A Napi Gazdaság cikke

A vidéki városok közül vélhetően Pécs mondhatja magáénak az egyik legnagyobb idei privatizációs bevételt. A baranyai megyeszékhelyen összesen 100 milliárdos ingatlanfejlesztési programot tervező spanyol Grupo Miltonnak 6,24 milliárd forintért értékesítettek egy hét elemből álló, közte az elhíresült magasházat is tartalmazó ingatlancsomagot. A város mielőbb szeretné eladni vagy tőkét bevonni a pogányi légibázist üzemeltető Pécs-Pogány Repülőtér Kft.-be, s a jövő évi költségvetésben további mintegy 3 milliárd forintnyi privatizációs bevétellel számolnak. A közelmúltban született döntés arról, hogy a Pécsi Vízmű (PV) Zrt.-nek nemrég a Pécs Városi Vízmű Vagyon Működtető (PV-VM) Kft.-be apportált 49 százalékos üzletrészcsomagját a Keleti Közmű-üzemeltető Kft.-nek értékesítik. A nemrég a szakszervezetek házát is megvásárló cég várhatóan 1,3 milliárd forintot fizet majd a tulajdonrészért. Mindemellett az önkormányzat további ingatlanok eladását is tervezi. Ugyanakkor a város a közelmúltban döntött arról is, hogy 1 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre abban a Mecsekbusz Kft.-ben, amely a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. egyik tulajdonosa. A tőkeemelés révén az önkormányzat nagyobb beleszólást kap majd a tömegközlekedésért felelős társaság irányításába.

A zalaegerszegi önkormányzat a nyár elején döntött arról, hogy értékesíti több mint 250 bérlakását. Ez meghaladja a város teljes bérlakásállományának a negyedét. A döntésben szerepet játszott, hogy a bérlők egy része szerette volna megvenni otthonát, de szempont volt a bevételek növelése is. Az önkormányzat egyébként az idén nagyjából a duplájára emelte a lakbéreket, amellyel a fenntartási költségeket szerették volna csökkenteni. A vételár azonban ezúttal korántsem lesz olyan kedvező, mint a 90-es években, az első lakásprivatizáció idején. A piaci árból maximum 30 százalékot enged el az önkormányzat, de ezt is csak akkor, ha a bérlő egy összegben kifizeti a vételárat, és szociálisan rászorultnak számít.

Több mint 130 bérlakást kínál eladásra a keszthelyi önkormányzat is - tájékoztatták lapunkat a városházán. Számításaik szerint a bevétel meghaladja majd az 1 milliárd forintot, amelynek nagy részét új lakások építésére, illetve a régiek felújítására fordítanák.

A szombathelyi önkormányzat elsősorban olyan nagy értékű telkeket kínál eladásra, amelyeken vendéglátó-ipari létesítmények, szállodák, irodaházak vagy ipari üzemek építhetők. Legutóbb például arról döntöttek, hogy több olyan közművesített ipari ingatlant dobnak piacra, ahol különböző kedvezményekkel is támogatják a beruházások megvalósítását. A befolyó bevétel legalább részben kompenzálhatja a jövőre várhatóan több száz millió forintos iparűzésiadó-kiesést.

A győri önkormányzat azon dolgozik, hogy mielőbb sikerüljön értékesíteni az immár teljes egészében a város tulajdonában lévő, a péri repülőteret működtető Győr-Pér Repülőtér Kft.-t. A városházán közölték, a befolyó bevételnél is fontosabb, hogy a tranzakciót követően lendületet kapjon a légibázis fejlesztése, ami jelentősen növelheti a térség tőkevonzó képességét.