Olcsóbban kapta Magyarország a gázt, de...

Miközben az E.Onnak sikerült a földgáz importárát csökkentenie, a földgáz árát befolyásoló szinte minden más tényező rosszabbul alakult az elmúlt egy évben - írta a Világgazdaság.
MTI-Eco, 2012. szeptember 17. hétfő, 08:14
Fotó: Napi.hu

A lap hétfői számában Jan Massmann, az importőr E.On Földgáz Trade igazgatósági elnöke elmondta: "már eddig is elértünk árengedményt oroszországi gázimportunknál, de az is nagyon fontos, hogy a szükséges mennyiségű gáz mindig rendelkezésre álljon".

Az elnök magyarázata szerint a gázbeszerzési költségek csökkenését jelentősen ellentételezte a forint gyengülése, illetve a földgáz-infrastruktúra költségnövekedése és az energiafogyasztást terhelő adók emelése.

A szakember a beszerzési árat ugyan nem közölte, mert szavai szerint a termelővel kötött szerződések titoktartásra kötelezik, de elmondta: a Gazprom képviselőit sikerült meggyőzniük, hogy az árcsökkentés közös érdek. A siker hátterében álló tényezők között említette, hogy az E.On évente a magyar fogyasztás többszörösének megfelelő mennyiségű orosz gázt vásárol, és az orosz félnek sem érdeke a földgázfelhasználás csökkenése egy nem versenyképes ár miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.09.20 01:50

@juliann: Már nincs hová lépni.Maradnunk kell.Egyedül szétszed minket a jövő.Meghúzzuk magunkat a cselédszobában,nem ugrálunk,nem pofázunk.Akkor ,de csak akkor talán....talán túléljük.Persze a belső árulókkal le kell számolni.Akik a saját hasznuk miatt eladták,és eladják az országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.09.20 01:40

@bogar511: Isten hozott,Bogár uram!
Rég voltál itt.Néha kiengednek az elvtársak,és ilyenkor írogatsz egy kicsit?
Nos amiért húsz éve rendszert váltott az egyszerű ember,kapott bőven ígéretet milyen jó lesz!Semmi nem teljesült.
Nem egy modern államot építettünk,visszatértünk a harmincas években.Aztán kiderült hogy semmi téren nincs szakember hazánkban,de gazember,zsivány,nagy dumás annál több.Most itt állunk.Nyakig sz@rban!
Remélem nem sokára mennek érted!Veled semmi gondom,emberileg,de amit képviselsz,no az tölti csőre az AK-t.Ha érted ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.09.19 20:32

@Emerico:
Nem látom át, és szakértő sem vagyok, csak rendre van mit kijavítanom.
Egyébként van értelme szétbontani a számlát különböző célú tételekre, ugyanis szabadpiac lévén az is megeshet, hogy mindegyik tétel másik céghez megy.
Egy egyszerű példa. T-Home-os vagy, és kitaláltad, hogy neked jobb, ha a gázt is tőlük veszed, mert kedvezményes. Akkor neki fizetsz egy alap energiadíjat, mert ő a szolgáltatód. Az RWE-nek meg az E.On-nak fizetsz egy importálási marzsot, mert ügyesen bekereskedték az országba az orosz és egyéb gázt. Fizetsz az MSZKSZ-nek, mert fenntartja a stratégiai tárolót a kedvedért, vagy majd az MVM-nek, ha kis kormányunk úgy dönt így terjeszkedjenek tovább a gázpiacon. Aztán fizetsz a FŐGÁZ-nak rendszerhasználati díjat, mert az ő közép- és alacsonynyomású hálózatán jut el hozzád a gáz, és ő azt üzemelteti neked. És végül fizetsz az FGSZ-nek rendszerhasználati díjat, mert ő üzemelteti a magasnyomású vezetékeket, amin bejön az import gáz, utazik az országon belül.
Ezek alapvetően mind külön cégek, de nem te adsz fel ennyi számlát, hanem majd a T-Com szétosztja, neked meg jogod van tudni róla. Ez eddig jó is. Három esetben csorbul ez az elv.
Csupa hipotetikus verzió. Először, nem tudjuk, hogy tényleg annyit küld át például a FŐGÁZ-nak, ugyanis téged érdekel, hogy jó állapotban tartsák neked a hálózatot a közelben, ne robbanjon a fejedre. Másodszor, ki tudja miféle előnytelen kényszeregyezményeket kellett lenyelnie az FGSZ-nek (vagy tulajának, a MOL-nak) az E.On-nal szemben, hogy megkapja azt a kis rendszerhasználati díjat tőled. Harmadszor, azt már végképp lehetetlen követni, ha a szolgáltatód és a hálózatod is E.On, nem lehetsz biztos benne, hogy eleget költ a hálózat karbantartására, mert ezt még a saját mérnökeik se tudják kibogozni a cég éves mérlegéből. Nem tudják mennyi rendszerhasználati díjat szed be a cég, legfeljebb amit rozsdás csövet látnak éppen, arra rá tudják mondani, hogy ráférne még némi pénz.
Ha neked vannak ilyesmi aggodalmaid, akkor el lehet ilyenekről beszélgetni, és akkor érdemes a számla mögé nézni, elég komplex ez a piac, lenne mit finomítani még rajta. Viszont ha csak mint rezsiként, saját kis megélhetésed gonosz veszélyeztetőjeként nézel a számlára, akkor ne menj ilyenekbe bele. Teljesen értelmetlen, mert köze sincs hozzá. A lakossági számla egy buborékban fejlődik, köze nincs a piaci igényekhez.
Ismét hipotetikusan, csak tegyük fel, hogy ha valamelyik meg nem nevezett energiahálózatot teljesen üzembiztossá akarnánk felújítani a jelenlegi minősíthetetlen állapotról, és a céges és lakossági számlákra ennek költségét egyenlően ráterhelnénk, akkor baromira nem ennyi lenne a hálózat üzemeltetőjének járó tétel! Pedig azt hiszem, ez nagyon is indokolt beruházás volna. Vagy szerinted menjen csődbe a hálózatüzemeltető azért, mert végre egyszer elvégez egy eltitkolt sürgősségű, kiemelkedően hasznos munkát?
Na persze ehhez kéne a hajlanóság. Tulajdonképpen elég érdekes kísérlet lenne egy ilyen bejelentés. "Be kell rajtatok hajtanunk X milliárdot, de a ti biztonságotokra költjük, ugyanis eddig szartunk bele/nem volt rá pénz."
Na mindegy, a lényeg, hogy ha sokallod a rezsit, a kormánynál kopogtass, az ő kötelessége a szociális háló és a fogyasztóvédelem. De olyasvalamibe ne köss bele, ami csak egy működési szándék, nem a valóság, és nem a lényeg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2012.09.19 09:27

@juliann: Az emberke egy kádár-imádó... úgy társalogj vele..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2012.09.19 09:22

Gyarmat voltunk,gyarmat vagyunk,gyarmat leszünk ....
Akkor már menjünk vissza az oroszokhoz,egy kis olcsóbb olajért,gázért.
Mert húsz év alatt rájöttünk ezt a se....et se jobb nyalni.És még nem is segít,semmitől nem véd meg.@Zodiakus:


Ezt a gyakorlatban hogy érted ???
Ehhez ki kellene lépni az EU-ból ,belépni a FÀK-ba ???
Kilépni a NATO -ból, belépni a KINAI -OROSZ hadgyakorlatba ami a
SÀRGA -tengeren volt ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html