Nyugdíjbotrány: három cégvezetőt hallgattak ki

Gyanúsítottként hallgattak ki három embert az elmúlt hetekben abban a bűnügyben, amely miatt akár másfél milliárd forint kár is érhette két ingatlanalap befektetőit – köztük az államot –, miután hét magánnyugdíjpénztár vélhetőleg értéktelenné váló befektetési jegyeket adott át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak- értesült a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2015. augusztus 24. hétfő, 08:33
Fotó: Napi.hu

A lapnak a Pest Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: a befektetési tevékenységgel foglalkozó Macrogamma Zrt. igazgatóságának volt tisztségviselőit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként a nyomozó hatóság. A gyanúsítottak 2007-ben és 2009-ben a zrt. vezető tisztségviselőiként ingatlanügyletek lebonyolításában működtek közre. Ezek során a befektetési alap Albertirsa, Dunaújváros, Székesfehérvár, Budapest, Szombathely és Kaposvár térségében indokolatlanul magasabb vételáron, közbeiktatott cégek útján jutott ingatlanokhoz. A túlárazás miatt a befektetési alapnak 13 millió forinttól 1,4 milliárd forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak az ügyészség szerint.

2013-ban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indított nyomozást a magánnyugdíjpénztárak ingatlanbefektetéseivel kapcsolatban. A gyanú szerint csaknem másfél milliárd forint kár érhette két ingatlanalap befektetőit - köztük az államot is -, miután hét magánkassza vélhetőleg értéktelenné váló befektetési jegyeket adott át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.

A Kehi-ellenőrzés során ugyanis kiderült, hogy a kasszák a MAG Ingatlanbefektetési Alaptól, illetve a NAP Ingatlanfejlesztő Alaptól vásároltak befektetési jegyet, amelyek alapkezelési tevékenységét 2011 augusztusáig a Macrogamma Zrt. látta el. A vizsgálat feltárta, hogy a Macrogamma tisztségviselői nem a MAG és a NAP javára vásároltak kedvező árú ingatlanokat. Azok kizárólag az értékesítési láncolatba iktatott - saját érdekeltségi körükbe tartozó és árfelhajtó szerepet betöltő - offshore hátterű cégeknek termeltek indokolatlan bevételt. A gyanút az is erősítette, hogy a Thompson & White cég és a Macrogamma között szervezeti és személyi összefonódásokra bukkantak az ellenőrök.

A magánkasszákhoz, illetve - az állami rendszerbe visszatérő tagok után - a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került befektetési jegyek várhatóan értéktelenné válnak, mivel az érintett - és túlértékelt - ingatlanokra időközben jelzálogot jegyeztettek be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mercury, 2015.08.25 06:33

Megint takargatni kell valami kellemetlen ügyet a tolvaj fidesnek. Ezt a játékot már évek óta űzik, mondhatni jellemző.
Érdekes, hogy a megmaradt MANYUP-ok befektetései eredményeit az államio szektor még csak megközelíteni sem tudja, de onnan hőbörögnek visszavelé. Széchenyi bank, Takarékszövetkezetek, Tarsoly Csaba. Kizárólag hatalmas bukták, veszteségek, dilettáns döntések. (Ill. nem mind, a Quaestoron keresztül ügyesen loptak a fideszesek, de az nem állami szektor, azt Tarsoly szervezte nekik).
A MANYUP számlák lényegi befizetések nélkül is átlagosan +40% -ot nőttek a nagy lopás óta. Az állam azóta csinált 4 millió szegény családot. Hasonlítgassuk még? Na ki károsított jobban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2015.08.24 10:16

Ezt a pechet. Arany helyett rezet lopott az állam, és most követeli az arany árát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.24 08:43

Micsoda bűntény!

felhajtottak kedvező áru ingatlanokat és továbbértékesítették őket.

Túlértékelték őket és a befektetési jegyek értkéktelenné váltak - és az ÁLLAM-ot kár érte.

Kár érte.

A karcagi Mariskával nem érte kár az államot, azért nem kár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html