Orbán: a termőföld négyötödét kis- és középbirtokok műveljék

A földpályázatokról, a devizahitelesek megsegítéséről, a magánnyugdíjakról és a kivándorolt magyar fiatalokról is szó volt hétfőn a parlamentben, az interpellációk között.
MTI, 2013. április 29. hétfő, 17:23
Fotó: Napi.hu

A kormány szándéka, hogy a termőföld 20 százalékát nagybirtokok, míg 80 százalékát kis- és közepes birtokok keretében műveljék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kérdésre válaszolva a parlamentben. Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Gőgös Zoltánnak (MSZP) válaszolva azt mondta: a jelenlegi, durva becslések szerinti 50-50 százalékos arányokon kíván változtatni a kabinet.

Mint mondta, kétség kívül ez számos szakmai kérdést vet fel. Egyetértett abban, hogy az állattenyésztés nagyüzemi keretek között sikeres Magyarországon, de hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy középbirtokos keretek között ne lehetne az. Mint mondta, adózási és támogatási politikai elem hozzá kapcsolásával a középbirtokosok fenn tudják tartani az állattenyésztés mai színvonalát.

Gőgös Zoltán kérdésében megerősítést várt a vidékfejlesztési miniszter által már korábban vázolt tervvel kapcsolatban, amely szerint a társas vállalkozások által hasznosított, mintegy 2 millió hektárt kitevő nagybirtokok felét más használati irány felé terelnék. Problémának tartotta, hogy a társasági kör, amelynek a "selyemzsinórt elküldték", mintegy 100 ezer embert foglalkoztat, és a tehénállomány 90, a sertés 70 és a baromfiállomány 50 százalékát tartják. Úgy vélte, a lépés munkahelyeket és az állatállomány jelenlegi szintjét veszélyezteti.

Jobbik: sok a gyanús földpályázat

Magyar Zoltán (Jobbik) az állami földszerződésekkel kapcsolatban kérdezte a vidékfejlesztési minisztert. Szerinte a kormány a "haverok kifizetőhelyévé züllesztette" a magyar föld ügyét, és emlékeztetett rá, hogy több gyanús földpályázatra is felhívta már a figyelmet.

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára válaszában leszögezte: ha Magyar Zoltánnak bizonyítékai vannak az állami földpályázatokkal kapcsolatos visszaélésekről, akkor forduljon az illetékes hatóságokhoz. Szerinte bizonyítékok hiányában a jobbikos politikus kijelentése nem más, mint hisztériakeltés és a vidéken élő emberek hergelése.
Magyar Zoltán az államtitkári választ nem fogadta el, de az Országgyűlés 206 igen, 35 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

KDNP: milyen további lépéseket tervez a kormány a devizahitelesek érdekében?

Móring József Attila (KDNP) azt kérdezte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az eddig meghirdetett és széles tömegeknek segítő intézkedések mellett milyen további tervei vannak a kormánynak, a nehéz helyzetben lévő devizahiteles családok megmentésére?

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában elmondta: a kormány eddig 310 ezer adósnak segített, és a kormányváltáskor meglévő 5600 milliárd forintnyi devizahitelből 2500 milliárdnyi tulajdonosának segített már a kormány akár a végtörlesztéssel, akár az árfolyamgáttal. Hangsúlyozta: a kormány eddig is többször változtatott a lehetőségeken, hogy jobban igazodjanak az igényekhez, és ezt a jövőben is megteszi majd.
A választ a képviselő elfogadta.

MSZP: mi lesz a nyugdíjasokkal?

Tukacs István (MSZP) a magánnyugdíj-pénztártagok ügyében kérdezte a kormányt. Szerinte a kabinet kétszer is becsapta az embereket és zsarolással vették el a pénzüket, ennek hatására jelenleg nem garantálható a biztonság a leendő nyugdíjasoknak.

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint ha egy MSZP-s képviselő a nyugdíjakról kérdez, akkor az mindig remek alkalom egy kis "elmúlt nyolc évezésre". Leszögezte: az előző szocialista kormányok vertek át hárommillió embert a szabályozatlan és rossz magán-nyugdíjpénztári rendszerrel, aminek hatására az Orbán-kormány döntéseit követően az emberek önként átléptek az állami rendszerbe és így a nyugdíjuk 100 százalékát megkapják majd.

