Orbán Brüsszelben: Szívemberek vagyunk, de nem agyatlanok

Meg kell védenie mindenkinek a saját határait - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az EU állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójára érkezve, ahol az egyik kiemelt téma az utóbbi időben megugrott migráció. Magyarország nem támogatja a menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszert, csak önkéntes alapon.
Szabó Zsuzsanna, 2015. június 25. csütörtök, 16:34
Fotó: Napi.hu

Most már mindenki tudja itt Brüsszelben is, hogy a legtöbb menekült Magyarországra érkezik, 60 ezernél több érkezett Magyarországra már idén is. Görögország és Olaszország is csak a második, harmadik helyen vannak, ehhez képest ez a két ország mintegy 160 millió eurót az elmúlt időszakban - mondta Orbán Viktor az EU-csúcs előtt újságíróknak Brüsszelben.

A miniszterelnök azonban leszögezte: nem fogunk koldulni. Ezek a statisztikai adatok, amelyekre felhívjuk a figyelmet, nem azért tesszük, hogy pénzt kapjunk érte. Ha adnak, akkor azt persze el fogjuk fogadni, de ha nem adnak, akkor is meg fogjuk védeni a határainkat.

A miniszterelnök a csúcs előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy olyan népvándorlási folyamat, amellyel hosszabb távon is számolni kell. Ha valaki abban reménykedik, hogy ez csak egy közel-keleti térség válsághelyzetéből kialakult menekülthullám, akkor az téved.

Az európai életszínvonal - különösen a német - olyan vonzó, hogy milliók fognak útra kelni, ha úgy érzik, hogy van esélyük bejutni. Orbán szerint egyetlen megoldás van: meg kell védenie mindenkinek a saját határait. "Ha kapunk segítséget, akkor együtt, ha nem akkor külön, de a határokat meg kell védeni, egyébként nem tudjuk lelassítani az áramlatot és milliószám fognak érkezni." Ugyanakkor megjegyezte: Ukrajnánál is van egy konfliktus, annak a kimenetelét sem tudjuk.

Észnél kell lenni, itt most nem szabad engedni a szép szavak csábításának. Együttérzésre mindig szükség van, mi is szívemberek vagyunk, de nem vagyunk agyatlanok, a kettőt egyensúlyban kell tartani- mondta Orbán. A menekülteket a "keresztény irgalmasság jegyében" segíteni kell, akik azonban a gazdasági megélhetés és jólét reményében jönnek, azokkal szemben meg kell védeni Magyarországot és meg kell védeni a magyar embereket - fogalmazott a csúcson általa képviselendó állásponttal kapcsolatban. Magyarország a kvótarendszert egyáltalán nem támogatja, ha bármilyen kvótáról szó eshet, az is csak önkéntes alapon lehet. Magyarországra nem hozni kellene gazdasági bevándorlókat, hanem el kéne őket vinni tőlünk - tette hozzá a kormányfő.

Kapnánk segítséget, csak kérni kellene
A kormány- és államfők csúcstalálkozója előtt tartott technikai tájékoztatón elhangzott, hogy önkéntességi alapon korábban is csak néhány ország ajánlotta fel segítségét a 28-ból, azaz ilyen alapon a "teherelosztás" nem lenne igazságos, továbbá a tapasztalatok azt mutatják, hogy a sokszorosára ugrott menedékkérők esetén már nem is működik ez a megközelítés. Márpedig ilyen esetben a szolidaritásnak minden tagállamra kellene vonatkoznia.

A Görög- és Olaszországnak adott mintegy 160 milliós támogatással az úgynevezett áthelyezési (relocation) programra utalt Orbán, amelynek keretében a már az EU területén lévő mintegy 40 ezer menekültet helyeznének át más tagállamokba. Ehhez kapott Görögország és Olaszország, mint a migrációs hullám által elsőként érintett EU-tagállam segítséget. Ezek főleg a megfelelő intézményi rendszerek, elhelyezéshez szükséges létesítmények megteremtéséhez nyújtanak anyagi segítséget. Brüsszeli források szerint Magyarország "sértettsége" abból fakad, hogy kimaradt ebből a körből, de a brüsszeli álláspont ezzel kapcsolatban az, hogy Magyarországon egyébként sem maradnak ezek a menekültek, míg a fent említett két országban szó szerint állomásoznak. Ugyanakkor azt is leszögezték több fórumon is, hogy Magyarországtól ilyen segítség iránt nem érkezett kérés, viszont ha kérné, minden bizonnyal megkapná ezt a segítséget is.

Sokan jönnek

Idén eddig már 153 ezer migráns érte el Európa külső határait, ami 149 százalékos növekedést jelent a tavalyi 61,5 ezerrel szemben. Májusban áprilishoz képest 26 százalékos volt a növekedés, és számuk elérte az 50,5 ezret - derül ki a Frontex adataiból. Az uniós határvédelmi ügynökség szerint a nyári időszakban a migrációs nyomás tovább nőhet minden útvonalon.

