Orbán: "a vállalkozókkal vannak gondjaink"

Sikeresnek nevezte a magyar gazdasági modellt, a munkaalapú gazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc műsorának adott interjúban, amelyben azt mondta: azért emelkedhet nagy mértékben a minimálbér és csökkenhet a társasági adó, mert az ország gazdasági alapjai rendben vannak, a pénzügyi rendszer stabil.
MTI, 2016. november 21. hétfő, 08:35
Fotó: Napi.hu

Ezek az intézkedések most azért jöhettek létre, mert a munkát elvégeztük. A magyar gazdasági modell, a munkaalapú gazdaság sikeres. Mi mindig is hittünk benne, most a külvilág is elismeri - mondta a kormányfő a korábban rögzített, hétfő reggel sugárzott, gazdasági kérdéseket érintő interjúban.

Most jön a következő szakasz, egy hatéves gazdasági tervről tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadókkal és a munkavállalókkal. A tervezett minimálbér-emelést a miniszterelnök elérhetőnek tartja. Rámutatott ugyanakkor, hogy "a vállalkozókkal vannak gondjaink" az ügyben, de a következő napokban szeretnének megegyezni velük. A nemzetgazdasági miniszter "kapott mozgásteret" a tárgyalásokra - tette hozzá.

A vállalkozók még soha nem kaptak ilyen ajánlatot

Orbán szerint a vállalkozóknak igazuk van abban, hogy a kifizetett bért túl nagy adó terheli, és ezért követelik annak csökkentését. Az arányok a kérdésesek, de Varga Mihály a munkabéreket terhelő adók hatéves csökkentési programjára tett javaslatot a munkaadóknak - erősítette meg, hozzáfűzve, hogy a magyar vállalkozók még soha nem kaptak ilyen ajánlatot az elmúlt 30 évben.

Ha a vállalkozóknak kisebb az adójuk - márpedig a munkabért terhelő adók csökkenni fognak -, akkor magasabb fizetéseket adhatnak.

Nagyobb nyugdíjemelés is jöhet

Kitért arra is - mint az az interjú vasárnap ismertetett előzeteséből már kiderült -, hogy ha meg tudnak állapodni a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, akkor az emelkedő bérek és az annak következtében magasabb infláció lehetőséget ad majd magasabb nyugdíjemelésre.

A kormányfő úgy fogalmazott: a bértárgyalások sikere esetén a most tervezett 0,9 százalékos helyett - amely érthető módon bántja a nyugdíjasokat - az ideivel megegyező mértékű, vagyis 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre.  Emlékeztetett arra, hogy kormánya megtartotta ígéretét, megőrizte, sőt növelte a nyugdíjak vásárlóértékét az elmúlt években.

A következő évekre tervezett 40 százalékos reálbér-emelkedést firtató kérdésre a miniszterelnök úgy reagált: "kiinduló számnak ezeket el tudom fogadni, és ha ezt végre tudjuk hajtani, az szép siker lesz", de "még, még, még följebb" kell nyomni.

Minden vállalkozónak jó lesz

A társasági nyereségadó csökkentéséről Orbán kijelentette: minden magyar vállalkozónak előnyös lesz az egy számjegyű, 9 százalékos adónem. A kormány a régió legjobb vállalkozói világát akarja létrehozni Magyarországon - hangsúlyozta.

A csökkentéstől a kormányfő azt várja, hogy nőni fognak a Magyarországra érkező befektetések, valamint azt is, hogy mindenki "nyugodtan bevallhatja" majd, mije van.
Ha jól csinálják az adócsökkentéseket, akkor a gazdasági teljesítmény nő, és kisebb adókulcsok mellett is meglesznek az állam bevételei, mert nagyobb lesz a gazdasági aktivitás.

A helyi iparűzési adóhoz nem nyúlnak

Nem mondok le arról a célról, hogy kisebb adókkal színvonalasabb sport, kultúra teremthető ebben az országban, mert kisebb adókból is több pénz érkezhet be - válaszolta a tao-pénzek sorsát firtató kérdésre. A kultúra és a sport ügye felívelő pályán halad, és ott is marad - mondta.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban közölte, ehhez az adónemhez nem nyúlnak, mert akkor az önkormányzatok bevételei megszűnnek.

