Sok új belépő késve kapja meg a nyugdíjat

Többen jelezték, hogy bár az év elején nyugdíjba vonultak, még egyetlen forint járandóságot sem fizettek ki számukra. Az Azénpénzem.hu látott olyan határozatot, amiben döntést csak április közepére ígértek.
Domokos László, 2019. február 27. szerda, 09:26
Fotó: Napi.hu - Katona Vanda

A pénzügyi portálnak több olvasó azt jelezte, hogy a nyugdíjfolyósítónál négy órát meghaladóan várakozott. Az Azénpénzem.hu is úgy találta, hogy a Fiumei úton mindössze néhány ügyintéző foglalkozik ugyanis a beadványokkal, így hiába nincs tömeg, nagyon sokáig kell várakozni. Mindenképpen érdemes tehát igénybe venni az online időpontfoglalás lehetőségét.

A frissen nyugdíjba vonulókat év elején még sokkal kellemetlenebb meglepetés érheti. Az előírások szerint ugyanis a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani. Ezt nevezik valorizációnak. A szorzószámok összegét évente módosítják.

Ilyenkor csak feltételes módon állapítják meg a várható járandóságot, mivel a nettó átlagkereset-növekedés tényadatát a KSH februárban teszi közzé, és ennek alapján hirdeti ki a kormánynak a tárgyévi nyugdíj megállapításhoz tartozó szorzószámokat. Ez idén márciusban várható.

Az Azénpénzem.hu-nak egyik olvasója jelezte, hogy januári kérelmére a napokban kapott ajánlott levelet a kincstártól. Az úgynevezett függő hatályú végzésben azt írták, hogy amennyiben a nyugdíjbiztosítási igazgatósági szerv 2019. április közepéig érdemben nem dönt, akkor 10 ezer forintot kap.

A Magyar Államkincstárnál a portál érdeklődésére azt mondták, hogy az áprilisi határidő nem jelenti azt, hogy addig ne kapna az érintett nyugdíjat. A szokásos eljárás az, hogy az év elején nyugdíjba vonulók is kapnak legalább egyhavi ideiglenes ellátást. Ez attól ideiglenes, hogy még nem az idei szorzószámok alkalmazásával készült. Áprilisra azonban már a végleges nyugdíj-megállapítás is lezárul. Onnantól pedig havonta érkezik a járandóság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Papuska54, 2019.02.27 12:30

Azt nem értem, hogy mi ebben a meglepetés? Évtizedek óta, politikai rendszereken átívelő módi, hogy a nyugdíj végleges megállapítása csak április vége után történik, és a kifizetések ezt követően általában két hónap után, visszamenőlegesen is megtörténnek. Addig, ha kéri, előleget kap az igénylő. Sajnos a nyugdíj megállapítását követően csak minimum két hónap múlva fizetnek, ha nem kérünk a beadvánnyal együtt előleget. Akkor egy bizonyos összeg már 30 nap után érkezik. Erre sajnos fel kell készülni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html