Orbán, az új típusú populista - Ilyennek látszik kívülről a magyar választás

Nagy terjedelemben foglalkozott számos külföldi lap a magyar választási kampánnyal és a választások várható kimenetelével szombaton.
MTI, 2014. április 5. szombat, 15:10
Fotó: Napi.hu

Németországban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a baloldali Frankfurter Rundschau és a liberális Süddeutsche Zeitung a nyomtatott kiadásában, a Handelsblatt című üzleti lap pedig az online kiadásában közölt cikket a választások előtti belpolitikai helyzetről, amellyel a Duetschlandfunk országos közszolgálati rádió is foglalkozott egy összeállításban.

Eltérő utak Közép-Európában címmel a FAZ vezércikkében Karl-Peter Schwarz a szlovákiai és a magyarországi belpolitikai helyzetet elemezve kiemelte, hogy a kormánypárt mindkét országban a nemzeti és társadalmi érdekek védelmét hangsúlyozza az EU-val és a külföldi befektetők profitéhségével szemben, a politikai ellenfeleket pedig azzal vádolja, hogy a cserbenhagyták a gyenge társadalmi rétegeket és a nemzetet "kiszolgáltatták a globális kaszinókapitalizmusnak".

A moszkvai vezetéshez fűződő kapcsolatokat vizsgálva a szerző úgy véli: "már-már Közép-Európa részleges putyinizálódásáról lehet beszélni, hiszen Szlovákiában és Magyarországon is részben hatályon kívül helyezték a kölcsönös ellenőrzésnek a parlamentáris demokráciára jellemző rendszerét".

A Frankfurter Rundschau Veszélyben a demokrácia címmel úgy véli, hogy Orbán Viktor a választáson "nem utolsósorban azért győz majd egyértelműen, mert korlátozta a sajtószabadságot, és a saját javára módosította a választójogot". A szerző, Ulrich Krökel kiemelte: "legfőbb ideje, hogy az EU a hazai 'hadszínterek' felé forduljon", mert "nem csak Orbánról van szó", hanem arról is, hogy a francia Nemzeti Front után a Jobbik képében "egy újabb rasszista, nyíltan antiszemita párt ér el nyugtalanító választási sikert".

Az új típusú populista

A Süddeutsche Zeitung Egy új típusú populista címmel közölte Cathrin Kahlweit elemzését, amely szerint Orbán Viktor és Alexander Vuvic szerb kormányfő a populista politikusok új típusát képviselik. Ideológiájuk szerint a nép "homogén", akarata pedig a közjóra irányul és csupán egy hiteles képviselőre van szüksége, aki ezt az akaratot érvényesíti. Ebben az ideológiában politikailag csak az lehet legitim, ami illik az erkölcsi elképzelésekhez, a karizmatikus vezető pedig az "a férfiú, aki tudja, hogy mire van szüksége a népnek", és akinek más véleménye van, az nem is tartozik a néphez.

A Handelsblatt az online kiadásában közölte Hans-Peter Seibenhaar összeállítását A ragadozó címmel. A szerző úgy vélte, Orbán Viktor "a nacionalizmus és az antikapitalizmus révén már a vasárnapi választások előtt biztosította hatalmát", és a választáson már csak az a kérdés, hogy kétharmados győzelmet szerez-e. Elemzők és vállalatvezetők véleményét idézve egyebek között kifejtette, hogy Orbán Viktor "sokoldalú" gazdaságpolitikát folytat, hiszen az antikapitalizmus képviselője mellett a piacgazdaság barátjának is mutatkozik, "ha ez használ neki".

A Deutschlandfunk Biztosnak számít Orbán Viktor második hivatali periódusa címmel közölt összeállítást, amelyben egyebek között úgy vélték, hogy a kormányfő a 2010-ben szerzett kétharmados többség révén egy "nacionalista, és a hatalom megtartását célzó alkotmányt fogadtatott el", amely "a cenzúrával határos médiaszabályokat rögzít és szűkíteti az alkotmánybíróság jogköreit".

