Az NFM írásos tájékoztatása szerint az iparági gyakorlatnak megfelelően a következő téli időszakra való felkészülés érdekében a magyarországi földgáztárolók feltöltése folyamatban van. A tárca szerint a tárolók állami kézbe vétele rugalmasabb alkalmazkodást tesz lehetővé a változó körülményekhez, ezzel is segítve a fogyasztók biztonságos ellátását. Magyarország számíthat az alternatív földgázszállítási útvonalakra és a hazai termelésre is.

A Magyar Földgáztároló Zrt. és az MMBF Földgáztároló Zrt. tárolóiban lévő kereskedelmi és biztonsági földgázkészlet több hónapig képes biztosítani a magyarországi ellátást - szögezte le az NFM.

Az MTI azt követően kérdezte a minisztériumot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az európai országok vezetőinek küldött, csütörtökön ismertetett levelében bejelentette: június 1-től Oroszország csak annyi földgázt szállít Ukrajnának, amennyit a szomszédos ország előre kifizet. Később Dmitrij Medvegyev kormányfő leszögezte, hogy Oroszországnak továbbra is szándékában áll teljesíteni szerződéses kötelezettségvállalásait.

Ugyanakkor pénteken Alekszandr Novak, az orosz szaktárca vezetője az MTI kérdésére elmondta: jelenleg nincs arra garancia, hogy Ukrajna teljesíti korábbi szerződéses kötelezettségét, és biztosítja az Európába menő folyamatos gázszállításokat a területén húzódó gázvezetéken keresztül.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtöki anyaga szerint pedig Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban újságírók előtt azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök több európai országot, köztük Szlovákiát is tájékoztatta arról, hogy amennyiben Ukrajna nem fog fizetni az orosz gázért, június elsejétől "nem lesz" orosz gázszállítás az európai térségbe sem.