A fideszes Dancsó József több zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló törvényhez, amelynek zárószavazását hétfőn tartja a Ház.

A kormánypárti politikus azt indítványozza: a magánpénztárak a függő tételként nyilvántartott tagdíjbefizetéseket, valamint a visszalépő tagok 2011. május 31-re, mint fordulónapra vonatkozó piaci értékelés szerint számított követeléseinek értékét egy tételben, a tagok portfóliójában a fordulónapon meglévő eszközökben 2011. június 12-ig adják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak. Az eszközöket - jogszabály ellenkező rendelkezése hiányában - a visszalépő tagok portfólióján belüli eszközök arányának megfelelően kell átadni. Ha valamely eszköz átadása a meghatározott határidőig nem lehetséges, értékét pénzben kell átadni.

A javaslat indokolása leszögezi: a módosítással valamennyi tag esetében azonos fordulónapon történne az elszámolás és a követelések értékének megállapítása. Ennek előnye, hogy biztosítja a tagok számára az egyenlő bánásmódot, a tagi követelés megállapítását nem befolyásolja a visszaléptetés ütemezése és a befektetési környezet esetleges változása. Hozzáteszi: az egységes eljárás és határidő biztosítja a vagyonátadás gyors, egyszerű és költséghatékony lebonyolítását.

A magánnyugdíjpénztárak a vagyonátadást követően számítanák ki a visszalépők tagi kifizetéseit. A nyugdíjkasszák a visszalépők tagi kifizetéseinek összegét 2011. július 20-ig, a függő tételekből beazonosított, pénztártagokat illető tagdíjbefizetések összegét pedig havonta, az adott hónapot követő hónap 8. napjáig igényelhetnék vissza az alaptól a javaslat szerint.

Az alap vagyonát képező eszközökből származó bevételt a Nyugdíjbiztosítási Alap és a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat javára kell befizetni, és az államadósság csökkentésére kell fordítani, továbbá a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett pénztártagokat megillető tagi kifizetésekre, illetve a beazonosított függő tételek miatti visszafizetésekre.

Az alap vagyonát képező eszközök kezelését és értékesítését az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. végzi; az alap a magyar állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat térítésmentesen adja át a magyar államnak, amelyeket az átadást követően be kell vonni.