Külföldi kritika: Orbán Viktor sarokba szorította magát

Üzletet ajánlott a nőknek a magyar miniszterelnök, a kérdés, hogy milyet? Ezt firtatja egy amerikai hírportál a magyarországi viszonyokat jól ismerő Kim Lane Scheppele jogász professzor segítségével, akinek enyhén szól nincs jó véleménye a dologról.
Komócsin Sándor, 2019. február 14. csütörtök, 11:30
Fotó: Pixabay

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nagyobb magyar családokkal venné fel a harcot az alacsony termékenységgel és a zsugorodó munkaerővel. Minden gyerekért cserébe, akit a családok vállalnak, kész pénzügyi juttatásokat és programokat kínálni a nőknek. Az előbbiek hitel- és autóvásárlási támogatás tartalmaznak, emellett a legalább négy gyermeket vállaló nőknek nem kellene szja-t fizetni. Vajon mi motiválja valójában a magyar kormányfőt? Erre volt kíváncsi Public Radio Internatinal (PRI) amerikai sajtóorgánum hírportálja.

Az Egyesült Államokban 850 rádióállomást működtető PRI az ország négy legnagyobb közéleti híreket szolgáltató rádióhálózata közé tartozik. Más szakmai partnerek mellett a brit BBC-vel is együttműködik. Az Orbán-kormány új adócsomagjáról Kim Lane Scheppele jogász professzort kérdezték, aki élt és dolgozott Magyarországon, jól ismeri az itteni viszonyokat és a magyar miniszterelnök talán legkeményebb külföldi bírálója.

Mi lehet a célja?

Az első kérdés arra irányult: mi lehet a célja Orbán Viktornak az említett intézkedésekkel? Scheppele szerint a magyar miniszterelnök sarokba szorította magát, s most olyan módszereket keres arra, hogy kiszabaduljon ebből a helyzetből, amilyeneket nem láthattunk korábban. A sarokba szorított helyzeten azt érti, hogy az Orbán-kormányok 2010 óta követett gazdasági modellje hanyatlik. Az amerikai szakértő szerint ennek egyik jele, hogy egyes becslések szerint egymillió magyar vándorolt ki az országból, miközben a kormány kőkeményen lép fel a bevándorlással szemben.

A kérdés ezért az: hogyan lehet fenntartani az ország munkaerőállmonyát a népesség zsugorodása közepette? Scheppele szerint Orbán Viktor válasza: szüljenek több gyereket a nők, így lesz elég magyar, hogy fenntartsa a gazdaságot! Ez a javaslat nem meglepő azok számára, akik hosszú ideje figyelemmel kísérik a magyarok miniszterelnökének tevékenységét. A professzor asszony úgy látja, hogy Orbán Viktor nőpolitikai teljesítménye szörnyű, így az az ötlet, hogy a nőket használja fel a saját problémája megoldására, illik hozzá. Más szóval a nők nyakába rakják Orbán Viktor elhibázott gazdaságpolitikájának terhét.

A lényeg

Scheppele tájékoztatja a kelet-közép-európai viszonyokat kevéssé ismerő olvasókat, hogy a régió minden országa - akárcsak a fejlett országa - küszködik a hanyatló születésszám problémájával. Ha elzárkóznak a bevándorlás elől vagy nem találnak más módot a hiányzó népesség pótlására, akkor az országuk hanyatló pályára áll. Miután Orbán-kormány kőkemény migrációellenes politikát folytat éppen ez a helyet fenyegeti Magyarországot. Eközben tudni kell a magyar kormányfőről, hogy régóta híve a nagy családoknak - neki magának is nagy családja van.

Az amerikai jogászprofesszor szerint ennek gyökerei a magyar nacionalizmusban keresendők. Jelenleg az országban a legnagyobb családok általában a roma kisebbséghez tartoznak, akiket hátrányosan érint a kormány politikája, amely a szociális támogatásokat adókedvezmények formájában azoknak juttatja, akiknek megfelelő jövedelmük van. Ezért érdekes kérdés, hogy az új politikai irány minden nagy családot segíteni kíván-e vagy csak nem roma magyar családokat.

A professzor asszony megemlíti még azt is, hogy a rendszerváltás után a nők visszakényszerültek a hagyományos női szerepekbe. Az álláshirdetések nemekhez kötődnek: menedzsernek férfiakat, asszisztensnek "flörtölésre is kész" nőket keresnek. Összességében úgy látja, hogy nők és a férfiak szegregációja végig jellemezte ezt az időszakot, Orbán Viktor pártja csak rontott a helyzeten.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.02.17 09:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.16 13:36

"Riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több igazi magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a ?30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek."
Szóval szorultok fideszesek megkaptátok a svédektől is.
Novák meg Szijjártó megsértődött, hozzák a szokásos szlogeneket " magyar emberek"....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.02.16 10:42

Egy ócska diktátor nagy pofával amelyet be kel tömni.
Nem lesz itt több gyerek attól ha a nőknek 10 millát adnak a nőknek, ezzel alázva a férfiakat, de a gyerekek állami gondozottakká emelkednek.
Bevándorlás az lesz előbb-utóbb a megoldás.
Hülye kormány hülye elképzelések. ahogy elnézem O1G híveit bicegő vénasszonyok majd szülnek Orbánnak a hátsó lyukból. Pfúj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.02.16 08:28

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.02.16 08:19

@Warlock: khm...

NATO és EU kéz a kézben jár...

Egyedül semmire nem képes ez a 9m-es ország !!!

Bruhahahahhahhahaaaa!!!

Icipici nyitott gazdaságként szövetségesek nélkül...

Mindenki megh.lyült már itt?!
Olvasgatni kéne egy kis történelmet...

Bruhahahhahahahhahhaaa!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html