmaradt. Kb. azt jelenti, hogy akinek az öregségi teljes nyugdíja alapjául szolgáló átlagkeresete havi 28 ezer 500 Ft-nál több, de nem haladja meg az 53 774 Ft-ot, az nem kaphat 28 500 Ft-nál kevesebb havi nyugdíjat. Ennek pedig semmi értelme nincs. A mai jövedelmi viszonyok között más ellátások viszonyítási alapjául már nyilvánvalóan nem alkalmas. De ezért a nyugdíjrendszert nem kell tönkre tenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.12.06 20:05

A 28 eFt a mostani árakon 3 sima bevásárlásra elég egy élelmiszerboltban. A magyar emberek menjenek a fenébe, hogy ezt hagyják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.12.06 15:00

Én 44 évig dolgoztam , fizettem minden adót járulékot azok helyett is ,akik aljas módon kibújtak fizetési kötelességeik alól !! Most még a nyugdíjamból is támogassam őket. Olvassátok el a nyugdíjtörvényt !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.06 13:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rothim, 2019.12.05 22:59

Embertelenül nagy , iszonyatos és határtalanul kegyetlen baromság zajlik kis hazánkban !
A szívtelenség összefogott az agyatlansággal , mert ki a fene mondta azt , hogy a 28500 Ft-os számítási alap összeget nem lehet elválasztani a csöppet sem dicső legalacsonyabb nyugdíj státusztól !
El lehet és el kell választani és a nyugdíj feszültség egy létezhetetlen titulus az éhenhalás és az ép hogy életben varadás állapotában vergődő legalacsonyabb nyugdíjra kárhoztatottak esetében !
Az ép hogy magasabb nyugdíjúak utolérése életmentési célból nem zavarhatja azokat a társadalom által szintén lesajnált embereket , akik elkönyvelhetik , hogy az adott estben a szomszédukba lakó kicsit később fog éhen halni pl, velük egy időben !
A SZÉGYEN A SZÁNDÉKOSAN ÉRZÉKETLENSÉGET FOGADOTT KORMÁNYUNKÉ , AKI ILYEN ESETRE EGY BÉRFESZÜLTSÉGHEZ HASONLÓ TITULUST KÉPES KIOSZTANI !
S Z É G Y E N E L H E T I MAGÁT !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html