A külföldön dolgozó magyarok lehetőséget jelentenek

Orbán ismét kifejtette azt is, hogy a külföldön dolgozó magyarok ügyéről ő nem "jajgatva" beszél, éppen ellenkezőleg, lehetőséget lát benne. Szerinte arra kell felkészülni, hogy a következő időszakban "a mi embereink is jönnek, mennek, mikor, hol látnak lehetőséget", és nem javasolja, hogy az állam korlátozza őket ebben.

Felidézte, 2010-ben Magyarország a görögnél rosszabb gazdasági helyzetben volt, és nem voltak világos alapjai a magyar gazdaságnak. Ezért "ökölszabályokat" kellett kijelölni, "az IMF-et haza kellett küldeni, a saját lábunkra kellett állni", és ki kellett mondani, hogy "nem akarunk segélyen élni". Ezért segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságpolitikát vezetett be a kormány, így ma már a 2010-es 1,8 millióval szemben 4,3 millió adófizető, munkaerő-felesleg helyett pedig munkaerőhiány van, "közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz".

A XX. század "kudarcra és pesszimizmusra iskolázta" a magyarokat

Szerinte a XX. század "kudarcra és pesszimizmusra iskolázta" a magyarokat, ezért derűs életszemléletű, bizakodó, nagy célokat kitűző emberek kellenek a kormányrúdhoz. Még sok-sok sikeres év kell a gazdaságban.

Azt is mondta, úgy kell adni bért, nyugdíjat, szociális támogatást, hogy "közben ne fogyjon el, mindig újratermelődjön".

Dél-Szerbiában is erősítene Magyarország

Végül szó volt a vasárnap és hétfőn a dél-szerbiai Nisben zajló magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozóról, amelyről szólva megerősítette: Magyarország támogatja, hogy Szerbia az Európai Unió tagja legyen.

"Nincs az EU-nak fényes jövője, ha azokat az országokat, amelyek alkalmasak, képesek és kötődnek Európához, nem veszi fel. Szerbia ilyen ország" - fogalmazott. Orbán szerint a kisebbségpolitika területén Szerbia magatartása több mint korrekt. Jelezte, hogy most szeretnék a magyar vállalkozások lehetőségeit Dél-Szerbiában is erősíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2016.11.22 13:16

@Warlock:
"messziről lejön mindenkinek, aki olvas téged, a szomorú igazság:" - de azért fontosnak tartod újra és újra elsütni a hazugságaidat, ugye, miskakancsóm? :DDD
Pedig ha olyan nyilvánvaló, akkor minek ismételgeted? És még te emlegetsz valami lemezt? :DDD
Mondjuk azzal feldobhatnád az ökörségeidet, ha egyszer kivételesen megpróbálnál túllépni a "mindenki tudja" dolgon... ez a hitelességhez kevés...
netán ,ég a témához is hozzászólnál.... ja, itt el is érkeztünk a korlátaidhoz? :DDD

Tényleg ilyen jól fizet a seggnyalás? Neked tényleg ez a kedvenc, mindennél fontosabb időtöltésed?
Pediig te, mint cégvezető biztosan nagyon elfoglalt vagy... :DDD

Szerintem minden megnyilvánulásod szegénységi bizonyítvány az orbán-rendszerről. Akor is, ha esetleg nem "jön le mindenkinek"...:DDD (segítek: pl. neked, fidióta... :D)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.11.22 13:02

@pro libertate: "Szép példája vagy annak, ahogy a tolvaj rezsim nemzetrontó politikája a felszínre dobja a vitaképtelen, tanulatlan csőcseléket, akik aztán abban élik ki magukat, hogy ostoba személyeskedéssel igyekeznek széttrollkodni a fórumot."