Kevesen gondolják, hogy a választás igazságos lenne

Kritikus hangvételű szerkesztőségi cikket közöl Orbán Viktor miniszterelnök politikájáról a The Guardian. A vezető brit baloldali napilap szombati kiadásában megjelent írás szerint Orbán Viktor felemelkedése súlyos kérdéseket vet fel a Magyarország által a hidegháború vége óta bejárt politikai pályával kapcsolatban. Ahol jelentős pártoknak kellene váltaniuk egymást a hatalomban, ott egy párt van, amely láthatólag évekre beásta magát, és az egyetlen tényleg erőteljes ellenzéket a szélsőjobb jelenti. A The Guardian szerint jóllehet a választás nem előre lejátszott, nagyon kevesen gondolják Magyarországon és külföldön egyaránt, hogy igazságos lenne.

Remek számok, kétes trükkök

"Az ellentmondást nem tűrő kormányfő nagy valószínűséggel a harmadik ciklusát fogja megkezdeni a vasárnapi választások után" - írja a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap Orbán Viktor nem visel el vereséget című írásában. A szerző kiemeli: a 2010-es választási siker Orbán számára "személyes győzelem" volt. De az ekkor tartott "populista" választási beszédének ígéretei hamar köddé váltak. "Magyarország mély gazdasági- és pénzügyi válságba került, leértékelődött a forint, az árak és a kamatok az egekbe emelkedtek". "A remek gazdasági adatokat, amellyel gyakran büszkélkedik, szintén a kétes eredetű trükköknek köszönheti" - véli a szerző.

Orbán Viktor nagyon jól tudja, hogy kik az ő választói - véli a Wirtschaftsblatt egy másik cikkében. Nem a külföldi befektetők, hanem az átlagember, akit Orbán az elmúlt négy évben nemcsak kímélt, hanem "nemzeti nagyságokba" emelt. A szerző kiemeli: Orbán a tulajdonképpeni problémát azonban nem megoldotta, hanem elhallgatta: a külföldi vállalatokra kivetett különadó, az országban uralkodó hangulat mind hozzájárult ahhoz, hogy a befektetők elhagyják az országot. Magyarország pozitív teljesítménye nem az ország gazdasági erejében rejlik, hanem a gyengülő forintban.

Orban, Putyin és Erdogan

A külföldi kritika még inkább erősebbé teszi Orbán Viktort - címmel közölt írást a Die Presse című konzervatív osztrák napilap. "Orbán ahhoz az új politikus kategóriához tartozik, amelyhez Putyin és Erdogan" - jegyzi meg a lap. Az ellenszél azonban itthon inkább megerősítette, mintsem gyengítette Orbán pozícióját. "Orbán politikája abból táplálkozik, hogy konfrontálódni hagyja a belső és a külső ellenzéket" - véli a lap.

Baloldal az összeomlás előtt címmel közölt írást az ellenzékről a Die Presse. A legújabb felmérések nem jósolnak számukra semmi jót - állapítja meg Bognár Péter, a lap tudósítója. Megjegyzi: nem zárható kis az sem, hogy az utolsó pillanatban a nemzeti radikális Jobbik megelőzi a baloldalt. Jóllehet az együttes baloldal nagy lendülettel vetette be magát a választási küzdelembe, "minden elromlott, ami elromolhatott" - összegez a szerző, aki beszámol a Simon Gábor volt MSZP-s képviselő elleni büntetőeljárásról.

"Az osztrák vállalatok igencsak szenvedtek az Orbán-kormány alatt. (...) A nagy veszteségek ellenére az Erste Bank Magyarországon kíván maradni" - olvasható a Die Presse másik cikkében. Az országban maradt vállalatok "megpróbálják menteni, ami menthető" - véli a szerző. "Reméljük, hogy a magyar kormány olyan feltételeket teremt, amely hozzájárul a befektetői bizalomhoz, és a befektetők visszatérése stabil gazdasági adatokat eredményez majd" - közölte az Erste Bank álláspontját a lap.

