Nyugdíjügy: kemény feltételeket szabnak a munkaképeseknek

Annak az 57 év alatti munkaképes nyugdíjasnak, aki nem fogadja el a neki felajánlott munkát, felére csökkenthető a – nyugdíjat felváltó – szociális ellátása a jövőben - tudta meg a Magyar Nemzet.
NAPI, 2011. május 20. péntek, 09:43
Fotó:

Az aki a második lehetőséget is visszautasítja, annak megszüntetnék az ellátását - ezt is felveti az az áprilisban készült előterjesztés, amely a korhatár előtti és szolgálati nyugdíjak rendszerének átalakítását tartalmazza.

A tervek annak ellenére rímelnek a Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosító javaslatra, hogy a kormányzat korábban csak vitaanyagnak minősítette a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumot. Nem mondhatunk le annak az embernek a munkájáról, akinek fizikai képessége és egészsége engedi - szögezte le Lázár János hétfőn a parlamentben. Az alkotmánymódosító javaslat a korhatár előtti nyugdíjak rendszerének átalakítását célozza.

Az 57 éven felülieknek garantálják a nyugdíjat, míg az annál fiatalabb munkaképes személyeknek, továbbá a rendvédelmiek kötelékébe tartozóknak vissza kell térniük a munka világába. A rendvédelmi dolgozókra részben más szabályok vonatkoznának: nekik annak a fegyveres testületnek kellene első körben munkát ajánlania, amely a nyugdíjba vonulása előtt foglalkoztatta. Ha erre nincs lehetőség, akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által kidolgozott szolgálati életpályamodell keretében foglalkoztatnák újra a "fegyvereseket".

Ha nem találnának számukra megfelelő munkát, akkor a munkaügyi központokhoz kerülnének, ha azonban az itt ajánlott munkát sem fogadják el, akkor az ellátásuk a felére lenne csökkenthető. Amennyiben kétszer visszautasítják a felajánlott munkalehetőséget, akkor a civileknek és a fegyvereseknek is megszüntetik az ellátását - áll a lap birtokába került előterjesztésben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.05.21 20:18

Csak egy gondolat.Mert engem ez vita csak igazán kismértékben tud lekötni
mivel én biztos nem érem meg a nyugdíjkort!
"Nem mondhatunk le annak az embernek a munkájáról, akinek fizikai képessége és egészsége engedi - szögezte le Lázár János hétfőn a parlamentben"
Ezt mondja a nagyokos és erre beterjesztenek egy indítványt
amellyel kötelezik a 62 évesnél idősebb bírók nyugdíjazását.
Illetve nem nyugdíjazását csupán megtiltják hogy bíróként tovább dolgozzon.
nem egy fizikai munkát végeznek tehát a fizikai képességük és egészségük csak-csak megvan.
Tehát az ő munkájukról le lehet mondani?
+Jön a ráadás 1 éves moratórium ami megtiltja hogy pályázzanak a bírói állásokra.

Ez azért van egyébként hogy a jogrendszert megbénítsák!
Hiába pereled az államot ha nem tűzik ki a tárgyalás időpontját mert nincs aki ítélkezzen!!
Egy év után megtalálják majd szinte egy pillanat allatt betöltik az összes posztot a jóféle Fideszpárti egyénekkel!
Azt gondoljátok hogy összeesküvéselmélet?Ne legyetek naivak!
Sokan fognak még felvonulni tünteni és egyszer nem lesz békés az a tüntetés!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.05.21 09:15

