Nyugtat az NGM, csak átmenetileg szállt el a költségvetés

Átmeneti a magas hiány, tartható a költségvetés - mondta Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban.
MTI, 2014. június 2. hétfő, 08:14
Fotó: Napi.hu

Szavai szerint a központi költségvetés általában "orrnehéz", ami azt jelenti, hogy a hiány teljesülése nem időarányos, a bevételek jelentős része az év végén jelentkezik.

Az Európai Bizottság likviditási problémái, illetve egyes programok egyeztetései miatt nem utalt, vagy csak csökkentett összeget fizetett ki, így az uniós forrásrész nem érkezett be időben az államkasszába, ez mintegy 170 milliárd forint bevételkiesést jelentett, ami az éves hiány mértékéhez képest jelentős összeg.

Az idei év négy hónapban egyedi tételek is növelték a kiadásokat. Példaként említette az önkormányzati adósságok idén záruló átvállalása miatt előtörlesztésként kifizetett 68 milliárd forintot, amely a településeknél bevételként jelentkezik, az állam egészének hiányát nem befolyásolja.

Torzító tényező, hogy a május elsejei ünnep miatt már április végére előre kellett hozni számos állami kifizetést, nagyobb részben a közszférában alkalmazottak bérét vagy a családtámogatásokat, amelyek összesen több mint 130 milliárd forinttal növelték az áprilisi kiadásokat, ezek a tételek a májusi mérleget értelemszerűen javítják - mondta a helyettes államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbbajobbb, 2014.06.02 10:08

a bevételek jelentős része az év végén jelentkezik...


..mindig így volt ..,ennek ellenére 2006-ban 9 % -ods volt a hiány !!!!!..."szakértők " ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html