Optimista az Ecostat

Az Ecostat Gazdaságelemező és Informatikai Intézet 2003-ra 3,9 százalékos GDP-növekedést vár, míg az inflációt 5,2 százalékosra becsülte. Az intézet szerint akár még a kormány által kitűzött 4,5 százalékos költségvetési deficit is teljesíthető.
NAPI Online, 2003. március 19. szerda, 12:39
Fotó:

Az Ecostat most megjelent első negyedévi, átfogó prognózisa szerint idén a bruttó hazai termék (GDP) 3,9, jövőre pedig 4,2 százalékkal bővül majd. A kutatóintézet szerdán nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az infláció az idén 5,2 százalék, jövőre pedig 4,3 százalék lehet.

A folyó fizetési mérleg deficitjét idén 3,1 milliárd euróra, jövőre pedig 2,9 milliárd euróra taksálta az intézet. Az államháztartás hiánya 2003-ban elérheti a GDP 4,8 százalékát, 2004-ben az előrejelzés szerint 3,8 százalékra mérséklődik.

Belyó Pál, a kutatóintézet vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a konjunktúra-jelentés alapváltozatában szereplő előrejelzések egy gyors és rövid háború esetén nem módosulnak. Ugyanakkor hozzátette: egy elhúzódó iraki konfliktus a GDP várható növekedését 0,2 százalékponttal, az export bővülését 0,3 százalékponttal vetné vissza, míg a folyó fizetési mérleg hiánya 1,4 százalékponttal emelkedne az előre jelzetthez képest.

Belyó Pál elmondta, hogy a költségvetési hiány tervezett lefaragása kemény fiskális intézkedéseket követel meg a kormányzattól, ugyanakkor nem tartotta kizártnak a GDP arányos hiány 4,5 százalékra történő mérséklését. Hozzátette: Magyarország 5 százalék alatti hiánnyal csatlakozhat az unióhoz.

A kutatók a külső egyensúly romlására számítanak az idén. Előrejelzésük szerint a lakosság finanszírozási képessége nem javul
és a megtakarítások növekedése sem várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK