Nyugdíjba menne? Nehezebb lehet, mint hiszi

A nyugdíjba vonulás kapcsán az Azénpénzem.hu portál összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni és tenni annak érdekében, hogy a folyamat minél zökkenőmentesebb legyen. Tanulságos részletek.
Domokos László, 2018. január 10. szerda, 12:01
Fotó: Napi.hu

A nyugdíjba vonulás előkészítése során korábban a legnagyobb nehézséget a hiányos, téves adatok javítása, a hiányzók pótlása jelentette. A portál szerint hiába a zsúfoltság, érdemes személyesen elzarándokolni a nyugdíjbiztosítóhoz. A tapasztalatok szerint ugyanis az ügyintézők többnyire kedvesek és segítőkészek, a várakozási idő pedig "nem vészes".

A hatályos törvény előírta az 1955-1959 között születettek esetében 2016 végéig az adategyeztetési folyamat hivatalból megindítását. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 2018. december 31-ig e korosztály tagjai számára újra kell indítani az eljárásokat a lezárás utáni jogszerzésükről. Egyúttal azokkal is le kell folytatni az adategyeztetést, akik az előző körből kimaradtak.

Fontos tudni, hogy az eljárás kérelemre is elindítható, de ez kizárólag elektronikus úton lehetséges. A kérelmet az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek az erre a célra rendszeresített, letölthető nyomtatvány felhasználásával nyújthatják be.

A nők kedvezményes nyugdíja (nők 40) több ügyintézési csapdát is rejthet. Magát a nyugdíjazást könnyedén lehet kezdeményezni az ügyfélkapun keresztül. A tapasztalatok alapján ezt a portál nem ajánlja. Így ugyanis kimarad egy alapvetően fontos mozzanat: a jogosultsági időről szóló határozat. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban nyugállományba vonulhasson valaki.

További részletek az Azénpénzem.hu-n olvashatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2018.01.10 14:11

rengetegen dolgoznak külföldön, akár több országban is, az ő nyugdíjbamenetelükkor pedig különösen bonyolult lesz az országok közötti egyeztetés.

mindenesetre jobban jár a nyugdíjas, ha inkább külföldön intézi és ott marad papíron bejelentett lakos, mert pl ausztriában ha az ottani nyugdíj plusz a magyar nyugdíj nem éri el az ottani minimálnyugdíj összegét, akkor az osztrák állam azt kiegészíti a havi netto 600 eur osztrák minimálnyugdíjra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html