Cicám... ezt a lemezt mindig felteszed, de legalább a fogalmazásmódot és a használt szavakat cserélgethetnéd... hogy ne legyél unalmas...

Mert így messziről lejön mindenkinek, aki olvas téged, a szomorú igazság:

Te bérkommentelsz liberóséknak
Te trollkodod szét a fórumot (és még ki tudja hány másikra szól a szerződésed)
Te hazudsz megállás nélkül
Te nem folytatsz érdemi vitát, csak írod a hazugságokkal teletűzdelt propaganda fogalmazásaidat.

Alja fizetett droid vagy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.11.22 12:59

@Warlock:
"Tudom, hogy liberós vagy" "azt is tudom, hogy drogfüggő vagy" - akkor eddig terjed a tudásod, ugye? :DDD

Szép példája vagy annak, ahogy a tolvaj rezsim nemzetrontó politikája a felszínre dobja a vitaképtelen, tanulatlan csőcseléket, akik aztán abban élik ki magukat, hogy ostoba személyeskedéssel igyekeznek széttrollkodni a fórumot.
Gondolm, a hozzád hasonló csőcselékben látja a mi elmebeteg megmentőnk az ország jövőjét... akik "mindenfajta gazdasági elitképzés nélkül)" is minden tudnak... :DDD

Köcsögdudám. Legalább ne próbálnál erényt kovácsolni a hülyeségedből. Ha már ennyire nem tudod leplezni... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.11.22 12:52

@pro libertate: "Kár, hogy ma más meg sem próbálsz túljutni ezen a hazugozáson."

Te voltál a tanítómesterem cicám... Iszom szavaid... :-)

"Az orbán-rendszer jellegzetessége az érzelmi alapú politizálás. A magadfajta csőcseléknek ezért nem hiányzik a tanulás. Anélkül is tudja a fidióta fajtád, hogy mi az igazság... "

Hogyne cicám, hogyne... így van ahogy mondod, hát ki merne veled ellenkezni, egy drogos agyúnak az igazságról papolni? Ki cicám? Ki? :-))) Neked van igazad...

"Ne haragudj, a magadfajta gazdaságii analfabétából csak akkor lehet cégvezető, ha a hóna alá nyűl a tolvaj rezsim... ugye, nincs harag... "

Hooogy lenne cicám, hát tudok én rád haragudni? Igen, így van, annyit nyúlt a rezsim a hónom alá az elmúlt években, hogy meg sem tudom számolni... Hát hogyne...

Tudom, hogy liberós vagy, tudom, hogy legalizálni szeretnéd a drogokat, azt is tudom, hogy drogfüggő vagy... csak egy óvatos tanács: nagyon gyorsan amortizálja az agyad az állandó drogozás, elvonóra kéne menned... de ne fogadd meg ezt se... :-((
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.11.22 12:46

@Warlock:
Köcsögdudám! Hát már megint előhozakodtál ezzel a "cégvezető vagyok" hazugsággal? :DDD
Ne haragudj, a magadfajta gazdaságii analfabétából csak akkor lehet cégvezető, ha a hóna alá nyűl a tolvaj rezsim... ugye, nincs harag... :D
Vagy pont innen fúj a szél? :D

Kár, hogy ma más meg sem próbálsz túljutni ezen a hazugozáson. Nyilván beláttad, hogy hülye vagy. Vagy emlékszel a gazdád kötcsei intelmére? "hagyjátok a számokat, csak annyit mondjatok, jobban teljesít"...

"minden 30 feletti IQ-jú ember aki itthon él tudja, hogy nettó hazugság, mindenfajta gazdasági elitképzés nélkül)" - :DDD te ebben a csoportba sorolod magad, ugye, köcsögduda? :DDD
Ne áltasd magad, az "elitképzés hiánya" még stimmel az esetedben... :DD

Az orbán-rendszer jellegzetessége az érzelmi alapú politizálás. A magadfajta csőcseléknek ezért nem hiányzik a tanulás. Anélkül is tudja a fidióta fajtád, hogy mi az igazság... :DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html