Milliárdokat spórol az állam a nyugdíjakon

2017-ben a nyugdíjak összegének már a 61 százaléka átutalással érkezett az érintettek bankszámlájára, ez számottevő haladás. Az állam rengeteget spórol így a pénzek kezelésén - írja a Világgazdaság.
Szabó Dániel, 2018. október 10. szerda, 08:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Nagyon sokba kerül, ha az államnak készpénzben kell fizetnie a nyugdíjakat. Viszont az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a nyugdíjjellegű kifizetések számlás folyósítása: a lap cikke szerint már számottevően, 61 százalékra emelkedett ennek aránya, ami milliárdos spórolást jelent az államnak.

A Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, Balogh László azt mondta a lapnak, hogy a készpénzforgalom fenntartása éves szinten mintegy 450 milliárd forintos társadalmi költséggel jár. A nyugdíjjellegű és szociális ellátások bankszámlás utalása nemcsak azért jó, mert kevesebbet kell költeni ezek célbajuttatására, hanem akik így kapják, kártyával is fizetnek, ami csökkenti a készpénz-fenntartás társadalmi ráfordítását.

Az MNB adatai szerint öt év alatt 13 százalékról 24,3 százalékra nőtt a bankkártyás és egyéb elektronikus úton fizetett áruk, szolgáltatások értéke, és csaknem megduplázódott - 24,3 százalékról 43,9 százalékra emelkedett - a közüzemi számlák elektronikus formában történő befizetése - számol be cikkében a lap. A bankkártyás fizetés egyre több boltban elérhető, ahogy arról az elektronikus fizetés esetleges korlátozásáról szóló írásában lapunk is beszámolt.

A készpénzfelvétellel szemben a kártyás vásárlások ingyenesek, számos szolgáltatás esetében (pl. biztosítások) az elektronikus fizetés választása kedvezményekkel jár - magyarázta Balogh László államtitkár a spórolás mikéntjét.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.10 12:50

Ha igazán spórolni akarna a qrmány, akkor az ukránoktól megvonnák a nyugdíjat. És az ahhoz kapcsolódó utalási költséget.
És ha mégtöbbet akar spórolni, akkor ráveszi a nyugdíjasokat, hogy ott legyen számlájuk, ahonnan a zállam utal.
Vagy a lőrinc bankjánál nyissanak.
Ehhez jó akció lenne, sokan bankot váltanának, ha a számlanyitáskor ajándékba kapnának egy plüss Lőrinc barát figurát. Azt szeretik. A plüss állatkákat. Meg figurákat.
Főleg, ha legalább 1:2-es arányú, fél életnagyságú Lőrincet vihetnének haza. Azt biztos szeretnék.
És akkor Lőrinc megint jól járna, ha nyitna egy Lőrincbarátvarró varrodát. Jó sok milliárdért varrhatná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pilotax, 2018.10.10 12:12

Össztársadalmi szinten nem spórolunk semmit, csak a készpénzhasználat költségeit konvertáljuk bankszámla költségekké, amit ezentúl a számla tulajdonosa fizet, úm. számlavezetési díj, bankkártya használat költsége, készpénzfelvételkor a fizetendő illeték stb., meg minden amit a bankok kitalálnak, hogy pénzt lehessen lehúzni a számlatulajdonosokról.

Óriásira nő annak a kockázata, hogy egy pénzügyi válság esetén fel lehessen használni a magánpénzeket is, lásd a görög vagy az argentin válság. Itt az állam első dolga volt a magánszámlák korlátozása, zárolása, megcsapolása. A számla forgalmának ismeretében gyakorlatilag az állam korlátlan felügyeletet gyakorolhat az állampolgárok számlái és pénzvagyona fölött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.10.10 08:39

1. A kártyás vásárlások nem ingyenesek, hetente számlázzák az SMS üzenetdíjat. Akár havi 2000Ft is lehet. Kikapcsolhatnám, de életveszélyes, ha nem látom a telefonon az üzenetet, ki is foszthanának.
2. Ha az állam olyan sokat spórol a nyugdíj folyószámlára való utalásán, akkor mi a jó fenének küldözgeti a kinyomtatott Bözsi utalványt a postával, kivétel nélkül mindenkinek???? Simán utalhatná a havi nyugdíjjal!
Kinyomtatva, papír, nyomda, posta együtt majdnem annyiba kerül, plusszban mint a névértéke...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html