A kormány szándéka, hogy a termőföld 20 százalékát nagybirtokok, míg 80 százalékát kis- és közepes birtokok keretében műveljék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kérdésre válaszolva a parlamentben. Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Gőgös Zoltánnak (MSZP) válaszolva azt mondta: a jelenlegi, durva becslések szerinti 50-50 százalékos arányokon kíván változtatni a kabinet.

Mint mondta, kétség kívül ez számos szakmai kérdést vet fel. Egyetértett abban, hogy az állattenyésztés nagyüzemi keretek között sikeres Magyarországon, de hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy középbirtokos keretek között ne lehetne az. Mint mondta, adózási és támogatási politikai elem hozzá kapcsolásával a középbirtokosok fenn tudják tartani az állattenyésztés mai színvonalát.

Gőgös Zoltán kérdésében megerősítést várt a vidékfejlesztési miniszter által már korábban vázolt tervvel kapcsolatban, amely szerint a társas vállalkozások által hasznosított, mintegy 2 millió hektárt kitevő nagybirtokok felét más használati irány felé terelnék. Problémának tartotta, hogy a társasági kör, amelynek a "selyemzsinórt elküldték", mintegy 100 ezer embert foglalkoztat, és a tehénállomány 90, a sertés 70 és a baromfiállomány 50 százalékát tartják. Úgy vélte, a lépés munkahelyeket és az állatállomány jelenlegi szintjét veszélyezteti.

Jobbik: sok a gyanús földpályázat

Magyar Zoltán (Jobbik) az állami földszerződésekkel kapcsolatban kérdezte a vidékfejlesztési minisztert. Szerinte a kormány a "haverok kifizetőhelyévé züllesztette" a magyar föld ügyét, és emlékeztetett rá, hogy több gyanús földpályázatra is felhívta már a figyelmet.

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára válaszában leszögezte: ha Magyar Zoltánnak bizonyítékai vannak az állami földpályázatokkal kapcsolatos visszaélésekről, akkor forduljon az illetékes hatóságokhoz. Szerinte bizonyítékok hiányában a jobbikos politikus kijelentése nem más, mint hisztériakeltés és a vidéken élő emberek hergelése.
Magyar Zoltán az államtitkári választ nem fogadta el, de az Országgyűlés 206 igen, 35 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

KDNP: milyen további lépéseket tervez a kormány a devizahitelesek érdekében?

Móring József Attila (KDNP) azt kérdezte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az eddig meghirdetett és széles tömegeknek segítő intézkedések mellett milyen további tervei vannak a kormánynak, a nehéz helyzetben lévő devizahiteles családok megmentésére?

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában elmondta: a kormány eddig 310 ezer adósnak segített, és a kormányváltáskor meglévő 5600 milliárd forintnyi devizahitelből 2500 milliárdnyi tulajdonosának segített már a kormány akár a végtörlesztéssel, akár az árfolyamgáttal. Hangsúlyozta: a kormány eddig is többször változtatott a lehetőségeken, hogy jobban igazodjanak az igényekhez, és ezt a jövőben is megteszi majd.
A választ a képviselő elfogadta.

MSZP: mi lesz a nyugdíjasokkal?

Tukacs István (MSZP) a magánnyugdíj-pénztártagok ügyében kérdezte a kormányt. Szerinte a kabinet kétszer is becsapta az embereket és zsarolással vették el a pénzüket, ennek hatására jelenleg nem garantálható a biztonság a leendő nyugdíjasoknak.

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint ha egy MSZP-s képviselő a nyugdíjakról kérdez, akkor az mindig remek alkalom egy kis "elmúlt nyolc évezésre". Leszögezte: az előző szocialista kormányok vertek át hárommillió embert a szabályozatlan és rossz magán-nyugdíjpénztári rendszerrel, aminek hatására az Orbán-kormány döntéseit követően az emberek önként átléptek az állami rendszerbe és így a nyugdíjuk 100 százalékát megkapják majd.

Tukacs István a választ nem fogadta el, de a képviselők 207 igen, 36 nem szavazattal és 22 tartózkodással megtették azt.

Jobbik: mit tesz a kormány a kivándorlás megfordítására?

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról kérdezte a kormányt, hogy hogyan működtetnék a hazai gazdaságot a kivándorlók hazahívása nélkül? Szerinte ugyanis havi szinten több 10 milliárd forint adó és járulék befizetéssel növelhetné az államháztartás bevételeit a külföldre vándorolt több mint félmillió magyar. Azt kérdezte a kormánytól, hogy felmérték-e a problémákat és gondolkodnak-e a fiatalok itthon tartásának valódi megoldásain?

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában leszögezte: a kormány nem működteti a gazdaságot, szabad piacgazdaság működik Magyarországon. Az államtitkár szerint természetes folyamat, hogy fiatalok külföldön tanulnak és szereznek újabb tudást, amelyet később remélhetőleg Magyarországon hasznosítanak majd.
A választ a jobbikos politikus nem fogadta el, de a képviselők 207 igen és 31 nem szavazattal megtették ezt.