Nyugdíjasok ezreit "bünteti" a kormány - kiderült, hogy miért

A 24.hu egyik olvasója arra hívta fel a figyelmet, hogy akik nők 40-es nyugdíjasok, és emellett dolgoznak, ráadásul túllépik az éves kereseti plafont (ez a havi minimálbér 18-szorosa), azok nem minden év végi kormányajándékot kaphatnak meg - így például a nyugdíjprémiumot és az Erzsébet-utalványt.
K. Kiss Gergely, 2017. december 18. hétfő, 10:42
Fotó: Shutterstock

A jogszabályok alapján nem csak a nők 40-esek maradhattak le a kormányajándékról - hívja fel a figyelmet a portál.

A nyugdíjtörvény - a minimálbér 18-szoros összegét elérő jövedelem esetére előírt - szüneteltetési szabályát nemcsak a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, hanem a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, valamint bányászok egészségkárosodási járadékában részesülőkre is alkalmazni kell, amennyiben az ellátásra jogosult a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem érte el - derült ki a kérdésben illetékes Magyar Államkincstár (MÁK) válaszából. A két év végi juttatás tehát az említett feltételek fennállása mellett náluk is elmaradhatott.

Vagy nyugdíjprémium, vagy egyszeri juttatás

A MÁK juttatásonként levezette, hogy mi jár, és mi nem a nyugdíjtörvény értelmében. így a GDP-növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak, aki a megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében öregségi nyugdíjban, hozzátartozói nyugdíjban (az ideiglenes özvegyi nyugdíj kivételével özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj), mezőgazdasági járadékban részesül és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a tárgyévet megelőzően betöltötte.

Tehát nyugdíjprémiumra csak a korbetöltött öregségi nyugdíjasok jogosultak.

Viszont a többi olyan személy, aki rendeletben felsorolt nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesül, szintén kaphatott novemberben ugyanolyan összegű pluszpénzt, csak ezt nem nyugdíjprémiumnak, hanem "egyszeri juttatásnak" hívják. A jogosultak körét a kormány az Alaptörvényre hivatkozva tágította ki.

Ki nem jogosult 2017-ben "egyszeri juttatásra"?

A nyugdíjprémiumra nem szerezhetett jogosultságot, aki 2017 novemberében nem részesült ellátásban, illetve a nyugdíjkorhatárt sem töltötte be. Ha csak a korhatár "hibádzott" volna, akkor viszont megkaphatta volna az ugyanolyan összegű egyszeri juttatást.

Akinek 2017 novemberében szüneteltetnie kellett a nyugdíja folyósítását a kereseti határ túllépése miatt, annak az egyszeri juttatásra sincs jogosultsága.

Egyösszegű kiegészítés

A "nyugdíjkorrekció" esetén a MÁK szerint az egyösszegű kiegészítés arányos része illeti meg azt, akinél az ellátás folyósítása 2017. évben szünetel vagy szünetelt.

Az arányos részt úgy kell kiszámítani, hogy a szüneteltetett ellátás 2017. november havi összegének (vagy utolsó havi összegének) 0,8 százalékát meg kell szorozni a szüneteltetett ellátás 2017. évi folyósítási hónapjainak számával.

Akiknek szintén szünetelt az év egy részében a nyugdíjfolyósításuk az egyösszegű kiegészítés arányos részére voltaak jogosult 2017 év azon hónapjaira, melyben a nyugdíja folyósítása nem szünetelt. Ezt meg is kapták.

Erzsébet-utalvány

Az idevágó kormányrendelet alapján egyszeri juttatásként azok kaphatják meg a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt, akik részére 2017 novemberében vagy decemberében a rendeletben meghatározott ellátások valamelyikét folyósították.

Azok tehát, akiknél 2017. novemberben és decemberben is szünetelt a nyugdíjfolyósítás, nem jogosultak Erzsébet-utalványra.

(Kép forrása: Shutterstock)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2017.12.20 09:01

@alex53: khm...

ÉVI 2.295.000 FT !!!

Nem mindegy ha kommentel már, hogy tájékozódott-e előtte!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2017.12.18 12:09

Ennyi hülyét, komolyan.... Még szöveget sem tudnak értelmezni, és még fel is vannak háborodva. Nem csoda hogy a fityesz ennyi embert meg tud vezetni. Lassan tényleg be kellene vezetni, hogy érettségi nélkül ne lehessen szavazni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.12.18 12:04

@ovodas:
nojj fel ovodas, beidezem, hatha megerted:
"ráadásul túllépik az éves kereseti plafont (ez a havi minimálbér 18-szorosa)"
a ket kulcsosz eves es havi. remelem innentol mar menni fog egyedul is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

alex53, 2017.12.18 12:01

Minimálbér 2017 127.500 (127500 x 18 = 2.295.000 forint)
Tehát havi kétmillió-háromszázezer forint nyugdíj esetén nem kap Erzsébet utalványt, és nyugdíj prémiumot?! Vagy éves szinten kétmillió-háromszázezer forint nyugdíj esetén?
(Utóbbi: Havonta: 191.250 Ft)
Nem mindegy!
Aki írni akar, főleg számokról, az nem ártana, ha az alapokkal tisztában lenne, és képes lenne kifejezni magát, legalább magyarul!
Sőt!
Az sem lenne nagy baj, ha valaki, -aki ír- téved, akkor a korrektor, olvasó-szerkesztő, stb. észrevenné, és visszaadná átírásra! K. Kiss Gergely átírná, "utánnézőben" ellenőrizné valaki, hogy javította-e a hibákat, és jóváhagyná megjelenésre, ha igen!
Mindez persze, csak akkor fontos, ha igényes magára egy lap!
(Legalább annyira mint régen a Lúdas Matyi...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ovodas, 2017.12.18 11:22

Komolyan mondom:Mindenki hülye,aki nem normális!Minibál bér tizennyolc szorosa?A fasznak kellene már a nyugdíj!
Persze a lehetőség sem,hogy nyugdíj mellett dolgozzak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html