A jelentés szerint májusban a nyugat-balkáni útvonalon (a magyar-szerb határ) az elfogott migránsok száma elérte a 10 ezret. Ezen az útvonalon 2015. január-májusban több mint 50 ezer migránst regisztráltak, ami az egy évvel ezelőttihrz képest 880 százalékos (!) növekedés. A Frontex szerint a Görögországon és Bulgárián az EU-ba lépő migráns útvonal biztonságosabbnak minősül, mint a más, közép-ázsiai és közel-keleti útvonalak, ráadásul az embercsempészek is kevesebb pénzt kérnek ezeken a vonalakon.

A földközi-tengeri vonalakon is nyomás van, májusban a migránsok száma 20 500-at is elérte, ami a legmagasabb havi adatnak számít ebben az évben és 29 százalékos növekedést jelent áprilishoz képest. Január-májusban több mint 47 ezren érkeztek Olaszországba, ami 14 százalékos növekedés egy év alatt.

A nyugat mediterrán térségben is megugrott a menekültek száma, mint a tengeren, mind a szárazföldön érkezőké. A spanyol határnál 108 százalékos volt a növekedés.

Szabó Zsuzsanna, Brüsszel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.06.25 20:55

A migrációs nyomás politikailag a Jobbiknak hoz a konyhára...minden egyes menekült növeli a Jobbikra szavazók táborát.
A fidesz nem várhat sokáig...

Gyurcsányék pedig elolvadnak lassan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.06.25 20:26

@pastorius:

ezzel kapcsolatban nemrégiben találkoztak a belügyminiszterek..
nemtom, hogy valaki hallotta, hogy Pintért, elmondta, milyen javaslattal állt elő??
mert én nem, csak a néma csendet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.06.25 20:24

@istvan3000:

én, ha valaki összeesik a fáradtságtól, iszonyúan éhes..és sokkban van annyira, hogy vagy két hétig sem tud beszélni (ez rendszeres)....annak enni és inni adok adok..és egy ágyat,...
megvárom, hogy magához térjen, mielőtt baszogatom


nem lehet lezárni a határokat, mert akkor a menekült sem jut be az országba
sajnos tényleg el kell bírálni
ha kerítés lesz, és mögötte vannak, akkor is el kell bírálni, bárhol lesznek is..semmi értelme


baromi sok gyerek van...csak nem itt,...
baromi sok ember van...csak nem itt
minél fejlettebb egy ország, annál kevesebb gyerek születik..és fordítva..
kb 4 milliárddal többen vagyunk, mint amit a Föld el tud tartani..így most kizsákmányoljuk a Földet
nemtom mi lesz, de rossz érzésem van ezzel kapcsolatban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.06.25 20:18

@kasszandra:


Nem kerítés kell,


ebben biztos vagyok, ez látszatcselekvés

hanem vissza kell állítani a határőrizetet,

ehhez nem értek, de talán be kéne vonni a szakembereket is ilyen döntéseknél
de egy biztos, mivel globális probléma, mivel közös határok vannak...nem egyedül, hanem európának közösen kell ezt megoldania, közös cselekvési terv kell
és a megoldás nem holnap lesz
addig pedig türelem és humánus hozzáállás, nem lehet mást tenni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.06.25 20:14

@istvan3000:

azt tudod, hogy mennyien vannak itt gyakorlatilag??
menekült státuszt 1989 óta összesen 3000-en kaptak
a bevándorlók igen nagy része magyar anyanyelvű
nem európai (orosz, ukrán, kínai, thai, egyéb) összesen 28 ezer él itt
tavaly kb 500-an kaptak engedélyt az itt maradásra
erről beszélünk..egyelőre
nem tudom, orbán kit akar hazazavarni?
talán vidnyászkyt?
vagy kedvenc kínai étterme (ők vannak a legtöbben, vagy 10 ezren) dolgozóit?
kit?
azt nem mondtam, hogy nem probléma, ilyen rohamban valóban gondot okoz
de ebből mi nem vettük még ki annyira a részünket egyáltalán, hogy mi nyafogjunk a legjobban
mutattak egy menekültet a minap a TV-ben..telefonáltak, s máris kapott egy állásajánlatot..
fogorvos volt
abban nem vagyok biztos, hogy itt is marad, mert aki régebben van itt (15-20 éve, gyerekei is esetleg itt születtek már), már ők sem érzik magukat biztonságban
és közben áruljuk a letelepedési kötvényeket, de úgy, hogy aki letelepedést kér , még az jár jól is (még kamatot is fizetünk neki)
még annyi kikötés sincs, hogy lakást kelljen vennie neki, vagy mondjuk 4-5 munkahelyet teremtenie...de semmi...
és azonnal minden jár neki, szociális ellátás, eü...minden...ami a magyar állampolgárnak
hogy is van ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html