Varga Mihály pénzügyminiszter is megindokolta, hogy miért nem érkeztek meg időben a nyugdíjak. "A legutóbbi alkalommal, 2019. január 11-én a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ügyfelek bankszámlákra érkező nyugdíjainak elutalása során technikai hiba lépett fel, amelyet napközben sikerült elhárítani" - válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter Mesterházy Attila, MSZP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére. A dokumentum a parlament honlapján jelent meg.

A pénzügyminiszter az utalások fokozottabb biztonsága érdekében az eljárás során keletkezett technikai problémák okainak feltárására vizsgálatot indított. Ennek eredményéről később fog tájékoztatást adni.

Pénteken derült ki, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) késve utalta el a nyugdíjakat. Lapinformáció szerint a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg péntek reggel a nyugdíjak.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) szerint korábban nem volt olyan eset, hogy késett volna a nyugdíjak kifizetése. Ráadásul éppen egy ilyen nehéz időszakban, amikor nem is 28-30 nap telt el két nyugdíj között, hanem negyven, ráadásul ünnepekkel, a fűtési szezonban - közölték.

Ha kamatot fizetnének a késésért, amit a nyugdíjas szervezet is felvetett, a Napi.hu szerint 130 ezer forint körüli átlagnyugdíjjal és 1,8 százalékos (az alapkamat kétszerese) késedelmi kamattal számolva, a háromnapos késés nyomán 19 forint lehet az ominózus összeg.

A Magyar Posta Zrt. az előre meghatározott időpontban, 2019. január 16-tól kezdi meg a nyugdíjak postai kézbesítését országszerte - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.