Valami olyan történt egy fóti nyugdíjassal, ami meg sem történhetett volna (frissítve)

Az igénylés után alig másfél hónappal 50 forint egyszeri segélyt kapott az államtól egy 73 éves fóti nyugdíjas nő. A Magyar Államkincstár és a nyugdíjszakértő szerint ez hivatalosan nem történhetett volna meg. Később a Magyar Államkincstár közölte, hogy félreértésről van szó.
Szabó Zsuzsanna, 2020. október 27. kedd, 20:24
Fotó: Napi.hu

Másfél hónappal ezelőtt a nagy áremelkedések miatt egyszeri segélyt igényelt az államtól egy 73 éves fóti nő, aki az értesítés szerint végül mindössze 50 forintot kapott. Először azt hitte, hogy elírtak valamit, de amikor átvette az összeget kiderült, hogy nem - olvasható az atv.hu-n

A nőnek évekkel ezelőtt meghalt a férje, így az özvegyi nyugdíjával együtt 91 ezer forintot kap. Az ATV Híradó szerint a járvány előtt egy bevásárlóközpontban takarított, most pedig egy irodaházban dolgozik éjszakánként. A nyugdíjas az ATV-nek úgy vélte, szerencsés, hogy nem drágák a gyógyszerei és, hogy van még ereje eljárni dolgozni.

Ilyen márpedig nincs

Az ATV Híradó az üggyel kapcsolatban kereste a Magyar Államkincstárat, ahol azt válaszolták, hogy az egyszeri segély minimum összege 15 ezer forint, így a nyugdíjas hölgy nem kaphatott 50 forintot. A panaszával pedig ahhoz az illetékes szervhez forduljon, amelyikhez a kérelmet benyújtotta.

A Magyar Államkincstár tisztázta a helyzetet
A konkrét eset részleteibe nem ment bele az Államkincstár, mert nem akarják ügyfelük jogát megsérteni, de tisztázták, hogy mi okozhatta a félreértést.

"Általánosságban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett részére a hírek szerint kiutalt 50 forint a vonatkozó jogszabály alapján nem lehet egyszeri segély, mivel annak legkisebb összege 15000 forint. Ilyen összegű kiutalás - az érintettnek a televízió híradásában és a sajtóban is megjelent saját elmondásából kiindulva - az előző évi nyugdíj melletti munkaviszonyból elért jövedelme után a hivatalból megállapított 0,5 százalékos mértékű, visszamenőlegesen elszámolt nyugdíjnöveléssel történhetett, amelynek időpontját a jogszabály a munkaviszonyban állók esetében a tárgyév szeptember 30-ban rögzíti. Félreértést az okozhatott, ha az ügyfél ugyanebben az időszakban adott be egyszeri segély iránti kérelmet is, ugyanakkor az összegek kiutalása előtt minden esetben határozatban értesítik az ügyfeleket az ellátás összegéről, jogcíméről, így tisztázható, hogy mire is vonatkozott a hírekben szereplő összeg" - közölte a hivatal.

Farkas András, nyugdíjszakértő az ATV-nek nyilatkozva furcsának találta a helyzetet, miután az érintett nem kapott megfelelő tájékoztatást arról sem, hogy pontosan milyen jogcímen kapta az 50 forintot. A csekk előtt ugyanis mindenképpen érkeznie kellett volna egy értesítésnek a kiutalásról, és arról, milyen alapon kapja a megítélt összeget - magyarázta a szakértő.

Szűkös keretek

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint a nyugdíjas létminimum körülbelül 80 ezer forint, jelenleg pedig 700 ezer idős ember él ez alatt. A szövetség felhívta a figyelmet, hogy a méltányossági alapú nyugdíjra félretett összeg rendkívül alacsony és évek óta változatlan, holott a költségvetésnek ezen része adhatna lehetőséget a megszorult nyugdíjasok megsegítésére.

Némethné Jankovics György szerint abból az 53 ezer emberből, aki beadta a kérelmet, körülbelül 33 ezer kapta meg a méltányossági nyugdíjemelést, ami átlagban havi 3700 forintot jelent.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.10.27 23:00

Szórakoztató a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tudatlanság. Szakértőstől, érdekképviseletestől, médiástól. A szakértő tudatosíthatta volna, hogy valószínű nem segélyről van szó, hanem korábbi nyugdíjaskénti munkavégzéssel összefüggő nyugdíjkiegészítésről. Feltételezhető, hogy az érintettnek korábban volt egy olyan nyugdíjaskénti jogviszonya, amelyből éves átlagban havi tízezer forintos jövedelme származott. Ennek a korábbi szabályok szerinti nyugdíjkiegészítése tényleg 50 forint, amit még utólag is megállapítanak. És ez így korrekt. Persze azért adminisztratív mulasztás tényleg van, és előbb utóbb a segélykérelmet is elbírálják. Az érintett sajtóból ismert havi nyugdíjösszege alapján, ami a nettó minimálbér körüli, valószínű elutasítással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.27 21:26

Abszurdisztánban minden lehetséges.....XDDDD

Stricibácsi ezt is megköszönné...1 tablettás fröccsre elég lenne neki.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.10.27 20:48

Kapott segélyt úgy hogy 3 évig szava nem lehet ! Választásokra kap még krumplit is !
igaz ? narancsok :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html