Minden nyugdíjast megszabadítanának a tb-köztehertől 2020-ban

A dolgozni vágyó nyugdíjasok számára örömhír, hogy 2020. július 1-jétől a nyugdíj mellett bármilyen engedélyezett jogviszonyban végzett munkával szerzett keresetük mentesül minden járulékfizetési kötelezettség alól egy új törvényjavaslat szerint - hívja fel a figyelmet a nyugdíjguru.hu. A rendelkezés a versenyszférára vonatkozik.
K. Kiss Gergely, 2019. december 15. vasárnap, 10:39
Fotó: Getty Images

Idén január 1-jétől ugyanis azok a nyugdíjasok mentesültek a járulékfizetés alól, akik a nyugdíjuk mellett a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban dolgoztak. A járulékmentességnek köszönhetően így őket összesen 18,5 százalékkal magasabb nettó összeg illeti meg munkabérként, mint egy aktív korú munkavállalót. A munkaviszonyban nyugdíjast foglalkoztató munkáltató is mentesül a nyugdíjasnak fizetett munkabér teljes összege után a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól, ennek következtében 19 százalékos megtakarítást realizálhat - írja a portálon Farkas András nyugdíjszakértő.

Jövőre, július 1-jétől viszont a nyugdíjasoknak már semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem kell majd a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot megfizetniük, amely a 2020. június 30-ával megszűnő 10 százalékos nyugdíjjárulék, 4+3 százalékos egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék helyébe lép.

Ennek következtében jövő év második felétől a nyugdíjasok nem csak akkor mentesülnek minden járulékfizetési kötelezettség alól, ha a nyugdíjuk mellett munkaviszonyban dolgoznak, hanem akkor is, ha vállalkozóként, megbízottként vagy bármely hasonló jogviszonyban kívánnak dolgozni a versenyszférában.

A módosításnak különösen örülhetnek a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozó hölgyek, mert 2020. július 1-jétől végre hatályon kívül helyezik a nyugdíjtörvényben a munkaviszonyos foglalkoztatás esetében már ma is okafogyottá vált keresetkorlátozó rendelkezést (amely szerint a nők kedvezményes nyugdíját egy adott évben csak addig folyósítják, amíg a nyugdíj mellett szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező keresetük évesített összege meg nem haladja a mindenkori minimálbér 18-szorosát), így a kedvezményes nyugdíjuk mellett annyit kereshetnek, amennyit csak tudnak, akkor is, ha nem munkaviszonyban, hanem bármely más munkavégzésre irányuló jogviszonyban dolgoznak a versenyszférában.

A teljes járulékmentesség bevezetése következtében megszűnik 2020. július 1-jétől az a nyugdíjnövelési jogosultság is, amelyet a nyugdíj melletti munkával szerzett, járulékalapot képező keresetekkel lehetett megszerezni (hiszen a nyugdíj melletti keresetek már nem fognak járulékalapot képezni) - írja Farkas András.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2019.12.16 07:56

A nyugdíjasok a nyugdíj megállapításakor átalányban előre fizetik meg a közterheket. Személyi jövedelemadót, nyugdíjjárulékot, egészségbiztosítási járulékot, munkaerő-piaci járulékot, jövő évtől az egységes járulékot. A dolgozó nyugdíjasok eddigi dupla járulékoltatása méltánytalan volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.15 12:43

Jó hír, csak így tovább. Adókat, bürokráciát drasztikusan csökkenteni. A pénz azoké, akik megkeresik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html