A magyar kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy az unió megerősödése olyan hirtelen kihívások ellenére következett be, mint a japán katasztrófa, az észak-afrikai társadalmi változássorozat, illetve az euró válsága.

A csütörtöki és pénteki csúcstalálkozón hozott döntésekkel Orbán szerint beérett a fél éves elnökség munkája is. A legfőbb eredmények közül kiemelte, hogy "kézzel elérhető távolságba" került a gazdasági kormányzás beteljesítése, elfogadták a romastratégiát és a Duna-stratégiát, továbbá Horvátország csatlakozásának kimondásával újra mozgásba hozták a bővítés gépezetét - tudósított az MTI.

Dicsérte a magyar elnökség tevékenységét José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő testület elnöke is.

Orbán a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Magyarország Európa iránti adósságokkal érkezett az EU-elnökségbe. Az ország korábban maga is hozzájárult Európa bajaihoz, az eladósodáshoz, és elvesztette szavahihetőségét. Magyarország az elmúlt években arról volt híres, hogy mi omlottunk először össze pénzügyileg, megelőzve a görögöket, meghamisítottuk a gazdasági adatokat, és orránál fogva vezettük a nemzetközi közvéleményt, az államadósságunkat az égbe lőttük föl, és a pénzügyi egyensúlytalanságunk párját ritkítóan tragikusan nézett ki - mondta Orbán. Ma viszont szerinte azt lehet mondani, hogy Magyarország hozzájárul az európai gazdaság sikereihez, transzparens, kiszámítható és stabil - véli a miniszterelnök.