Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az a belföldi személy, aki még nem saját jogú nyugdíjas, és  nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, például nem dolgozik, vagy külföldi munkaviszonya nem vehető figyelembe a nyugdíj megállapításánál,  24 százalékos mértékű nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet a nyugdíjbiztosítási szervvel. A fizetendő járulék összege idén havonta minimum 35 760 forint, természetesen ettől magasabb összeg is vállalható - kezdi ismertetőjét a Behir.hu-n megjelent cikkében, Dávid Ferenc, a Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője.

A megállapodás akkor jöhet jól, ha valaki hosszú évekig nem dolgozott és idős korban emiatt nem jutna az állami nyugdíjhoz. Annak feltétele ugyanis a teljes ellátás esetében 20 év szolgálati idő, míg a résznyugdíj is csak 15 év után munkaviszony után állapítható meg.

Ez sem jelenti azt, hogy valaki automatikusan megkapja a nyugdíját: az a korhatár betöltésétől jár. Nők esetében természetesen a 40 éves kedvezmény igénybe vehető.

Fontos információ, hogy kizárólag szolgálati idő szerzése céljából megállapodást köthet az az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy is, akinek részére az öregségi nyugdíjat kizárólag azért nem lehet megállapítani, mert a szolgálati ideje nem éri el a 20 évet, öregségi résznyugdíjra való jogosultság esetén a 15 évet - teszi hozzá a szakértő.

A nyugdíjkorhatár 2019-ben az 1955-ben születetteknek a betöltött 64. életév, míg az 1956-ban született embereknek a 64. életév betöltését követő 183. nap, az 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév. (A korhatár kitolódása a jövőben még erőteljesebb lehet.)