Sokat várt a kormány a nyugdíjasoktól, kudarc lett a vége

Az alacsony nyugdíjak mellett, valamint a munkaerőhiányos környezetben nagy elvárásai voltak a kormánynak a szövetkezeti rendszertől, melyben a juttatást kapó idősek visszatérését várták a foglalkoztatottak közé. Kósa Lajos fideszes politikus, egykori miniszter már 800 ezer-1 millió nyugdíjas munkavállalóról álmodozott, de a végére még sem jött össze a nagy terv. Enyhe növekedés van a munkavállaló idősek körében, de messze elmarad a pezsgés a kitűzött céloktól.
Szabó Dániel, 2019. február 17. vasárnap, 14:37
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Két éven belül legalább 800 ezer-1 millió nyugdíjas tartozzon a szövetkezeti világhoz - idézi fel a 24.hu a nyugdíjas munkavállalási rendszerről írt átfogó cikkében Kósa Lajos fideszes képviselő 2017-es szavait. A politikus akkor beszélt erről, amikor a kormány döntött a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról, mely kedvezményes formában egyfajta munkaerő-kölcsönzői rendszert vezetett be a diákszövetkezetek mintájára. A modell lényege az adókedvezmény volt: a nyugdíjas tagok foglalkoztatása csak szervezett munkavégzésnek számított, így szemben a rendes munkaviszonnyal nem kellett a munkáltatónak szociális hozzájárulási adót (ez 2017-ben még 22 százalék volt, tavaly januártól 19,5 százalék), valamint 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást fizetnie. Az idősek pedig a bérből csak 15 százalék szja-t veszítettek, nem volt 10 százalékos nyugdíjjárulék, vagy 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék.

Aztán a rendszer végül egy tavalyi törvénymódosítással a szövetkezeti rendszert, ha fel nem is számolta, de okafogyottá tette: az év elejétől nem kell nyugdíjjárulékot fizetni a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy által létesített munkatörvénykönyv szerinti jogviszonyban elért kereset után, sőt, a szövetkezeteken kívül sem hárul a munkáltatóra egyéb költség, a nyugdíjasnak pedig csak a 15 százalékos szja vonódik le a béréből.

A portál felidézi azt is, hogy az ilyen-olyan kedvezményes rendszerektől nemcsak az állam, de a cégek is nagy munkaerőbevonódást vártak: 330-660 ezer új dolgozót valószínűsítettek a nyugdíjazottak köréből. Ettől végül jelentősen elmaradtak a valós számok: a NAV járulékbevallásai alapján míg 2017-ben havi átlagban 144,4 ezer ellátásban részesülő dolgozott, addig 2018 első kilenc hónapjában átlagosan 154,4 ezer főt foglalkoztattak nyugdíj mellett a munkáltatók, kifizetők. Míg a nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatottak száma 75 ezer fő volt.

Vagyis felpörgés ugyan látszik, de messze elmarad a kormány által várt munkaerőpiaci rohamtól.

A 24.hu részletes cikkét itt olvashatja.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ovodas, 2019.02.18 11:20

@sandor070125: Kedves barátom!
Az elméleti levezetésed szuper.De én nem járulok és nem is járulnék hozzá a kormány 7 Milliárdos bevételéhez,mivel az nem kerülne be a gazdaság gépezetébe,henem Orbán úr és oligarchái emésztenék fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cito, 2019.02.18 00:01

Hatvan fölött már nincs sok egészséges ember, főleg férfi. A munkában tartásuk is sokba kerül. De a halálukig dolgoztatni jobban megéri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.17 16:42

Kudarc! Pedig már vártam, hogy jönnek a hatvanéves rendőrök, hetvenéves tűzoltók, nyolcvanéves mozdonyvezetők...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandor070125, 2019.02.17 16:20

Amikor Kósa tervez, és álmodozik, ott nincs helye az értelemnek, de realitásoknak sem!
Amúgy az egész kormány egy defektes, szánalomra méltó kupac ?r!
Egy értelmes gimnazista is tudja, hogy;
- Ha el akarunk érni valamit, akkor illik hatástanulmányt végezni az érintettek bevonásával! (Nem Habony, Kósa, és nem a pösze Tóni az érintettek, ők csupán haszonélvező IQ-betyárok!)
Érintettek a nyugdíjasok!
- Értelmes törvényhozók, még kalkulálnak is, (a nem értelmeseknek is kellene) amiben érvényesül a MIT, MIÉRT?!
Tehát illett volna számolni is, ha már szeretnének elérni valamit! Nagyon sok olyan nyugdíjast ismerek, akik örömmel dolgoznának, -Tudnának is!- de egyszerűen nem hajlandóak a szövetkezeti ingyenélőket pénzhez juttatni! (10, 20, 30 %-ot levesznek róluk!
Ha valóban szükség lenne a nyugdíjasok munkájára, -Akik már bizonyítottak is 35-40 éven át!- akkor reális ajánlatot kell tenni feléjük, nem idióta politikai szólamokat!
Ezek az emberek, már nem eszik a szólamokat!
(Néhány elvakult fidesznyik kivételével!)
Tessék megpróbálni értelmes embereket felkérni meghatározott célok elérésére! (ha a politikusoknak nincs értelmük)
Adok ingyen egy ötletet:
Kedves Nyugdíjasok!
A gazdasági kényszer, a munkaerőgondok enyhítése céljából az alábbi intézkedéseket vezetjük be meghatározatlan ideig;
- A munkát vállaló nyugdíjasok munkabérei, jövedelmei, juttatásai után, a munkaadók nem fizetnek járulékot! (A munkaadóknak így kedvező!)
- A munkát vállaló nyugdíjasok munkabérei, jövedelmei, juttatásai után a munkavállaló nyugdíjasok a mindenkor érvényes SZJA felét fizetik!
- A munkát vállaló nyugdíjasok munkabérei, jövedelmei, juttatásai után a munkavállaló nyugdíjasok dönthetnek úgy, hogy a munkaadójuk, és ők is fizetnek
(10, 20, 30, 40 százalékkal csökkentett) járulékokat, és ebben az esetben a nyugdíjalapjuk, a jelenlegi fél százalék/év helyett, egy százalék/év szinten növekedik!
Hogy miért érné meg egy értelmes kormánynak, ilyen, vagy jobb döntéseket hozni?!
Havonta, a tervezett egymillió nyugdíjas (Így biztosan lenne annyi!) jövedelme után befizetett SZJA (Ha csak 7%-os kulcsot veszünk és havi 100.000.- Forint jövedelmet) 7.000.000.000- Forint tiszta bevétel! Nem sok, de Hétmilliárd Forint bevétel, és a sok elvégzett munka?
Ennél azonban lényegesen több lenne a bevétel népgazdasági szinten, mert bizonyára sokan választanák, a ?Növekedjen a nyugdíjalap? lehetőséget!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2019.02.17 15:15

Akkor, ha a szövetkezetek és a cégek között nincs megfelelő kommunikáció, akkor, ha a nem "csókos" nyugdíjas keres munkát nem, vagy nem a jobbnak mondható munkákat kapja, senki ne csodálkozzon. Valamit lépni kellene a nyugdíjasok munkaközvetítésében. Sajnos ez is túl van politizálva, most inkább balról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html