Csapadékhiány: még mindig súlyos a helyzet több régióban

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.
Szász Péter, 2019. április 16. kedd, 14:38
Fotó: Pixabay

5-40 milliméter közötti csapadék volt jellemző országosan, ez a mennyiség mindössze 10 napra lesz elegendő. Mintegy 100-130 milliméternyi csapadékra lenne még szükség a talaj vízkészletének feltöltődéséhez.

Az elnök szerint a csapadék kifejezetten jót tett a március közepéig elvetett hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és a zöldborsónak. A paprikafélék palántázása, a dinnyefélék ültetése a héten kezdődik, ezek fejlődését öntöző-berendezésekkel segítik.

Az ország összes megyéjét sújtja az aszály. A legjobb helyzetben a Dunántúl nyugati része, a Balaton környéke van, ahol télen több volt a csapadék. A legaszályosabb terület a Dél-Alföldön, Csongrád, Szolnok, Békés megye alsó részén található. A hétvégi csapadékból a Nyírség, az ország észak-keleti része kimaradt - jegyezte meg.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke elmondta, hogy az eső átmenetileg növelte a páratartalmat, segítve a virágzást. Ugyanakkor a gyümölcsfák a megfelelő fejlődéshez ettől jelentősebb mennyiséget igényelnek.

A magyar gyümölcsültetvények fele az Észak-Alföldi régióban található, ahol nem volt számottevő csapadék, így a gyümölcsösök java részén nem segített érdemben a múlt heti esős idő. Sikerült a növények egészségét megóvni annak ellenére, hogy már virágoznak és a párás, hűvös időben több veszélyes gombafertőzés is gyorsan terjed.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.16 18:32

Szerintem gyűjtsék össze Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének sírásait és azzal locsoljanak.
Sokat segítene a szárazságon.
-----------------------
A NAGY BEISMERÉS!!
"a kereskedők úgy vélték, a vásárlók elbírják a magasabb árat is - mondta a csatornának a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács."
.
Tehát: nem az időjárás által okozott veszteségek miatt emelik az árakat, hanem mert miért ne.
Addig emelik, amennyit kitudnak préselni a zemeberekből.
És ezek a támogatott genyák sírnak állandóan a sajtóban.
------------------------------
Szerintem ennek a Lédónak kötelezővé kellene tenni szakmai cikkek olvasását, például:
2019. január 31. 16:07
Az édes és zamatos, Izraelben termett zöldségek és gyümölcsök fogyasztói gyakran felteszik a kérdést: "mitől ilyen finomak?"
Csepegtetős öntözés. A legismertebb ?titok? az a technológia, amely a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatja el.
A csepegtetős öntözést 1965-ben egy kibucból indították útjára a Negev sivatagban.
A Netafim csepegtetős öntözés rendszere ötven év elteltével is a modern mezőgazdaság egyik alapköve
Teljes cikk: https://israelieconomyinhungary.blog.hu/2019/01/31/az_izraeli_mezogazdasag_titkai
--------------
Szerintem a lédófélék hagyják abba a termelést és menjenek el operátornak valamelyik gyárba.
A sivatagban tudnak termelni, itt meg csak a sírás van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html