Az aki a második lehetőséget is visszautasítja, annak megszüntetnék az ellátását - ezt is felveti az az áprilisban készült előterjesztés, amely a korhatár előtti és szolgálati nyugdíjak rendszerének átalakítását tartalmazza.

A tervek annak ellenére rímelnek a Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslatra, hogy a kormányzat korábban csak vitaanyagnak minősítette a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumot. Nem mondhatunk le annak az embernek a munkájáról, akinek fizikai képessége és egészsége engedi - szögezte le Lázár János hétfőn a parlamentben. Az alkotmánymódosító javaslat a korhatár előtti nyugdíjak rendszerének átalakítását célozza.

Az 57 éven felülieknek garantálják a nyugdíjat, míg az annál fiatalabb munkaképes személyeknek, továbbá a rendvédelmiek kötelékébe tartozóknak vissza kell térniük a munka világába. A rendvédelmi dolgozókra részben más szabályok vonatkoznának: nekik annak a fegyveres testületnek kellene első körben munkát ajánlania, amely a nyugdíjba vonulása előtt foglalkoztatta. Ha erre nincs lehetőség, akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által kidolgozott szolgálati életpályamodell keretében foglalkoztatnák újra a "fegyvereseket".

Ha nem találnának számukra megfelelő munkát, akkor a munkaügyi központokhoz kerülnének, ha azonban az itt ajánlott munkát sem fogadják el, akkor az ellátásuk a felére lenne csökkenthető. Amennyiben kétszer visszautasítják a felajánlott munkalehetőséget, akkor a civileknek és a fegyvereseknek is megszüntetik az ellátását - áll a lap birtokába került előterjesztésben.