Orbán: a Lánchíd körüli szerencsétlenkedés teljesen idegen a vidékiektől

Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül. A magyar férfi archetípusa a földművelő gazda, a vidék adja a jó magyar vezetőket, és a Lánchíd körüli szerencsétlenkedés oka is, hogy nem vidékiek "szerencsétlenkednek" vele - többek között erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján.
Szabó Dániel, 2020. július 9. csütörtök, 12:08
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán - Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján.

A kormányfő a Karmelita kolostorban tartott rendezvényen arról beszélt, hogy ha kellő távolságtartással, indulatok nélkül tekintenek vissza az elmúlt időre, az látható, hogy 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott a forráselosztások, a fejlesztések, a beruházások és a modern szabályozás megalkotása szempontjából.

Arról beszélt, hogy 2010-ben Fazekas Sándor miniszterként arra kapott megbízást, hogy talpra állítsa a magyar vidéket. Szerinte ez sikerült is, mert azóta a termőföldet megvédték, a mezőgazdaság jelentős lehetőségekhez jutott, és nincs messze az, hogy azt lehessen mondani, egy magyar faluban ugyanolyan minőségű életet lehet élni, mint a fővárosban.

"A magyar férfiember archetípusa a gazda. A vidéki ember ugyanis úgy gondolkodik, hogy van egy terület, annak van határa, világos kiterjedése, és az ottani életminőségért, rendért, a területből való megélhetésért, a dolgok menetéért ő a felelős" - mondta el Orbán Viktor az MTI beszámolója szerint, hozzátéve, hogy van felelősség, de nem korlátlan, nem absztrakt.

Úgy látja, ebből a felelősségérzetből érthető meg, hogy a magyar politikának a magyar vidék miért adott olyan sok jó vezetőt, hiszen ehhez is ugyanaz a gondolkodásmód szükséges.

Az is fontosnak tartja, hogy mindig a feladatra összpontosítanak ezzel a gondolkodásmóddal, mert a dolgokról nem beszélni kell, hanem el kell végezni. A feladatok valóságosak, egyértelműek, és ha nem végzik el azokat, annak világos következménye van.

Ezért nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést is, teljesen idegen az a politika a vidékből építkező politikai attitűdtől.

- jelentette ki a miniszterelnök. A gondolatmenetben arra nem tért ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egyébként nem Budapesten, hanem Fehérgyarmaton született.

A kormányfő szerint helyes, hogy sokan vannak a kormányban ilyen, vidékről származó emberek, mert így a vidék az életösztönével járulhat hozzá az ország vezetéséhez. Azt is mondta, jó érzés megművelt földet látni, ahogy az is jó érzés, amikor kedvező mezőgazdasági statisztikákat lát, mert ez azt jelenti, hogy az élet legfontosabb területén tudnak nagyot alkotni, azon a területen, amelyből az élet táplálkozik, ezért nemzetpolitikai jelentősége is van ezeknek az adatoknak.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kilencvenes évek elején arról folyt a vita, hogy hol lesz az agrárium helye a jövőben. Kiszámítható feltételekre volt szükség, és ahhoz, hogy béke lehessen az agráriumban, földbéke kellett, a földkérdést kellett rendezni, olyan viszonyrendszer kellett, amelyben mindenki megtalálhatta a számítását.

Szerinte ezt a kérdést úgy rendezték, hogy a földtulajdon 80 százaléka a kis- és közepes birtokosoké és 20 százaléka a nagybirtokosoké. Ma Magyarországon van földbéke, és ezt érdemes megvédeni. Úgy véli, hogy a kormány dolga, hogy a magyar vidéknek és mezőgazdaságnak megfelelő forrásokat, technológiákat, figyelmet és jogi környezetet biztosítson, és akkor még nagyobb teljesítményre lesz képes az ágazat. Bár eddig is fontos változások történtek, dinamikus javulás következett be, még nincsenek a csúcson.

A vidék képviselete mindig is egy küldetés volt azoknak, akik ebből a világból jöttek, csak egyetlen minisztériumnak volt az épülete a Kossuth téren, és ez az agrárminisztérium volt. Az agrárium mindig része volt a magyar politikának, hol "letaposott", hol elfogadott, hol pedig felemelt és élre állított része.

Fazekas Sándor, a kötet társszerzője felidézte: Orbán Viktor két éve, aktuális témákról beszélgetve azt mondta neki, írjon monográfiát a mezőgazdaságról. A munka során aztán kiváló szaktekintélyeket kért fel a közreműködésre - közölte.

Úgy vélte, a fő célnak megfeleltek, hiszen az volt kiindulópont, hogy a 2010-2018 közötti időszakról átfogó képet nyújtsanak, olvasmányos, de tudományos igényű művet készítsenek.

A kötet ismerteti a magyar mezőgazdaság rendszerváltás előtti évtizedeit, illetve a rendszerváltástól Orbán Viktor második kormányának megalakulásáig terjedő időszakot, de az új földtörvény előzményeinél visszanyúlik egészen a huszadik század közepéig, a téeszesítés időszakáig. A 2010 utáni évek történéseit áttekinthető, kronologikus sorrendben tárgyalja, majd foglalkozik az agrárdiplomáciával és az agrár-közigazgatás változásaival is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.07.10 09:18

@znojmo:
"A hortobágyi bojtárok, a földet művelő gazdák felsőbbrendűek lennének?"

Eddig a pestiek voltak felsőbbrendűek, most meg a bojtárok lesznek, mi ezzel a bajod kismajom?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.07.09 16:23

Most eljutottunk oda, hogy a magyar állampolgárokat egymás ellen uszítja a kormányfő.
A hortobágyi bojtárok, a földet művelő gazdák felsőbbrendűek lennének?
Már a középkorban is az a mondás járta, a városi levegő szabaddá tesz. No ez nem tetszik Döbröginek!
Döbrög=Felcsút!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.07.09 15:48

@Fricibacsi3: Igen stricike Európa busz temetője lett Budapest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.09 15:33

Javaslat a Lánchíd felújítási költségeinek hozzájárulásához.
Van egy páleszünk, a Lánchíd Brandy, aminek jövedéki adóját a Lánchíd felújítására kellene költeni.
Kérjük meg a hazafias lakosságot, hogy több Lánchíd Brandy-t fogyasszanak.
Gyurcsány se Unikumot igyon, hanem Lánchíd Brandy-t, s ha Karácsony hozzá megy vacsizni, ő is azt fogyasszon.
Szerintem hamar összejönne a pénz. Hamarabb, mintha téglajegyet árulnának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.07.09 15:27

@Fricibacsi3: ha a 4-s metro 500 milliárdba került szerelvényestül, dunai alagutastól, állomásostul, liftestül meg felsoroni is sok, akkor mi épült majd feléből az egy puskásstionostul a feléből ülése? beton oszlopok, értéktelen mi, szétlopták az egészet, azóta se használták, a metron meg százezrek utaznak reggeltől estig, az egész o1g kormány alatt szinte csupa haszontalan hívság épült, hasznos híra meg sóherkedik a kis nárcisztikus jogász kontár
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html