Olcsóbb autóhitel januártól

Januártól egyszerűbb lesz elzálogosítással autót vásárolni.
NAPI Online, 2008. november 19. szerda, 08:31
Fotó:

Egyszerűbbé és biztonságosabbá válik az autókereskedelemben a jelzálogjog alkalmazása - írja a Világgazdaság. Jelenleg a kereskedők azért nem alkalmazzák a járművek jelzáloggal való megterhelését mint hitelbiztosítékot, mert az ingó jelzálogra vonatkozó szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni. Ez drága, illetve a feleknek együtt kellene megjelenniük a közjegyző előtt.

A mai kormányülés elé kerülő javaslat szerint a zálogjog a zálogszerződés közokiratba foglalása nélkül is alapítható lesz, a hitelezők így alkalmazhatják követelésük biztosítására. A felek magánokiratban rögzítik a szerződést, illetve a zálogjogi regisztrációhoz szükséges egyedi azonosító adatokat - az autó azonosítóit -, amelyek bekerülnek a nyilvántartásba. Ennek megfelelően a több tízezer forintos közokiratdíj helyett csak a bejegyzésért kell fizetni.

Emellett a közjegyzői kamara honlapján mindenkinek lehetősége lesz ingyenesen megtekinteni, hogy az általa kinézett autót terheli-e jelzálog. A változtatási javaslatokkal egyetértenek a közjegyzők is, így az januártól életbe léphet.

HOZZÁSZÓLÁSOK