Szabadsággyilkos kormányzati áramlat

A Le Soir című baloldali liberális brüsszeli lap a kormánypárt választási győzelmét valószínűsítette, és azt hangsúlyozta, hogy ezt a győzelmet nem akadályozza az eddig követett autoriter, "szabadsággyilkosnak tekintett" kormányzati áramlat sem. A lap Orbán Viktor eddigi politikáját nacionalistának minősítette, és kiemelte a "Kelet felé fordulást".  "Magyarországon most nem lesz változás" - zárult a Le Soir helyzetértékelése.

A Magyarországi Cigány párt színre lépéséről ír budapesti tudósításában a La Libre Belgique, Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja. Corentin Léotard, a lap tudósítója a romákat a társadalom peremére szorult és lenézett kisebbségnek nevezi, akiknek a jussa Kelet-Közép-Európa többi országához hasonlóan Magyarországon is az alacsonyabb iskolázottság, a munkanélküliség, a szegénység és a diszkrimináció. A tudósítás szerint a cigányság társadalmi integrációját a vezetőit közötti megosztottság is hátráltatja.

Negatív fejlemény lesz a Fidesz-győzelem

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz nagyarányú - akár kétharmados többséget is eredményező - győzelmét valószínűsítette a The Wall Street Journal című amerikai politikai-üzleti napilap online kiadása. A lap szerint a legtöbb közgazdász azt jósolja, hogy az elkövetkező négy évben, Orbán vezetése alatt az állam a mostaninál is nagyobb szerepet játszik majd a magyar gazdaságban.

Az amerikai lap egy másik cikke különböző elemzőházak, illetve nagyvállalatok, nagybankok véleményét gyűjtötte csokorba, mit lehet várni a következő Fidesz-kormánytól. Az Eurasia Group elemzője, Mujtaba Rahman szerint a Fidesz-győzelem negatív fejlemény lesz a befektetők számára. A Société Générale közgazdásza, Phoenix Kalen ugyanakkor úgy véli, hogy a nem kétharmados, hanem csupán egyszerű többséget eredményező Fidesz-győzelem pozitív hatású lenne a piaci bizalom szempontjából.

Kevés az esély a kormányváltásra

A választási esélyekkel foglalkozott valamennyi francia napilap. A Le Figaro szerint a felmérések alapján kevés az esély arra, hogy kormányváltás történjen vasárnap. A konzervatív lap emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a az intézményrendszer, a gazdaság, a bankok, a média és az igazságszolgáltatás ellenőrzésének megszigorítása tízezreket vitt az utcára, akik elítélték a "diktatúrát". Azóta az európai és nemzetközi felháborodás ellenére Orbán Viktor még jobban megerősítette a hatalmát.

A lap idézte Antonela Capelle-Pogaceant, a párizsi Politikatudományi egyetem kutatóját, aki szerint Orbán karizmatikus politikus, tud beszélni a tömegekhez, vonzza és el tudja bűvölni az embereket. Egy olyan országban, amely még mindig elvesztett ragyogása miatt kesereg, és amelyet azóta a nagyhatalmak több ízben is maguk alá gyűrtek, az emberek értékelik ezt az elképzelt áldozati szerepet, és az abból fakadó harcos fellépést az Európai Unióval szemben. Orbánnal szemben a karizma nélküli Mesterházy Attila és a népszerűtlen Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíciónak semmi esélye sincs a lap szerint.

A baloldali Libération szerint csak az a kérdés, hogy a Fidesznek meg lesz-e ismét a kétharmados többsége. A lap szerint ennek érdekében Orbán Viktor mindent megtett: a baloldalnak előnytelen módon újrarajzolta a választókerületeket, az ellenzék térfelét elárasztó minipártokat hozott létre. A miniszterelnök ellenfelei a rendszerváltás óta először úgy érzik, hogy a választás sem szabad, sem igazságos nem lesz.

