Olcsóbb lesz a távhő

Átlagosan 7,8-8,8 százalékkal lesz olcsóbb a távhőszolgáltatás díja a fővárosban.
NAPI, 2009. augusztus 26. szerda, 18:03

Szeptember elsejétől Budapesten átlagosan 7,8-8,8 százalékkal csökken a lakossági fogyasztóknak a távhőszolgáltatás díja, a nem lakossági fogyasztóknál a csökkenés 7,2-8,7 százalék - idéz az MTI a Főtáv Zrt. hirdetményéből.

A társaság augusztus közepén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az energiabeszerzési költségek mérséklődése miatt átlagosan 10,5 százalékkal csökkenti a lakossági fogyasztóknak a távhő díját, de az alapdíj változatlan marad. A hődíj csökkenésével a szolgáltatás díjában a távhő díjának aránya 70 százalékról 65 százalékra mérséklődik, az alapdíjé 30 százalékról 35 százalékra nő.

A korábbi tájékoztatás szerint a díjcsökkentés azt jelenti, hogy egy átlagos 52 négyzetméteres lakás esetében a fogyasztó éves szinten közel 24 ezer forinttal kevesebbet fizet a szolgáltatásért. Ebben az összegben már figyelembe vették, hogy a távhőszolgáltatás áfája augusztus elsejétől 18 százalékra csökkent.

A távhőszolgáltatás áfája ugyan júliustól 25 százalékra emelkedett, de a Főtáv - a korábbi tájékoztatás szerint - lenyelte az egy havi áfa terhét egy egyszeri júliusi díjkedvezménnyel.

HOZZÁSZÓLÁSOK