Orbán: Agrárország vagyunk

A kormány idén kidolgozná a Darányi-terv minden stratégiai programját. Célja a vidék életminőségének javítása - mondta a kormányfő.
Kiss Melinda, 2012. január 16. hétfő, 11:57
Fotó: Napi.hu

Magyarország eredendően agrárország, és visszatekintve mindig akkor volt erős az ország, amikor virágzott a mezőgazdaság - igaz, emellett erős iparra, stabil pénzügyi rendszerre is szükség van, azonban utóbbiak megteremtését nem a mezőgazdaság háttérbeszorítása árán kell elérni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Vidékfejlesztési Minisztérium által készített nemzeti vidék stratégia megvalósítását célzó Darányi Ignác-tervet bemutató konferencián. Szavai szerint a magyar vidéken naponta látni a hanyatlás jeleit - például, hogy már a falusiak is boltban veszik a korábban általuk megtermelt zöldségeket -, a Darányi-terv azonban összefoglalva a vidéki életminőségét javítaná.

A kormány ehhez az uniós és a hazai anyagi források biztosítása mellett az életszerű, betartható szabályozás megteremtésével tud hozzájárulni. Tavaly az alkotmány létrehozásával, a sarkalatos és egyéb törvények elfogadásával lezártuk az átmenet 20 zavaros évét, megalkottuk az ehhez szükséges kereteket, most a konszolidáció, a kialakított rendszer megszilárdítása kezdődik - mondta Orbán Viktor. Hozzátéve, hogy nem lesz egyszerű a megvalósítása, azonban a nemzet élelmiszer önrendelkezése, a vidék felemelkedése érdekében mielőbb neki kell látni a megvalósításnak,  mivel így megőrizhetőek a vidéki emberek, a földműveléshez kapcsolódó időtlen értékek, és a minőségi élelmiszer termelés révén kiszoríthatóak a silány importtermékek. Szükség lesz a vidéki emberek gondolkodásának, tudásának megújítására is.

Biztos vagyok benne, hogy a vidék mai népessége képes megbirkózni az előttünk álló kihívásokkal - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a stratégia főbb céljainak ismertetésekor. A stratégiai célok között említette a természeti erőforrások megőrzése mellett például a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyának megőrzését is. Ezt egyebek között az ország földbirtok politikájának megújításával, a demográfiai földprogram kidolgozásával szeretnék elérni.

A kormány a terv céljainak érdekében még az idén kidolgozná, és lehetőség szerint elindítaná a Darányi-terv minden stratégiai programját. A szabályozás kialakítása érdekében még a tavaszi jogalkotási időszakban kialakítaná az új földtörvényt, megújítaná az üzemszabályozást és birtokpolitikát, felülvizsgálná a szövetkezeti törvényt, elfogadná az agárkamarai és a hungaricum törvényt.

Várhatóan hatályba lép a magyar termékrendelet, felülvizsgálják a Magyar Élelmiszerkönyvet, a közbeszerzési törvényt a közétkeztetés terén, annak érdekében, hogy minél több helyi termék kerülhessen az asztalokra. Elfogadnák a hulladékgazdálkodási törvényt is. Megújítanák a kitermelt erdészeti termékek nyomon követési rendszerét. Előkészítenék a szakmaközi szervezetekről szóló törvényt, valamint az árapasztó tározók igénybevétele esetére a gazdáknak járó kártalanításról szóló kormányrendeletet. A kabinet tervei között szerepel az MFB TÉSZ Forgóeszköz hitelprogramja esetében a hitelfelvevő szövetkezetek tőketörlesztésre kapott türelmi idejének két évvel való meghosszabbítása érdekében. Emellett megújítanák az MFB Agrár Forgóeszköz programját is, annak érdekében, hogy a hitelt tenyész- és hízóállat vásárlására is föl lehessen használni.

Darányi Ignác a XIX-XX. század fordulójának agrárpolitikusa volt. Földművelésügyi miniszterként 1895-1903, valamint 1906-1910 között alakította a magyar mezőgazdaság lehetőségeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedi, 2012.01.17 21:44

@kisspete1: a multi kereskedelmi láncoknak nem érdeke az ,hogy pl. az emberek ne oda járjanak vásárolni..,meg ilyesmik.mindenféle hagyományos életformát rombolnak..nekik fogyasztói tömeg kell,lehetőleg jól manipulálható,reklámok által..divat által...pl. falvakban nincsenek mondjuk plázák! Az szdsz egyszer azt mondta /kb.2004 körül/ hogy falvakra nincs is szükség!!!!!csak azok lakjanakl ott ,akik a földeket megművelik..,sőt azok csak inkább járjanak ki a városból...tudod én sokmindenre eklékszem ,amiket kitaláltak..egyszer azt mondta Magyr bálint ,hogy töritanításra nincs szükség!!!!!!..mert csak ellentéteket szül...szerinted milyen világ lenne falvak ,meg történelem nélkül..??..ők csak New Yorkot tartják civilizációnak....ez egy degenerált ,súlyosan beteg gondolkodásmód!!és ilyenek hatalomba voltak 12 évig..meg háttérből még többet..ja meg a drogosok is hagy szívják...stb stbstb..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisspete1, 2012.01.17 19:54

@jedi: milyen ellen érdekelt ha én egy korrupt politikus vagyok és jól megy az országnak többet tudok lenyúlni.
egyszerűen 22 évnyi idiotizmus minden szinten az dönti romba az országot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedi, 2012.01.17 19:48

@oldwiseman: hosszú lesz az út és sokan nem értik,hogy miért is vagyunk itt,22 évvel 90 után? Sokan csak az egyéni sérelmeiket mondogatják!!Meg van egy ellenérdekelt ,nagyon befolyásos réteg..22 éve..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2012.01.17 19:39

@kisspete1: Ha még csak a kis falvakról lenne szó, ahová "nem visz jó minőségű út"... azonban olyan helyeken sincs zsezsegés, ahová autópálya visz, reptér van, jó a vasúti kapcsolat, sőt még egyetem, főiskola is van a településen. Én egyáltalán nem ájultam el, amikor az M6-os sztrádát átadták, ugyanis sem Tolnában, sem Baranyában nem lett tolongás, már ami a komoly ,azaz a kvalifikált melókat kínáló cégeket illeti. De ugyanez elmondható az M5 által átszelt Csongrád megyére, ill az M3 által "bejárt" B-A-Z, Szabolcs megyékre, de még Hevesre sem. Nem, itt nagyon komoly váltásra van szükség, ha kell, némi presszióval, mert különben végünk van,mint a botnak, ugyanis egy ilyen vízfejű ország sem rövid, sem hosszabb távon nem életképes! Ezt az elmúlt 22 év bőven bebizonyította, felesleges további évtizedeken át kísérletezgetni ennek a helyzetnek a quasi prolongálásával!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedi, 2012.01.17 19:37

@oldwiseman: igen, ezt kell újra felfedezni..,és tényleg ,aki nehezen jön ki Pesten ,annak esetleg érdemes meggondolni..persze 50-60 év után már nehéz lesz ,mert két nemzedéknyi idő telt el..,sőt már a harmadik is pár éves...!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html