Nyugdíjügyek: tárgyalnak a közszféra kötelező korhatáráról

További tárgyalásokon dől el, kiket érint a közszférában 62 év feletti munkavállalás megszüntetése - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.
NAPI, 2012. június 18. hétfő, 08:22
Fotó: Napi.hu

Giró-Szász András kormányszóvivő közlése szerint további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.

A kormányszóvivő az m1 Ma reggel című MTI által idézett hétfői műsorában emlékeztetett arra, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2013-as költségvetés sarokszámainak bemutatásakor mintegy 20 milliárdos megtakarításról beszélt, amely a közszférában dolgozók 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalási lehetőségének megszüntetéséből származik.

Giró-Szász András szerint a miniszter ugyanakkor világossá tette, hogy ez nagyon konzervatív számítás, hiszen sokkal többeket érint ez az esetleges intézkedés, mint amennyivel számol a költségvetés. Pontosan azért, mert azok a részmegállapodások, háttértárgyalások még előttünk vannak, amelyek rögzítik azt, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz ez érvényes - fejtette ki a kormányszóvivő.

Matolcsy György múlt héten csütörtökön a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2012.06.18 10:11

@rigolya: Politikust nem. Az olyan mindegy hol szunyókál, otthon, vagy a Parlamentben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.06.18 10:02

Mennyi orvos és tanár, ápolónő fog nyugdíjba vonulni a törvény miatt... miközben szeretne még dolgozni?
A kormány célja nem az, hogy minél többen dolgozzanak nyugdíjkorban is?
Az egyetemi tanárokat is nyugdíjba küldik 62 évesen? Hát a politikusokat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html