Optimistán nyilatkoztak Londonban a magyar költségvetésről

Londoni elemzők optimistábban nyilatkoztak ma a magyar költségvetési hiány csökkentésének kilátásairól, mint korábban az EU pénzügyi biztosa - írja az MTI-Eco.
NAPI Online, 2006. november 10. péntek, 16:43
Fotó:

Szakértők úgy vélik, hogy fél éven belül Brüsszel is enyhíti saját deficitelőrejelzéseit. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által összeállított napi feltörekvő piaci helyzetjelentések pénteki kiadása szerint Joaquín Almunia előző napi budapesti látogatásán tett néhány "elkedvetlenítő" megjegyzést a magyar költségvetési helyzetről, amelyet "bizonyos mértékig súlyosnak" minősített.

Almunia magyarországi nyilatkozatai előtt a brüsszeli bizottság 7,4 százalékra jósolta a 2007-es magyar költségvetési hiányt, a hivatalos 6,8 százalékos GDP-arányos cél helyett. A JP Morgan megjegyzi azonban, hogy az EU előrejelzésében csak a magyar parlament által október 31-éig elfogadott intézkedések szerepelnek, így kimaradtak belőle a 2007-es költségvetési tervezetbe foglalt lépések. A pénteki londoni elemzés szerint a JP Morgan derűlátó azzal kapcsolatban, hogy a 2007-es költségvetési hiány "közel lesz" a hivatalos célhoz, és a ház arra számít, hogy az EU-bizottság lefelé módosítja majd hiányelőrejelzését a 2007 áprilisában esedékes következő féléves jelentésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK