Azok a szállásadók, akik a vendégcsomagban fürdőt, vendéglőt is ajánlanak, cserébe elég magas jutalékot kérnének - mondta piaci hírekre hivatkozva az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának fideszes elnöke. Emiatt kellene szerinte a jutalék mértékét törvényben maximálni, mivel a pihenőkártya célja szavai szerint nem az, hogy a szállodák az egyéb szolgáltatókon meggazdagodjanak.

Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke attól tart, ha a szállodák a jelenlegi gyakorlatot alkalmazzák, 5-15 százalék közötti jutalékot is kérhetnek az egyéb szolgáltatóktól, ez pedig jelentős teher lenne a fürdőknek. Hasonló aggályokat fogalmazott meg Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke is a lapnak.

Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára ugyanakkor úgy látja: jutalékfizetésre szükség van, hiszen a pihenőkártyát csak szállodaszolgáltatáshoz kötődően lehet felhasználni, így a hotel pluszfeladatot vállal.

 

Miniszteri biztost neveztek ki

A SZÉP kártya kibocsátásával és felhasználásával kapcsolatos feladatok ellátására Körtvélyessy László Andrást miniszteri biztossá nevezte ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A megbízás május 15-től november 15-ig szól. Feladata többek között a kártya felhasználása érdekében az érintett kereskedelmi szolgáltatókkal, pénzügyi vállalkozásokkal, nyugdíj- és egészségbiztosítási pénztárakkal történő kapcsolatfelvétel és a tárgyalások lebonyolítása.