A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A most tárgyalt javaslatból kiderül: az állami nyugdíjrendszerbe átkerültek augusztus végéig, de legkésőbb szeptember közepéig várhatják, hogy a kasszák esetleges reálhozamukat, illetve tagdíj-kiegészítésüket kifizetik. A reálhozam kiszámításához használható indexet is leírták, a részletes végrehajtási rendeletet viszont − amiből például kiderül, hogy a pénztárak mikor kapják meg a kiosztandó pénzt − a szektorban még egyre várják.

Közben azonban újabb indítvány készült. A gazdasági bizottság kezdeményezi, hogy a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) az általa kezelt és nyilvántartott adatokat 2011. december 1-jétől legkésőbb 2012. március 31-ig adja át az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért felelős nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv részére.

A javaslat kitér az egyéni számla tartalmára is. Az MTI-Eco tudósítása szerint Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke azt mondta: a módosító indítvánnyal megteremtik az alapját annak, hogy a későbbiekben létrejöjjön a tb-n belül az egyéni számlavezetés. Rogán szerint igazi nyugdíjreformról és annak előkészítéséről van szó. Az egyéni számlavezetés ugyanis megalapozza annak lehetőséget, hogy a későbbiekben az állami nyugdíjrendszeren belül a nyugdíj kiszámításánál a számlán lévő összeget figyelembe lehessen venni.

Szakértők szerint az eddigiekből még mindig nem világos (az egyéni számla csupán a nyilvántartás módja), milyen nyugdíjrendszert is akar megvalósítani a kormány.