Nyugdíjhelyzet: nem számolt vele senki, de ez ront igazán a helyzeten

A nyugdíjasok helyzetén se nem javított, se nem rontott a 2010-ben a kormány által bevezetett inflációkövető nyugdíjemelési rendszer. Az árak emelkedése - főként a gyógyszereknél - nehezebb helyzetbe hozta az időseket. Ráadásul a nettó átlagbérek emelkedése miatt a nyugdíjasok leszakadtak, jövedelmi helyzetük inkább romlott.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 4. kedd, 09:07
Fotó: Getty Images

A bérek és a nyugdíjak vásárlóereje közötti olló nemcsak egyre szélesebbre nyílt az elmúlt 10 évben, de a társadalom alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétege gyakorlatilag semmit nem tudott előrébb lépni egy évtized alatt sem, amennyiben a legfontosabb fogyasztási termékeiket tartalmazó kosarat vizsgáljuk. Hiába volt az elmúlt években jelentős mértékű minimálbér- és hiába inflációhoz kötött a nyugdíjemelés, ez csak szinten tartásra elegendő az alaptermékek drágulása miatt - összegzi a fogyasztói árak változását, az egészségügyi kiadásokat és a bérek, valamint a nyugdíjak változását vizsgáló elemzése eredményeit az Mfor.hu.

A lap azt vette figyelembe, hogy a privátbankár.hu az élelmiszerárak alakulását vizsgáló Árkosár-felmérést készít már 13 éve, melyben 30 élelmiszer árának változását követik nyomon rendszeresen, három hazai hipermarket egy-egy egységében. Ezt vetették össze az átlagos nyugdíjakkal, valamint a bérek változásával, hogy megállapítsák, hogyan változtak az egyes csoportok megélhetési lehetőségei.

A leginkább ebből az látszik, hogy az átlagbérek emelkedése miatt a dolgozók helyzete javult, de a minimálbérből vagy nyugdíjból részesülők életminősége viszont stagnált, esélyük sincs a gyarapodásra.

A nyugdíjasok esetében ennek oka, hogy a Fidesz-KDNP-kormány 2010-es hatalomra kerülése után megváltoztatta a nyugdíjszámítás metódusát, a béremelkedés ütemét is figyelembe vevő svájci indexálás helyett kizárólag a várt inflációhoz kötötték az évenkénti nyugdíjemelés mértékét. Valamint bevezették a nyugdíjkorrekciót, amely a költségvetésben becsült infláció esetleges vártnál nagyobb növekedését egyensúlyozza ki egyösszegben, majd egy rendszeressé váló emeléssel. Összesítésük szerint míg 2010-ben a nagybevásárlást még 14 914 forintból elintézhették az idősek, addig idén erre az eddig eltelt hónapok átlaga alapján már 21 499 forintot kellett költeniük. A növekedés mértéke 44,1 százalékos, ami egyébként jócskán meghaladja a teljes fogyasztói kosár alapján számolt kumulált inflációt.

A nyugdíjasok esetében azt is megvizsgálták, hogyan változtak az egészségügyi kiadásaik is, mivel az a KSH mérésében nem szerepel. Arra jutottak, hogy a 10 évvel ezelőtti 6943 forintos tétel mostanra 11 522 forintra emelkedett. Vagyis majdnem háromszor több kiadást jelent az egészségügy a nyugdíjasok számára, mint egy aktív személynél.

Ha ezt is beleveszik a kalkulációba akkor az látszik, hogy míg az élelmiszerárak inflációját kiegyenlítette a nyugdíjemelési rendszer, amikor az egészségügyi kiadások is beleesnek a lattba, akkor minimálisan még romlott is a helyzetük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.08.04 16:27

A se nem, semleges hatás a gyakorlatban nyilván nem igaz. A már megállapított nyugdíjak értékvesztése folyamatos. Ez ugyanúgy igaz a havi többmilliós összegű ellátásokra, mint havi tízezer forintosokra. Az ugyanis elég egyértelmű, hogy a már megállapított nyugdíjak értékmegőrző mechanizmusa 2010-től nem megfelelő, viszont a jövőben megállapításra kerülőké igen. Ez eredményezi a nyugdíjak arányának elszakadását az aktívak jövedelmi szintjétől. Ettől még a nyugdíjrendszer jó, ez az eleme viszont valóban korrekcióra szorul. A legegyszerűbb megoldás: a december 31-től és a január 1-től ugyanolyan szolgálati idő és átlagkereset alapján megállapított ellátás havi összegének fillérre azonosnak kell lennie. Ebben az esetben jó a valorizáló és indexáló mechanizmus. Jelenleg a két folyósítási kezdetű ellátás között a január elsejei javára több tízezer forintos eltérés is lehet,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2020.08.04 16:21

@geopapa: Idén 2,8% nyugdíjemelést kaptam. Évek óta ebben a nagyságrendben van az "inflációkövető" nyugdíjemelés. Közben - állítólag - két számjegyű a reálbéremelkedés. Az inflációt sem tudom, hogy számolják 2,8%-nak, az élelmiszertől a szolgáltatásokig mindennek sokkal jobban megy fel az ára.


Ezek után nehezen tudom elképzelni azt a nyugdíjast, aki a fideszre szavaz. Sem én, sem nyugdíjas családtagjaim, barátaim *nem*a*fideszre* szavazunk. Magunk életszínvonala miatt sem és az országrombolásuk (stadionok, Balaton, stb.) miatt sem.
Ez valami hülye pletyka, hogy a nyugger egy Bözske-utalványért 0.Viktorra szavaz. Ennyire nem lehet hülye, vagy ha igen, akkor gyámság alá kell helyezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.08.04 12:01

@geopapa: Azért szavaz sok nyugdíjas a Fideszre, mert a kormány ügyesen kommunikál feléjük: nagy csinnadrattával jelenti be, amikor ad nekik némi alamizsnát: utalványt, nyugdíjprémiumot, élelmiszercsomagot stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.08.04 11:07

Ügyes szoftverese van a zsírparaszt fideszes főgecinek. A nyugdíjasok zöme biztosan nem fideszes széltoló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bene Tleilax, 2020.08.04 10:42

Vagy az első mondat nem igaz, bagy a többi. Szerintem az első mondat nagy hazugság. Se rendes, azaz svájci indexálás nincs, se a VALÖS infláció elismerése, pótlása. Csak kegyelemcsekkek vannak. Vö.5kg választási krumpli. Ja, meg 13. "havi" porhintés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html