Félelmetes eredmény született a legutóbbi kompetenciamérésen

A tizedikes szakközépiskolások nem képesek elérni a hatodikosok átlagos matematikai és szövegértési képességszintjét sem - derül ki a 2018-as kompetenciamérésből, amelynek eredményeit az eduline.hu szemlézte .
Szepesi Anita, 2019. június 23. vasárnap, 15:39
Fotó: Pixabay

Nem változott a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok matematikai és szövegértési készsége az előző évekhez képest a 2018-as kompetenciamérés eredményeiből. A szakközépiskolások eredményei viszont továbbra is tragikusak.  Az átlagok mögött hatalmasak a területi különbségek.

Továbbra a budapesti, nyugat-dunántúli és a közép-magyarországi diákok eredményei jobbak a kompetenciaméréseken, míg az észak-magyarországi valamint az észak-alföldi régió lemaradásban van. A községekben élő tanulók produkálták a leggyengébb, a budapestiek a legjobb teljesítményt a portál beszámolója szerint.

Ezúttal is a szakközépiskolások - korábbi szakiskolások - eredményei a legelszomorítóbbak. Az Oktatási Hivatal elemzése szerint kifejezetten aggodalomra ad okot a 10. évfolyamon a szakképzésben tanulók teljesítménye, amely nemcsak az országos átlag alatti, de a négy évvel fiatalabb, az általános iskola 6. évfolyamára járó tanulók átlageredményénél is alacsonyabb. Egy egész középiskolai képzési forma tanulói (a populáció 21 százaléka) nem képesek elérni a 6. évfolyam átlagos matematikai és szövegértési képességszintjét sem.

Az elemzés szerint "az egyes képzési típusok eredményeinek különbsége elsősorban az ott tanuló diákok összetételével, a középfokú beiskolázás kiválasztási mechanizmusával magyarázható. Például a szakközépiskolások eredményei nem azért alacsonyabbak, mert ők szakközépiskolába járnak, hanem azért járnak szakközépiskolába, mert eredményeik alacsonyabbak."

Összesen 267 449 hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diák írta meg a 2018-es kompetenciamérést - valamennyi magyarországi iskolában ugyanabban az időpontban kapták meg a tesztet a tanulók. Kétszer 45 perc alatt egy matematikai, ugyancsak kétszer 45 perc alatt egy szövegértési tesztet kellett megoldaniuk, emellett szüleikkel együtt kitölthettek egy olyan kérdőívet, amely a család szociális helyzetéről, a szülők munkaerőpiaci helyzetéről, lakhatási körülményeikről tartalmaz kérdéseket - az úgynevezett tanulói kérdőív kitöltése nem kötelező, de a legtöbb iskolában arra kérik a diákokat, hogy válaszoljanak a kérdésekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.06.27 18:31

@OV:
A túlzott lexikális anyaggal egyetértek, azt látom a gyerkőcöm könyveiben i. Sokszor nem is jutnak a végére...

Biztos vagy benne, hogy a magániskolák liberálisak?
És ha igen, biztos vagy benne, hogy a gyerekeknek a liberális nevelés a legjobb?
:D
Ma a libsi faxság trendinek számít, így ha egy iskola sok pénzt akar (kicsikarni a zemberekből) ráál eme faxságokra. Sajnos való igaz, csak libsi ajánlólevéllel lehet igazán jó helyekre bekerülni. Az sem árt ha a nebuló LMBTQIA fajú, úgy még gyorsabban haladhat előre...
De közeleg már a vég(etek) a muzik rendet fognak csinálni...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.06.27 18:08

Viszont folyik az agymosás, a soproni VOLT fesztivál résztvevőire bömbölve öntik Orbánt a szünetekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.06.27 16:23

Érdekes ez...mármint, hogy itt vitáznak, hogy liberális vagy keresztény!
Ugyanis még egy EGYHÁZI-KERESZTÉNY oktatás is LIBERÁLIS: hisz a GYERMEKBŐL és ANNAK SZÜKSÉGLETEIBŐL, személyiségéből, készségeiből.-képességeiből építkezik (lásd Pannonhalma)
De nézzük:
hogy baj van az oktatással maga a kormány is belátta, mármint azt, hogy a 2011-ben bevezetett avitt Hoffmanni poroszos lexikális oktatásmetodika-és didaktika VERSENYKÉPTELEN a 21. századi kihívásokra(ugyanakkor a Hoffmanni oktatáspolitika arra jó volt, hogy aláfesse Orbán konzervatív-keresztény politikáját)...de hát az politikai STÍLUS és nem oktatás!
Nézzük:
NAT: a remek Csépa Valival dolgoztatják át: a túlzott lexikális tananyag, a kompetencia alapúság visszahozása, a reformpedagógiai törekvések beemelése(=lásd kooperatív oktatás)
Alapozó évek kitolása: ha emlékeznek bevezetésre érdemesnek gondolták a 9. évfolyamos iskolát, hogy több idő legyen az lapkompetenciák elsajátítására(csak ez ott bukott el, hogy rengeteg pénzbe került volna, arra meg Orbán nem ad)
Az avitt oktatási rendszer: átjárhatatlanság, ki hová született, mobilitás hiánya, a kulcskompetenciák elvetése vezetett a mai helyzethez.
maga a FIDESZ is rádöbben erre, hogy baj van: hisz Orbán jobbkeze, matolcsy gazdaságélénkítő programjának külön fejezet pont arról szól, amit ano a "szakállas kockásingesek" követeltek.

tehát: valóban lépni kell, mert így KLIK alá szervezett iskolák végleg versenyképtelenné válnak(liberalizmus ide, kereszténység oda)
Érdekes:
hogy minden Fiideszes politikus NYÁLADZA a konzervatív-keresztény nevelést, ugyanakkor a csemetéjét olyan LIBERÁLIS MAGÁNISKOLÁBA járatja, hogy csak úgy puffan!
na erre verjen gombot kedves krix6!
Orbán nyáladza a IL-liberális, konzervatív-keresztény izét...de az unokái olyan LIBERÁLIS, NYITOTT SZELLEMISÉGŰ sulikba fognak járni: hogy a fal adja a másikat!
De hát politikailag egy hívőnek minden jó...még a sz@r is :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.06.27 15:50

@Abbe:
"A kommenteléshez jelen esetben szükséges a liberálisok által kitalált internet, te szerencsétlen."

LOL
Te agyalágyult...
Mi köze a libsiknek az internet feltalálásához? Kissé túlértékeled magatokat, mint egy külön fajt...
:D

"liberalizmus akkor is lesz, ha minden fidesznyik alulról szagolja az ibolyát"

Liberalizmus addig lesz, amíg a muzik száma 50% alatt marad...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2019.06.27 14:41

@krix6: Ezt te írtad orbánjobbágy :azt, hogy itt kommentelhetsz a keresztény konzervatív szemlélet hívei hozták össze!.

A kommenteléshez jelen esetben szükséges a liberálisok által kitalált internet, te szerencsétlen.

Van még egy lehetőség: már a létező szocializmus korában is sajtólevelező voltál:)))

Nyugodj bele jobber, hogy liberalizmus akkor is lesz, ha minden fidesznyik alulról szagolja az ibolyát...

Amúgy jó lenne, ha a 90-ben megtértek sokasága - ezek a jelen hangadói - felsorolnák azokat a keresztény értékeket, melyeket a fontosságuk okán be is tartanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html