A Jobbik továbbra is szalonképtelen

A balliberális Le Monde kiemelte: annak ellenére, hogy a Jobbik szakított a korábbi sötét arculatával, a francia Nemzeti Front továbbra is szalonképtelennek tartja. A párt nem használ többé agresszív jelszavakat, a Magyar Gárda egyenruhája helyett a plakátokon komoly és mosolygós öltönyös jelölteket lehet látni.

Vona Gábor pártelnöknek a nagycsaládosoknak és az devizában eladósodott háztartásoknak nyújtandó segítségről szóló szociális kampánya sikeresnek bizonyult. A lap szerint a Jobbik ugyanakkor a baloldalhoz hasonlóan rosszul járhat a Fidesz által elfogadott új választási törvénnyel. A Le Monde szerint a kormányváltó szövetség túl későn és nem teljesen zavarmentesen állt össze.

A lap gazdasági rovatában külön írást közölt az Orbán-kormány gazdasági eredményeiről. Noha a magyar gazdaság nem száguld, több mutatója is pozitív: a vállalatok bizalma kezd visszatérni, a fogyasztás beindult, a munkanélküliség csökken és a makrogazdasági mutatók is javultak. A közgazdászok többsége szerint azonban ez a javulás törékeny. A Le Monde kiemelte, hogy az Orbán-kormány kétfajta külföldi befektetőt különböztet meg: az autógyárak jók, mert munkahelyeket hoznak létre, a másik kategóriába tartozók viszont a magyarokon akarnak nyerészkedni, mint a bankok vagy a szolgáltatók (energia, telefon).

"Üdvözöljük a választási Orbánisztánban"

A magyar parlamenti választás tétje, megtartja-e a Fidesz alkotmányos többségét - írja az Üdvözöljük a választási Orbánisztánban című riportjában a Lidové Noviny című cseh napilap szombaton. "Minden arra mutat, hogy a Fidesz újra nyerni fog, és ráadásul megszerzi az alkotmányos többséget is. Ezt segíti elő az új választási törvény is, amely a majdnem 400-ról 199-re csökkentette a parlamenti képviselők számát, amit a magyarok nagy része kedvezően értékel.

Egyértelműen a választási győzelem irányába halad Orbán Viktor, aki a vasárnapi választáson megvédi kormányfői posztját, a kérdés csupán az, hogy kormánya milyen arányú többségre támaszkodhat majd a parlamentben - írta a pozsonyi Pravda szombaton. A független szlovák lap cikkében felidézi az elmúlt négy évben tett legjelentősebb kormányzati lépéseket és ennek kapcsán megjegyzi: a Fidesz kétharmados többségének köszönhetően több "vitatható reformot" is megvalósított, majd idézi Orbán Viktor egyik kijelentését, miszerint a választásokon a szavazópolgárok "a jövő és a múlt" között választhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.04.05 18:37

@laci_52: Sok mindent rosszul látnak.

De nem azt, amiről Ön beszél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.05 17:17

@laci_52: Néhány dolgot rosszul látnak Nyugaton.

Szó nincs arról, hogy a választás nem igazságos, ezt csak a béna ellenzék mondja, ezzel akarván igazolni a rossz eredményt.

Az is tévedés, hogy a Jobbik szalonképtelen, mostanra már teljesen szalonképessé vált.

Egy viszont igaz: Orbán tanult a 2002-es választási vereségből és most sokkal jobban kampányolt, mint akkor.