@Proszto:
Tegnap este, ejjel egy teljes valtasnyi helyi rendorrel unnepeltem szuletesnapot, nevnapot es babaerkezest egyszerre. Persze nehany percre szobakerult a korkedvezmenyes nyugdij ugye is.
A nagy helyzet az, hogy az elmult evek soran, aprankent minden komolyabb kedvezmenyt megvontak mar a rendoroktol, ami meg van, az a korkedvezmenyes nyugdij. Szerintuk -es hat nekik, akiket ez a legjobban erint, miert ne hinnem el- ennek a megszuntetese utan az aktiv allomanybol kozul sokan leszerelnek majd. Es -ahogy beszeltek- tobbsegeben eppen azok tesznek majd igy, akikbol amugyis keves van: az utcan jarorozo, posztos rendorok. Nem mellesleg, olyan sztorikat meseltek, hogy a gyomrom majd kifordult a helyerol, pedig nem vagyok finnyas. Nekem is kemeny -es nem korkedvezmenyes- melom van, de nem cserelnek az utcan jarorozo, eljaro rendorokkel, egy percre sem.
Szerintuk az is megerne egy miset, hogy tenyleg megeri-e ujrakepezni, felszerelni egy tiz eve nem intezkedett rendort, mert evrol-evre egy halom uj jogszabaly alkalmazasat kell elsajatitani az intezkedo allomanynak. Emiatt aztan joesellyel tobb hetes kepzesre kell kuldeni a visszahivott es allomanyba helyezendo nyugdijas rendoroket, ami nem ingyen van. Ezutan jon a rendor felszerelese, ami megint nem 2 Ft. "Irodista" most is van eleg, teljesen felesleges az bennti allomanyt novelni. Ellenben utcai "posztos" rendorbol van hiany, es a korkedvezeny megvonasaval ez igy is fog maradni, sot rosszabb lesz a helyzet. Vannak telepulesek, ahova csak esetenkent jut rendorjaror. Konkretan mar azzal poenkodnak egymas kozott, hogy hamarosan, ha valaki buncselekmenyt jelent be, akkor sorszamot fog kapni, mert meg kell varnia a mar kikuldott, egy szem jaror visszaerkezeset...
Lehet erolkodni a korkedvezmenny megvonasaval, de a kerdes az, hogy erdemes-e. Nyer-e annyit az orszag igy, hogy megerje-e elvenni ezt a kedvezmenyt. Szerintem nem, es nem a rendvedelmis nyugdijasok miatt van sz@rban az orszag, viszont a rendvedelmisek tartanak rendet, ha szukseg van ra.
A nyugdijak -es hat a koltsegvetes egesze erdekeben- a versenyszfera jovedelmeit kell(ene) minel inkabb kifeheriteni, ez azonban ugy, hogy EU-ban, Magyarorszagon az egyik legmagasabb az eloeros munkat sujto kozteherszint, nehez lesz. Itt kellene keresgelni a kormanynak, ha mar forradalmat emleget. (A tarsasagi ado, ilyen szempontbol csak csepp a tengerben.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.21 08:15

@levai jozsef: Egy problémát kétféleképpen lehet kezelni... Azt mondjuk, hogy a "negyven éves" rendőr túl korán megy nyugdijba amire nincs pénz, nem igazságos stb.. és kilökjük a nemlétező munkaerőpiacra. Meg lehet próbálkozni másképp is, mondjuk azzal, hogy nem leszereljük Őket hanem inditunk nekik mondjuk 450 és 65 év közöttieknek egy programot ahol állományban maradva de testhezálló feladatokat kapnak, pl.. dolgozhatnának mint biztonsági őr, de természetesen nem civilként hanem rendőrként...(nyugodtan ki lehetne őket kölcsönözni pl. a plazákba stb... jóval kevesebb lenne a lopás ha fixen volna néhány rendőr is egyenruhában, mégha nem is húszéves , mindenkinek megérné... persze a fizetésnek is jóval magasabbnak kell lennie a nyugdijnál)

Vagyis hiányzik az a programm ami felvázolja mi a rendőri életpálya a nyugdijig...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2011.05.21 07:29

@razarus: Ebben igazad van,de nem szeretnélek megbántani,nem érted a lényegét!A nagyobb keresetűeknek a fizetésükhöz mérten lehet kevesebbnek tűnik a közteher,de ha nyugdíjas lesz,ennyivel nem fog többet kapni,mivel a nyugdíjat maximálják!Puszta matematika az egész!A fizetések közötti különbség,meg egy másik történet!És ezt a szakadékot senki nem akarja betömni,mert minden szentnek maga felé hajlik a keze!Ha már ezt nem sikerül megoldani,legalább nyugdíjügyben próbáljunk meg lépni valamit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.05.20 18:22

@levai jozsef:
On a kivandorlas szempontjabol 2x4 evnyi kormanyzast hasonlit ossze, egy evnyivel es az a munkaero piac, amirol On beszel nem letezik, mert csak munkaero van, de piac nincsen. Amugy, On szerint elorebb lesz az orszag, amennyiben meg tobb allaskereso lesz a rendszerben? Ez degradalja a meglevo allaskeresok lehetosegeit, az allasban levok berszinvonalat es munkahelyet "lesz, aki olcsobban dolgozik helyetted") , stb.
Minden modszernek van rossz oldala akkor is, ha csak egyikrol akarunk tudomast venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html