Nyugtatnak: kiváló a balatoni vízminőség

A Veszprém Megyei Kormányhivatal (VEMKH) eddigi vizsgálatai szerint a Balaton vízminősége kiváló – írta a kormányhivatal az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A vizsgálatokat folytatják, további tájékoztatást későbbre ígérnek.
MTI, 2014. június 24. kedd, 15:01
Fotó: Napi.hu

A kormányhivatali vizsgálatot azután rendelték el, hogy a Magyar Úszás Napján szervezett szombati balatonfüredi versenyt követően az úszók közül sokan fertőzést kaptak.
A VEMKH népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a verseny helyszínén vízmintát vettek, a VEMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai pedig az érintett vendéglátóhelyeken folytattak ellenőrzést hétfőn Balatonfüreden, a fertőzésekről szóló bejelentéseket követően.

A kormányhivatal kedden kiadott közleménye szerint a verseny helyszínéről és a Kisfaludy strandról származó előzetes gyorsvizsgálatok kiváló vízminősítést mutatnak. Bóka István, Balatonfüred polgármestere hétfő délután azt közölte: más balatoni strandról eddig nem érkezett fertőzésről szóló bejelentés, így helyi jelenségről van szó.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint nincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a szombati versenyek indulóit érintő megbetegedés között. Azt írták: a gardák tömeges pusztulását az elmúlt időszak szélsőséges időjárása mellett olyan kórokozók okozzák, amelyek kizárólag halakra veszélyesek. A tetemek összegyűjtése és elszállítása folyamatos - tették hozzá.

A VEMKH népegészségügyi szakigazgatási szerve, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága folytatja a vizsgálatokat, végleges eredményt későbbre ígérnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK