Orbán elégedett Magyarországgal

Az EU nagy lépést tett előre a gazdaságirányítás, az úgynevezett gazdasági kormányzás területén Magyarország soros elnöksége alatt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az európai üzleti csúcstalálkozón.
MTI-Eco, 2011. május 18. szerda, 18:47
Fotó:

Orbán Viktor szerint az unió ebből a szempontból jelenleg jobb helyzetben van, mint öt hónappal ezelőtt, az elnökség végére pedig várhatóan a szükséges szabályozási keret is rendelkezésre fog állni. Ennek érdekében az elnökség mindent megtesz, hogy június végéig megállapodásra jusson az Európai Parlamenttel a még nyitott aktuális kérdésekben, mindenekelőtt a gazdasági koordinációt fokozó, az euró stabilitását növelő hat jogszabály témájában.

Az EU - egyebek között a nemzetközi gazdasági válság hatásai miatt - továbbra is súlyos kihívásokkal néz szembe - hangsúlyozta Orbán. Ezekre a legjobb választ megítélése szerint a gazdasági koordináció fokozása jelenti.

A témáról folytatott vitában a kormányfő egyetértett azzal, hogy sok országban az volt az első reakció: minél hatékonyabban, akár korlátok állításával is meg kell védeni a nemzetgazdaságot, de úgy ítélte meg, ma már a protekcionizmus veszélye kisebb, mint a válság kezdetét követő időszakban volt. Fél évvel később ezekben az országokban is belátták, hogy a leghatékonyabb út a közös uniós válasz - mondta Orbán.

A magyar miniszterelnök hallgatósága előtt hangoztatta azt is, hogy az EU-nak gyors eredményeket kell elérnie a foglalkoztatásban. A jelenlegi 65 százalékos arány nem tartható, ezt a lehető leggyorsabban legalább 75 százalékra kell emelni, ha az EU versenyképes kíván maradni. Ehhez megfelelő politikai irányításra van szükség - ismételte meg Orbán. Az új kihívások közepette a politikai vezetésnek is új készségeket kell kifejlesztenie, egyebek között a gazdaság jobb irányításának érdekében.

Orbán arra is rámutatott, hogy a közép-európai térségben kedvezőbb helyzetet teremt a javuló német gazdasági növekedés.

Magyarország megújítása és átszervezése óriási vitákkal jár, de jó ütemben halad előre - szögezte le Orbán Viktor.

A brüsszeli üzleti csúcstalálkozó számos résztvevője méltatta a magyar elnökség eddigi teljesítményét. Vincent van Quickenborne, az adminisztráció csökkentéséért felelős belga miniszter például kitért arra, hogy a magyar elnökség óriási munkát végzett a hatos jogszabálycsomag kidolgozásának érdekében. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabálycsomag a makrogazdasági egyensúlytalanságokat igyekszik kezelni. Úgy vélte, a gazdasági kormányzási reform növelni fogja az unió versenyképességét.

Orbán Viktor a találkozó utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta: örül annak, hogy Magyarország újabb olyan európai fórumnak lehetett a fővendége, amely "méltányolta, elismerte, talán még túl is dicsérte" az ország teljesítményét az elnökség tekintetében. Az elmúlt félév kritikus időszak volt az EU számára, sok múlott azon, hogy az elnöklő ország milyen vezetést tud adni az uniónak - mondta Orbán. Hozzátette: ez a konferencia is azt bizonyítja, hogy az elnökség megoldotta a legtöbb feladatot.

Leszögezte Orbán Viktor azt is: egy ország nem lehet sikeres a gazdasági kormányzás ügyében Brüsszelben, miközben kudarcot vall otthon. Fontos ezért, hogy az elmúlt hónapokban a magyar gazdasági egyre javuló eredményeket mutat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2011.05.20 21:51

@levai jozsef:
Tudom, C3P0, hogy ha akarnál, se tudnál identitást váltani, de egyre inkább csodálkozom a fideszen, hogy még mindig ezt a fogalom-félremagyarázós kommunikációt erőlteti az országházban és a névtelen fórumokon is.

