Közel 14 ezer milliárd forintot nyereséget ért el a norvég nyugdíjalap

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja 412 milliárd norvég koronát, 44,31 milliárd dollárt - azaz közel 14 ezer milliárd forintot - nyert befektetésein a harmadik negyedévben, mivel az amerikai technológiai vállalatok árfolyamának emelkedése ellensúlyozta a koronavírus-járvány negatív hatásait - idézi az MTI az alapot irányító norvég központi bank csütörtökön közzétett beszámolójából.
Csernátony Csaba, 2020. október 15. csütörtök, 12:13
Fotó: Pixabay

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) 4,3 százalékos nyereséget könyvelt el a harmadik negyedév után. A legnagyobb hasznot a részvények hozták: a portfólióban 70,7 százalékos arányt képviselő részvénybefektetések hozama 5,7 százalék volt.

Az első negyedévben még 90 milliárd koronával csökkent, a másodikban viszont 402 milliárd koronával nőtt az alap vagyonának értéke. Az első negyedévben az általános megtérülési ráta mínusz 14,6 százalék, a másodikban viszont 13,1 százalék volt.

Trond Grande, az alap helyettes vezetője csütörtökön kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a pénz- és tőkepiacokra továbbra is hatással van a koronavírus-járvány által okozott bizonytalanság. Ettől függetlenül a részvénytőzsdék jól teljesítettek, ami alapvetően az amerikai technológiai vállalatok erőteljes árfolyamemelkedésére vezethető vissza. Az alap vagyonának értéke 1160 milliárd dollárra rúgott szeptember végén, az egy norvég állampolgárra jutó vagyon értéke mintegy 217 ezer dollár.

A norvég nyugdíjalap a világ mintegy 9200 cégében rendelkezik részesedéssel, a világ tőzsdéin jegyzett részvények 1,5 százalékát birtokolja.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.10.15 12:30

jó hír
mégse halnak éhen
a norvég nyuggerek
már épp kezdtem
gyűjteni nekik
Sorossal együtt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html