Tukacs István a választ nem fogadta el, de a képviselők 207 igen, 36 nem szavazattal és 22 tartózkodással megtették azt.

Jobbik: mit tesz a kormány a kivándorlás megfordítására?

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról kérdezte a kormányt, hogy hogyan működtetnék a hazai gazdaságot a kivándorlók hazahívása nélkül? Szerinte ugyanis havi szinten több 10 milliárd forint adó és járulék befizetéssel növelhetné az államháztartás bevételeit a külföldre vándorolt több mint félmillió magyar. Azt kérdezte a kormánytól, hogy felmérték-e a problémákat és gondolkodnak-e a fiatalok itthon tartásának valódi megoldásain?

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában leszögezte: a kormány nem működteti a gazdaságot, szabad piacgazdaság működik Magyarországon. Az államtitkár szerint természetes folyamat, hogy fiatalok külföldön tanulnak és szereznek újabb tudást, amelyet később remélhetőleg Magyarországon hasznosítanak majd.
A választ a jobbikos politikus nem fogadta el, de a képviselők 207 igen és 31 nem szavazattal megtették ezt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.04.30 20:10

@juliann:
Ez most milyen mondat?

Ha gondolkodsz ez ilyen mondat ((( NEM AKARLAK MEGSÈRTENI )))

Mielött válaszolnál folytatom ::::Egy munkás akkor tudja meg mennyi a munkájának az értéke , ha NEM AKARJÀK MEGVENNI !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.04.30 20:04

@tank101: "Utána ebben a témában hallgatag ember alakítanál"
Ez most milyen mondat?
Jah és egy dolgot kéne elérni, hogy ne búza teremjen azon a 80 % on !!!Inkább dinnye, vagy gyümölcs, vagy zöldség, aztán mehet külföldre lenyomunk mindenkit a minőséggel úgyis.
Válasz : Valoszinüsíthetö ,scak a MULTIN keresztül lehet értékesíteni, az pedig a fele árat sem adja meg !!!

Számoljunk:

Válasz ::: Rendben van számoljunk !!!
Nem juthatok száz hektár földhöz MAGYARORSZÀG -on mert csak egy német állampolgár vagyok...
Portugál eset , tíz évvel ezelötti , az alapgondolat !!!

De tételezzük fel azt , hogy valaki hozzájut ahhoz a száz hektár földhöz..Az EU támogatás hektáronként úgy hatvanezer forint...
Száz hektár esetében hat millió forint...
Ha birkát legeltet rajta , ezen a hatmillió ajándék pénzen felül még mekkora nyereséget tud realizálni szerinted ???
A GYÀRBAN dolgozó szellemileg kepzettebb dolgozó egy évben nettóban csak legfeljebb a felét harom milliót tud realizálni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tank101, 2013.04.30 19:21

@juliann: A te alapjaidat inkább meghagyom neked.

"Utána ebben a témában hallgatag ember alakítanál"

Ez most milyen mondat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.04.29 21:19

@tank101:
tank101, 2013. április 29., hétfő 20:40
Válasz:::Neked az alapoknál kellene kezdeni !!! Elöször el kellene végezned a Marxizmus -Leninizmus egyetemet ,utána ebben a témában halgatag ember alakítanál !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.04.29 20:55

tömegtermékeket, mint a gabona vagy a hús , tej, tojás, csak óriási méretekben, magas fokon gépesítve gazdaságos termelni.

sokan azt hiszik, hogy a mezőgazdaság még mindig az, mint ami 100 éve volt.

ezzel szemben ugyanakkora különbség van a mai high tech mezőgazdaság és a 100 évvel ezelőtti paraszti agrárium között, mint a robotizált autógyárak és a 100 évvel ezelőtti barkácsműhelyek között.

a mai globalizált világban pedig senkit nem érdekel, hogy mi itt politikai okokból mit preferálunk, a piac vastörvénye érvényesül.

a kanadai farmer féláron megtermeli a búzát, az ausztrál meg a tejet, mint mi, idehozza és lesöpri a drágán gazdaságtalanul termelő magyar kisparasztot a piacról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html