A ?sajtószabadság megsértése? nem azonos azzal, amikor (első ízben) a hatóság kiszabja az első bírságot vagy tiltást. A sajtószabadság megsértésére alapvetően akkor kerül sor, amikor létrehozza az állam a cenzori hatóság jogi eszközeit. Mint nálunk az új média törvény kiforgatható gumiszabályai, a kizárólag fideszes szabálysértési döntnökök vagy cenzúra kiterjesztése az állam hatókörén túl (sorolhatnánk még).
(Hagy emlékeztesselek, hogy a kommunikációért felelős államtitkár szerint a döntnökök objektivitását ?működési körülményeik? garantálják. Ha így van, miért is kell mindegyiket a fidesznek delegálnia? Ugye, arcpirító ez a cinizmus?)

Neked elhiszem, hogy nem tudsz különbséget tenni a ?gdp-növekedés? és a ?gazdasági növekedési potenciál? fogalmak között. Nem a te hibád, inkább azé, aki nem töltötte be a megfelelő lyukszalagot.
Egyébként az általad idézett adathoz csak ennyit: a magyar gazdaság utóbbi, válságos éveinek tükrében szép lehet, de a világgazdaság növekedése ennek a duplája? Úgy néz ki, hogy a tehetetlen falevélként sodródó, ad-hoc ötletekkel ?irányított? magyar gazdaságot pillanatnyilag a robogó világgazdaság szele sodorja magával. Értelmes gazdaságpolitikával ennél sokkal előrébb tarthatnánk, de a fideszkormány pillanatnyilag csak fojtogatja hazai gazdaságot.

Ami azt a problémakört illeti, amit te ?szerzett jogok?-ként emlegetsz: itt sem a céllal van baj. Miért kell itt is dilettáns, jogtipró módon törni-zúzni? Kizárt, hogy főnökeid ne értenék: ostobaságaik el fognak bukni az AB vagy a nemzetközi bíróságok előtt, és végül is majd rosszabb helyzetbe kerülünk, mint most.
A GONDOLKODÁST NEM HELYETTESÍTI A KÉTHARMAD! (Még ha Orbán szerint felesleges is, mert a hídon majd akkor kell átkelni, ha odaértünk...)
Azt meg nyilván tréfának szántad, hogy ?,reformokat kellett volna mar meglepni evekkel ezelott?, ugye? Sajátos gépi humor?
Lázár János FIDESZ frakcióvezető 2007. szeptember 21-i nyilatkozata: ,,A Fidesz a szolgálati jogviszony olyan módosítását nem támogatja, aminek eredményeképpen a rendvédelmi szerveknél és a honvédségnél dolgozók jogait csorbítanák!? (forrás: http://fidesz.hu/index.php?Cikk=84691)
De ha a párt-prospektuson túl is érdekel a téma:
http://kepviselofunky.blog.hu/2011/05/19/fidesz_kdnp_szolgalati_nyugdij_soltesz_miklos_demeter_ervin

Ha jól látom, a jogszerűség sorozatos megsértését valahogy kihagytad? szólok, nehogy bajod legyen belőle, gyorsan kopizd be ide a hivatalos álláspontot, mert tudomásom szerint már a gyártósoron van a levai jozsef v2.0 modell (ami már az ékezeteket is ismeri).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.20 18:57

@levai jozsef: Ha annyira megfizetnek akkor meg ne a gonosz fideszest alakitsad, aki tökre örül annak, hogy késöbb mehetnek nyugdijba az emberek, meg hogy retteghetnek lesz e rokkantnyugdijuk stb... mert azzal nemigen használsz a Fidesz népszerüségének, probálj meg kissé együttérzőbb, keresztényibb lenni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.20 18:02

@Siker: igen en fizetett tapsplo vagyok.rendszeresen kapok fizetest ezert a fidesztol.
siker:tipikus mszp-s hozzaszolasodhoz nincs mit hozzafuzni.nem is erdemes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Siker, 2011.05.20 08:52

Na igen. Énis elégedett lennék, ha azt sem tudnám megmondani, hogy milyen sokat keresek (Szijjártó) vagy az ország havi 1 milliót költene a közlekedésemre (Lázár). Ilyen körülmények között lehet elégedettnek lenni. Orbánról inkább nem szólnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ruler, 2011.05.20 08:48

Emberek, értékeljétek, hogy valaki legalább elégedett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html