Fontos változás a nyugdíjmegállapításnál júliustól

Idő nyerhető a nyugdíjmegállapításnál, ugyanis július 26-tól nem kell megszüntetni a munkaviszonyt ahhoz, hogy a nyugdíj összege megállapítható legyen a legtöbb nyugdíj esetében: ilyenek az öregségi nyugdíj, az öregségi résznyugdíj, a nők kedvezményes öregségi nyugdíja, a korhatár előtti ellátás, a táncművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék - írja Budapest Főváros Kormányhivatala.
K. Kiss Gergely, 2018. július 27. péntek, 15:00
Fotó: Shutterstock

A munkaviszony fennállása alatti nyugdíjmegállapítás - egyéb jogosultsági feltételek teljesülése esetén - azokban az esetekben lehetséges, amikor a nyugellátás (illetve a korhatár előtti ellátás) megállapításának kezdő napja július 25. utáni - idézi a bejelentést a Szakszervezetek.hu.

Ez a következő biztosítási jogviszonyok esetén érvényes:

  • foglalkoztatási jellegű jogviszony, vagy megbízási jogviszony
  • korhatár előtti ellátás (táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék) igénylése esetén
  • az egyéni vállalkozói jogviszony fennállása vagy társas vállalkozói jogviszonyban, a társas vállalkozás tevékenységében történő személyes közreműködés.

Azon esetekben, amikor a nyugellátás (illetve a korhatár előtti ellátás) megállapításának kezdő napja július 26. előtti, úgy az ellátásra jogosultság kezdő napján hatályos feltételek az irányadóak, tehát az ellátás csak jogviszony megszüntetése után állapítható meg.

Kapcsolódó jogszabály

A 2018. évi XL. törvény július 26-tól hatályon kívül helyezte azokat a rendelkezéseket, amelyek alapján csak az 1997. évi LXXX. törvény (vagyis a nyugdíjtörvény) 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítási jogviszonyban nem álló személynek állapítható meg az ellátás.

HOZZÁSZÓLÁSOK