Szerintem sok dolgot jol lat nyugat, mivel ok kivolrol figyelik az esemenyeket, de valoban sokszor durva tulzasokba esnek. Magyar szemmel nem megitelheto a helyzet, mivel Magyarorszagon elve, nincs teljes ralatas, csak progaganda, pontatlan hirek stb.. durva elfogultsagok. Ezt nem csak nyugat latja igy, hanem Kozep Europa is, igazabol Magyarokat kiveve mindenki igy latja, talan Oroszorszag kivetel.. bar szerintem Putyin csak jatszik, az Orosz sem ad semmit ingyen, igy erkolcsi tamogatast sem. Nem is akkora a kulonbseg nemzetek kozott ha ezt innen nezzuk. FIDESZ-el kapcsolatban valoban sok a csusztatas, de ez ertheto velemenyem szerint, ennek megvan az oka. A jobbik szerintem sem szalonkepes, ennek az oka, radiakalis, diszkriminativ viselkedes. Itt nem a tamogatottsag a fontos. Francia Nemzeti Front sem tul szalonkepes ha oszintek akarunk lenni. A nem szalonkepes nem jelenti azt, hogy nem kell figyelembe venni, mivel az is egy bizonyos reteget kepvisel. En biztos, hogy soha nem fogok szelsoseges partokat tamogatni, jobbiknak sokat kell meg finomodnia.. Nincs annyi radikalis magyar, hogy hatalomra jussanak.. sose lesz a magyarok 50 szazaleka diszkrimanativ, es nacionalista.. barmennyire is akarja ezt kulfold elhitetni. Amiben nem vagyok biztos az az, hogy a Jobbik radikalis marad e vagy sem. Ezt majd az ido eldonti. 20-30 szazalek kozott szerepelnek a legradikalisabb orszagokban a ezen partok, ehhez kepest a magyar kevesbe radikalis a jelek szerint mint pl. Hollandia. Ezeknek is nagy viszhangja van kulfoldon. Baloldal evrol evre erosodik ez normalis tendencia.. de szerintem a FIDESZ meg par ciklust megnyer mi elott ismet baloldali kormanyunk lesz. (Ez magan velemenyem, tekintheto talalgatasnak.) De ahogy a valsag csitul es mar pedig csitul akar akarja valaki akar nem, egyre csokken az igeny a radikalis partokra.. ez jol latszik az Egyesult Kiralysagban. Az is, hogy a britek ismet inkabb EU-ba maradnanak sem mint kilepnenek. Olyan ez mint a Svajci Frank. Ez nalunk sem lesz maskent. (Magan velemenyem)
Az is maskerdes Magyarorszagon senkit sem erdekel hogy a vilag mit gondol rolunk, minnel jobban kikezdik a kormanyt annal jobban no a tamogatotsag. Ezt nem is rovom a FIDESZ a rovasara. Ha megvalasztjak a FIDESZT ismet az nep akarat. Igazsagos vagy sem, allampolgarok adjak le a voksot a tobbet kapott nyer. Lehet ezen vitatkozni de a lenyeg ettol meg nem valtozik.. most minden erovel kiakarjak a FIDESZT kezdeni ertheto, sokaknak lepett a tyukszemere. Hogy ez a magyarokat zavarja e vagy sem, en ezt a dontest meghagynam a nepnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.05 15:47

@jobbajobb: 250-300 mrd dollár ment ki ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.05 15:46

...egy az érdeke a Nyugatnak ,kivinni a profitot ,éppen most visznek ki 25 mrd ft-ot a villanyosok ....,semmi más nem érdekli a Kufár -világot 3000 éve ...,de most majd kevesebbet visznek ki ,mert nonprofitos lesz az energia ...,hatalmasat buknak emiatt a Háttérhatalmak ..!!!..ez elmúlt 25 évben kb 250-200 mrd dollár ment ki ,és fele jött be...,ezért is vagyunk csórók ,meg a 40 komcsi -világ miatt ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.04.05 15:31

Néhány dolgot rosszul látnak Nyugaton.

Szó nincs arról, hogy a választás nem igazságos, ezt csak a béna ellenzék mondja, ezzel akarván igazolni a rossz eredményt.

Az is tévedés, hogy a Jobbik szalonképtelen, mostanra már teljesen szalonképessé vált.

Egy viszont igaz: Orbán tanult a 2002-es választási vereségből és most sokkal jobban kampányolt, mint akkor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html